Észak-Pest: Hiszékeny, Horváth, Hajdu is nyerhet

Publikálás dátuma
2018.01.18 18:47
Hajdu László (DK, 15. kerület) Fotó: Népszava/Vajda József
Fotó: /
Érdekesek a politikai háttéralkuk Angyalföldön, Újpesten és Rákospalotán. Egy MSZP-s, egy volt MSZP-s és egy DK-s jelölt száll be jó eséllyel a választási küzdelmekbe. Még az is előfordulhat, hogy mindhárom helyen roggyan a Fidesz. A történet tanulsága az, hogy az országos kampányt felülírhatják a helyi „mikro-korteshadjáratok”.

A 13. kerületben a szocialisták Hiszékeny Dezsőt, az elmúlt években vesztegetési ügy miatt gyanúsított, de aztán jogerősen felmentett képviselőt indítják, aki 2006 és 14 között Dr. Tóth József polgármester vagyongazdálkodásért felelős alpolgármestere volt. – A személyemen keresztül a kerületet támadták – nyilatkozta korábban a titkosszolgálati fedett nyomozóval, ötmilliós, de bizonyítatlan ajánlattal tarkított ügyről a képviselő. (Az eset 80 százalékát 2033-ig titkosították. – Karcosabb lettem – mondta a hosszú menet után Hiszékeny. De mégis csak ő az, akinek papírja van arról, hogy nem lehetett megvesztegetni.)

Keményebb menet lesz

A jellemzően baloldali kerületben, ahol mindig hangsúlyozzák, hogy más modell alapján politizálnak, mint az országban, a Fidesz Harrach Tamást (Harrach Péter egykori családügyi miniszter fiát) indítja, aki 2010-ben kampányfőnökként szállt be a helyi politikába, így lett belőle önkormányzati képviselő és Fidesz-frakcióvezető a kerületben. Energikus politikusnak tartják, akivel lehet ugyan egyezkedni, de a pártérdeket messzemenően figyelembe veszi. A vesztegetési ügyet túlélő Hiszékenynek jó esélyei vannak, mert ott áll mögötte a kerület teljes MSZP-s struktúrája, de a lendületes Harrach keményebb ellenfél lehet, mint a korábbi újlipótvárosi jobboldali aspiránsok (például Szanyi idejében).

A hagyományos Fidesz-MSZP párharcba próbált beékelődni az ősz folyamán Gyurcsány Ferenc, akinek értesüléseink szerint egy időben határozott elképzelései voltak arról, hogy elinduljon a Demokratikus Koalíció színeiben egyéni jelöltként, de ezzel a kerület vezetői körében nem aratott osztatlan sikert.

Újpestet túl sokan osztják

Így a DK még intenzívebben fókuszált Újpestre – legalábbis annak tuti-befutó körzetére, amit már több hónapja kér rendületlenül. Kiss Péter halála után itt is maradt a szocialista fölény, a nyugdíjas határőrtiszt Horváth Imre lett az MSZP képviselője, akinek bázisát ugyanaz a tényező biztosítja, amire Hiszékeny is támaszkodik. Horváth nem nagyívű szónoklatokkal és beruházásokat érintő nagy dobbantásokkal nyert a Fidesz ellen 20 százalékkal (!), eredményét a kisközösségi szavazói bázis szisztematikus építésével érte el káposztásmegyeri önkormányzati képviselősége idején. A lakótelepi környezetben Horváth otthonosan mozogva formálta természetes kapcsolatait, és úgy készült a 2018-as választásokra, hogy megint kipróbálhatja magát a szocik jelöltjeként. Aztán tavaly év végén váratlan dolog történt. Az MSZP ejtette Horváthot, és ezt nem indokolta senki. Ellenben nyilvánosságra került, hogy Újpesten a háttéralkuk megkötése után átengedték a terepet a DK-nak, és Varju László alelnök veheti fel a versenyt a Fidesz jelöltjével szemben.

Aki sporthasonlattal élve nem kispályás játékos. Zsigmond Barna Pál tavaly év elején lett alpolgármester Wintermantel Zsolt polgármester mellett. A marosvásárhelyi jogász azelőtt csíkszeredai főkonzul volt, később több hazai minisztériumban szerzett tapasztalatot, nős, öt gyermek édesapja.

Horváth Imre övön aluli ütésként fogta fel, ahogy elbántak vele. Amint kiderült, hogy Varju lesz a fő ellenzéki jelölt, kilépett az MSZP-ből, majd felröppent a hír, hogy az LMP beáll mögé, őt fogja támogatni. Sakkjáték kezdődött, aminek az lett a vége, hogy Horváth minden bizonnyal független jelöltként próbálja kamatoztatni a helyi kapcsolatait. Amivel itt győzni is lehet a nagyágyúk ellen. A gond, hogy Varju belépésével túl nagy szeletekre vágták az ellenzéki tortát. Horváthnak valamivel kevesebb az esélye, mint Hiszékenynek. Ráadásul az MSZP saját szavazóit megpróbálja a DK-jelöltje mögé sorakoztatni. Ha sikerül, akkor Varju lenyomja Horváthot, de korántsem biztos, hogy ez elég lesz egy baloldali győzelemhez.

