Paksi vétó: Ausztria az Európai Bírósághoz fordul

Publikálás dátuma
2018.01.22 12:40
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Az osztrák kormány megerősítette: Ausztria az Európai Unió bíróságához fordul Paks 2 állami támogatása miatt. A négyezer milliárd forintos atomerőmű-bővítési beruházás sorsát bizonytalanná tevő jogi lépésre várhatóan szerdán kerül sor. Ausztria nem kizárólag a magyar atomprojektet nem nézi jó szemmel, korábban a szintén állami támogatással épülő brit Hinkley Point C beruházást is megtámadták az uniós bíróságnál.

Semmisítse meg az Európai Bíróság a paksi atomerőmű építésének állami támogatásáról hozott Európai bizottsági határozatot! A bécsi környezetvédelmi minisztérium evégett pert indít – jelentette be Elisabeth Köstinger miniszter szóvivője.

Az előző években az unió parlamentjében képviselőként dolgozó Köstinger szerint az elmúlt hetekben a minisztériumban alapos vizsgálat alá vették a tervezett beruházást, s arra a következtetésre jutottak, hogy bőséges érv szól az építés ellen, ezért február 25-ig, ameddig a bizottsági határozat támadható, Luxembourghoz fordulnak. „Az atomerőmű nem minősíthető az energiatermelés fenntartható formájának, s a klímaváltozásra sem ad választ” - így a miniszter, aki szerint kimondottan rossz üzenet, ha a brüsszeli bizottság az atomerőművek építésének szubvencionálását nem tartja kifogásolhatónak.

A bécsi Der Standard értesülése szerint az osztrák környezetvédelmi minisztérium azzal a felvetéssel indítja el majd a pert, hogy az építkezés támogatása vajon közösségi érdeket szolgál-e? Ez indokolná ugyanis egyedül az építkezés szubvencionálását. A közösségi érdek azonban megkérdőjeleződik, ha tekintetbe veszi a bíróság, hogy az unió számos tagállama nem termel atomenergiát illetve kiszállt az atomiparból.

Bécsnek a bizottsággal ellentétben az a véleménye, hogy Magyarország más energiaforrásból is fedezni tudná energiaszükségletét. Problematikusnak minősíti a bécsi minisztérium azt is, hogy a szerződés odaítéléséről nem tartottak érdemi versenytárgyalást. Köstingernek nem tetszik, hogy a bizottság tavaly, egy éves vizsgálat után leállította az állami támogatásról folytatott vizsgálatot, 2016-ban pedig azzal a szerződésszegési eljárással hagyott fel, amelyet amiatt indított hogy a magyarok a milliárdos üzlettel egy orosz állami céget bíztak meg.

Az osztrák közvélemény vegyes érzelmekkel fogadta a minisztérium bejelentését, volt, aki teljesen reménytelennek ítélte a kezdeményezést, ami csak a külföld fejcsóválását idézheti elő, volt, aki az atomlobbi újbóli megerősödését érzékeli, volt, aki szerint az atom még mindig jobb, mintha a magyarok újra a szénhez nyúlnának.

Szerző
2018.01.22 12:40
Frissítve: 2018.01.22 18:53

324,42 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:46

Fotó: Shutterstock/
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 324,42 forintra emelkedett este hét órára a reggel fél nyolckor jegyzett 322,79 forintról. Az euró szerdán 322,15 és 325,57 forint között mozgott.
A svájci frank árfolyama 286,08 forintról 287,65 forintra, a dolláré pedig 285,00 forintról 285,93 forintra emelkedett.
2018.08.15 19:46

Nincs egyezség a szabolcsi almákról, újabb tüntetés lesz

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:21
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
Továbbra sincs megállapodás a termelők és a felvásárlók között a léalma felvásárlási árának emeléséről. A szabolcsi gazdák a jövő héten újabb feldolgozóüzemnél tartanak demonstrációt, és továbbra sem szállítanak gyümölcsöt az üzemekbe.
A szerdai egyeztetés is megállapodás nélkül zárult a léalma kilogrammonkénti 13 forintos felvásárlási árának emeléséről az Austria Juice képviselőivel - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerdán az MTI-vel. A gazdák számára megalázóak és elfogadhatatlanok a legnagyobb magyarországi almaüzem feltételei, amelyet a többi feldolgozó ára is követ, ezért a termelők - a határozottabb fellépés mellett döntve - traktorokkal és félpályás útlezárással folytatják demonstrációjukat - közölték. A megyei gazdakör támogatja a gazdák kiállását, és részt vesz annak szervezésében.
A demonstrációt az Austria Juice anarcsi üzeme mellett a társaság vásárosnaményi telepe elé is kiterjesztik, ahol hivatalosan jövő hét kedden kezdődik a léalma átvétele. A Magosz hangsúlyozta:
A gazdák egyhangú döntése az, hogy az önköltség felét sem tartalmazó áron senki nem szállít be almát a feldolgozónak.
A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az Ékasz (Alma Terméktanács) szerint is megalázóan alacsony a léalma induló ára. Hétfői közleményükben azt írták: érthetetlen és a piaci viszonyokkal nem magyarázható a 13 forintos felvásárlási ár.
Az Agrárminisztérium jelezte, hogy támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos átvételi árak elérését szolgálják.
Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja az utóbbi évek termését, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordtól.
2018.08.15 19:21