Előfizetés

Bukaresti bírálatok

Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:39
Fotó: AFP/George Calin

Romániában a parlament összes ellenzéki pártja bírálja az államfőt, amiért gondolkodás nélkül kormányalakítási megbízást adott a többségi Szociáldemokrata Párt elöltjének. A PSD saját nőszervezetének vezetőjét, az EP-képviselő Viorica Dancilát akarja a hét elején lemondott Mihai Tudose utódának. Egységes a vélemény, hogy a szociáldemokraták végképp lejáratták magukat a választók előtt. Sokan úgy látják, a PSD képtelen a kormányzásra, de Klaus Iohannis nem használta ki a lehetőséget, hogy megszabadítsa tőlük az országot.

Elnöki lassítás

Publikálás dátuma
2018.01.19. 06:37
Fotó: AFP/Don MacKinnon

Az amerikai elnök szerint aligha kerül egy éven belül át országa nagykövetsége Tel Avivból Jeruzsálembe. Donald Trump decemberben közölte, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának és oda viszi a diplomáciai kirendeltséget is. Most egy interjúban jelezte, hogy nem lesz igaza Benjamin Netanjahu kormányfőnek, aki arra számít, az áthelyezés nagyon gyorsan megtörténik. Rex Tillerson külügyminiszter nemrég három éves határidőt jelölt meg a költözésre.

Közeledne Ankarához az Európai Unió

Az Európai Unió vezetői csúcstalálkozón kívánják fogadni Recep Tayyip Erdogan török elnököt. A Die Welt című német lap szerint a magas szintű megbeszélések helyszíne Brüsszel vagy Szófia lehet, mivel jelenleg Bulgária az EU soros elnöke. A beszámoló szerint az Uniót Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök képviseli majd. A legutóbbi ilyen szintű találkozót még tavaly májusban, a NATO brüsszeli csúcstalálkozójának margóján rendezték meg.

Brüsszel láthatóan arra törekszik, hogy elsimítsa a feszültségeket Ankarával, ezért kevesebb szót ejt a sorozatos török jogsértésekről. Berlinnek is fontos a jó viszony, hiszen az országgal szűk két éve kötött megállapodás óta jóval kevesebb menekült kért letelepedési engedélyt Németországban. Törökország is próbál közeledni az EU-hoz, január elején Erdogan Emmanuel Macron francia elnök vendége volt. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig a közelmúltban többször hangsúlyozta: nincsenek konfliktusaik Berlinnel.

Brüsszeli diplomáciai források ugyanakkor azt is elmondták, a megbeszéléseken nem lesz téma Ankara uniós integrációja.