Az óriáskerület nem inog

A 15. kerületben erősebb a DK pozíciója, de ennek fő oka a rákospalotai polgármester, a 70 éves Hajdu László személye. Hajdu szintén annak a kisközösségi politikai bázisnak a szülöttje, mint Horváth, ott van minden kerületi kulturális vagy sporteseményen, és viszonylag jól állja az ütéseket is, mert az elmúlt években folyamatos támadásokban volt része. Nyáron és ősszel odáig fajult a dolog, hogy a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója – a képviselő-testületben kialakult patthelyzetet kihasználva – kísérletet tett jogkörei elvonására. Hajdu, aki a helyi Fidesz erős emberének, László Tamás országgyűlési képviselőnek (az előző polgármesternek) áll útjában azzal, hogy létezik és prosperál, végül megerősödve került ki a csatározásból, és úgy vághat neki DK-jelöltként az országgyűlési választásoknak, hogy Gyurcsányékkal közölte: nincs szüksége helyre az országos listán, mert csak az érdekli, hogy tud-e győzni egyéniben vagy sem.

Hajduval szemben ott áll tehát az újpalotai lakótelepet is magába foglaló óriáskerületben László Tamás, akiről az a hír járja, hogy a háttérből bábként mozgatja a helyi képviselő-testület fideszes frakcióját. Ha pedig ellent mondanak neki – mint karácsony előtt történt –, nincs kegyelem, annak rögtön a pártból való kizárás a vége.

Hogy még érdekesebb legyen, itt a környezetvédelmi kérdésekben otthonosan mozgó, a testületi vitákban karakteres hangot megütő Szilvágyi László személyében az LMP külön jelöltet indít, és már a Jobbik is bemutatta Gyenes Géza doktort, aki a rendszerváltás idején a Dunántúlon működött, most itt fogják kipróbálni.

A legizgalmasabb a fideszes kvázi-jelöltek elindítása. Hírlik, hogy a Fidesz országosan alkalmazza azt a módszert, hogy az ellenzéki zóna roncsolása érdekében álfüggetlen jelölteket támogat. A 15. kerületben ilyesfélének tekintik politikai ellenfelei Móricz Esztert, az MSZP-ből tavaly kizárt képviselőt, akinek szavazatára a Hajdu elleni fenekedések idején mindig nagy biztonsággal számíthatott a Fidesz-frakció. A friss értesülések szerint Móricz a pártok jelöltjeinek árnyékában függetlenként indul, hogy néhány százalékot lefoglaljon. Ami jól jöhet a kormánypártnak az ingatagabb helyeken.

Szerző
2018.01.18 18:47

Hőség miatt adtak ki figyelmezetést a nemzeti ünnepre is

Publikálás dátuma
2018.08.19 08:53
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Hétfőn akár 33 fok is lehet, kedden pedig még magasabb hőmérsékletre számíthatunk. Itt-ott előfordulhat egy-egy zivatar is.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint vasárnap a sok napsütés mellett kevés gomolyfelhő is képződik, de csak kis eséllyel alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, ugyanakkor az északi, északkeleti szél a Tiszántúlon olykor megélénkülhet, sőt záporok, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 22 és 27 fok közé hűl le a levegő.
Hétfőre, vagyis augusztus 20-ra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az alföldi megyékre és Budapestre a várható hőség miatt (ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 Celsius fokot). A helyzet kedden csak rosszabb lesz, akkor már a Dunántúl egy részére is kiterjed a figyelmeztetés. 
Hétfőn az OMSZ szerint fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb délután, este északkeleten alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 30 és 33 fok között alakul.  Kedden gomolyfelhős, napos idő várható, néhol zápor, zivatar kialakulhat. Helyenként megélénkül az északi szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. 
2018.08.19 08:53

Elő a szelvényt! Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 27 (huszonhét) 42 (negyvenkettő) 66 (hatvanhat) 80 (nyolcvan) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 35 darab, nyereményük egyenként 1.495.330 forint; 3 találatos szelvény 3284 darab, nyereményük egyenként 17.000 forint; 2 találatos szelvény 90.840 darab, nyereményük egyenként 1575 forint. Joker: 462929  Mivel ezen a héten sem volt 5 találatos szelvény, a jövő héten várható főnyeremény:
1,363 milliárd Ft
Szerző
2018.08.18 19:41
Frissítve: 2018.08.18 20:20