Észak-Pest: Hiszékeny, Horváth, Hajdu is nyerhet

Publikálás dátuma
2018.01.18 18:47
Hajdu László (DK, 15. kerület) Fotó: Népszava/Vajda József
Érdekesek a politikai háttéralkuk Angyalföldön, Újpesten és Rákospalotán. Egy MSZP-s, egy volt MSZP-s és egy DK-s jelölt száll be jó eséllyel a választási küzdelmekbe. Még az is előfordulhat, hogy mindhárom helyen roggyan a Fidesz. A történet tanulsága az, hogy az országos kampányt felülírhatják a helyi „mikro-korteshadjáratok”.

A 13. kerületben a szocialisták Hiszékeny Dezsőt, az elmúlt években vesztegetési ügy miatt gyanúsított, de aztán jogerősen felmentett képviselőt indítják, aki 2006 és 14 között Dr. Tóth József polgármester vagyongazdálkodásért felelős alpolgármestere volt. – A személyemen keresztül a kerületet támadták – nyilatkozta korábban a titkosszolgálati fedett nyomozóval, ötmilliós, de bizonyítatlan ajánlattal tarkított ügyről a képviselő. (Az eset 80 százalékát 2033-ig titkosították. – Karcosabb lettem – mondta a hosszú menet után Hiszékeny. De mégis csak ő az, akinek papírja van arról, hogy nem lehetett megvesztegetni.)

Keményebb menet lesz

A jellemzően baloldali kerületben, ahol mindig hangsúlyozzák, hogy más modell alapján politizálnak, mint az országban, a Fidesz Harrach Tamást (Harrach Péter egykori családügyi miniszter fiát) indítja, aki 2010-ben kampányfőnökként szállt be a helyi politikába, így lett belőle önkormányzati képviselő és Fidesz-frakcióvezető a kerületben. Energikus politikusnak tartják, akivel lehet ugyan egyezkedni, de a pártérdeket messzemenően figyelembe veszi. A vesztegetési ügyet túlélő Hiszékenynek jó esélyei vannak, mert ott áll mögötte a kerület teljes MSZP-s struktúrája, de a lendületes Harrach keményebb ellenfél lehet, mint a korábbi újlipótvárosi jobboldali aspiránsok (például Szanyi idejében).

A hagyományos Fidesz-MSZP párharcba próbált beékelődni az ősz folyamán Gyurcsány Ferenc, akinek értesüléseink szerint egy időben határozott elképzelései voltak arról, hogy elinduljon a Demokratikus Koalíció színeiben egyéni jelöltként, de ezzel a kerület vezetői körében nem aratott osztatlan sikert.

Újpestet túl sokan osztják

Így a DK még intenzívebben fókuszált Újpestre – legalábbis annak tuti-befutó körzetére, amit már több hónapja kér rendületlenül. Kiss Péter halála után itt is maradt a szocialista fölény, a nyugdíjas határőrtiszt Horváth Imre lett az MSZP képviselője, akinek bázisát ugyanaz a tényező biztosítja, amire Hiszékeny is támaszkodik. Horváth nem nagyívű szónoklatokkal és beruházásokat érintő nagy dobbantásokkal nyert a Fidesz ellen 20 százalékkal (!), eredményét a kisközösségi szavazói bázis szisztematikus építésével érte el káposztásmegyeri önkormányzati képviselősége idején. A lakótelepi környezetben Horváth otthonosan mozogva formálta természetes kapcsolatait, és úgy készült a 2018-as választásokra, hogy megint kipróbálhatja magát a szocik jelöltjeként. Aztán tavaly év végén váratlan dolog történt. Az MSZP ejtette Horváthot, és ezt nem indokolta senki. Ellenben nyilvánosságra került, hogy Újpesten a háttéralkuk megkötése után átengedték a terepet a DK-nak, és Varju László alelnök veheti fel a versenyt a Fidesz jelöltjével szemben.

Aki sporthasonlattal élve nem kispályás játékos. Zsigmond Barna Pál tavaly év elején lett alpolgármester Wintermantel Zsolt polgármester mellett. A marosvásárhelyi jogász azelőtt csíkszeredai főkonzul volt, később több hazai minisztériumban szerzett tapasztalatot, nős, öt gyermek édesapja.

Horváth Imre övön aluli ütésként fogta fel, ahogy elbántak vele. Amint kiderült, hogy Varju lesz a fő ellenzéki jelölt, kilépett az MSZP-ből, majd felröppent a hír, hogy az LMP beáll mögé, őt fogja támogatni. Sakkjáték kezdődött, aminek az lett a vége, hogy Horváth minden bizonnyal független jelöltként próbálja kamatoztatni a helyi kapcsolatait. Amivel itt győzni is lehet a nagyágyúk ellen. A gond, hogy Varju belépésével túl nagy szeletekre vágták az ellenzéki tortát. Horváthnak valamivel kevesebb az esélye, mint Hiszékenynek. Ráadásul az MSZP saját szavazóit megpróbálja a DK-jelöltje mögé sorakoztatni. Ha sikerül, akkor Varju lenyomja Horváthot, de korántsem biztos, hogy ez elég lesz egy baloldali győzelemhez.

Az óriáskerület nem inog

A 15. kerületben erősebb a DK pozíciója, de ennek fő oka a rákospalotai polgármester, a 70 éves Hajdu László személye. Hajdu szintén annak a kisközösségi politikai bázisnak a szülöttje, mint Horváth, ott van minden kerületi kulturális vagy sporteseményen, és viszonylag jól állja az ütéseket is, mert az elmúlt években folyamatos támadásokban volt része. Nyáron és ősszel odáig fajult a dolog, hogy a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója – a képviselő-testületben kialakult patthelyzetet kihasználva – kísérletet tett jogkörei elvonására. Hajdu, aki a helyi Fidesz erős emberének, László Tamás országgyűlési képviselőnek (az előző polgármesternek) áll útjában azzal, hogy létezik és prosperál, végül megerősödve került ki a csatározásból, és úgy vághat neki DK-jelöltként az országgyűlési választásoknak, hogy Gyurcsányékkal közölte: nincs szüksége helyre az országos listán, mert csak az érdekli, hogy tud-e győzni egyéniben vagy sem.

Hajduval szemben ott áll tehát az újpalotai lakótelepet is magába foglaló óriáskerületben László Tamás, akiről az a hír járja, hogy a háttérből bábként mozgatja a helyi képviselő-testület fideszes frakcióját. Ha pedig ellent mondanak neki – mint karácsony előtt történt –, nincs kegyelem, annak rögtön a pártból való kizárás a vége.

Hogy még érdekesebb legyen, itt a környezetvédelmi kérdésekben otthonosan mozgó, a testületi vitákban karakteres hangot megütő Szilvágyi László személyében az LMP külön jelöltet indít, és már a Jobbik is bemutatta Gyenes Géza doktort, aki a rendszerváltás idején a Dunántúlon működött, most itt fogják kipróbálni.

A legizgalmasabb a fideszes kvázi-jelöltek elindítása. Hírlik, hogy a Fidesz országosan alkalmazza azt a módszert, hogy az ellenzéki zóna roncsolása érdekében álfüggetlen jelölteket támogat. A 15. kerületben ilyesfélének tekintik politikai ellenfelei Móricz Esztert, az MSZP-ből tavaly kizárt képviselőt, akinek szavazatára a Hajdu elleni fenekedések idején mindig nagy biztonsággal számíthatott a Fidesz-frakció. A friss értesülések szerint Móricz a pártok jelöltjeinek árnyékában függetlenként indul, hogy néhány százalékot lefoglaljon. Ami jól jöhet a kormánypártnak az ingatagabb helyeken.

Szerző

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.