Előfizetés

Botrány az amerikai torna szövetségnél - Több vezető lemondott

Publikálás dátuma
2018.01.23. 09:37
Olimpiai bajnok amerikai tornász válogatott 2012-ben Londonban Illusztráció: AFP
Benyújtotta lemondását az Amerikai Torna Szövetség igazgatótanácsának több tagja a hosszú ideje gyűrűző szexuális zaklatási botrányok miatt - írja az MTI.

A lemondásukat benyújtó vezetők közt van Paul Parilla, a szövetség igazgatótanácsának elnöke, Jay Binder alelnök és Bitsy Kelley kincstárnok is.

"Támogatjuk a döntést, mert úgy gondoljuk, hogy ez lehetőséget teremt a szervezetünkön belül zajló változások hatékonyabbá tételére" - fogalmazott a Twitter közösségi oldalon közzétett közleményében Kerry Perry, a szövetség tavaly szeptemberben kinevezett elnöknője.

A vezetők lemondására azt követően került sor, hogy egy michigani bíróságon már ötödik napja újabb tucatnyi lány és fiatal nő tesz vallomást arról, hogy dr. Lawrence G. Nassar, a szövetség és a tornászválogatott egykori főorvosa, aki a Michigani Állami Egyetemnek is orvosa volt, korábban szexuálisan zaklatta őket. Eddig több mint 140 tinédzserről és fiatal nőről derült ki, hogy Nassar áldozatai voltak. Valamennyien azzal vádolták a szövetség vezetőit is, hogy bár tudtak a visszaélésekről, szemet hunytak felettük.

A vallomást tevők között olyan ismert élsportolók is vannak, mint például Aly Raisman kétszeres olimpiai bajnok tornász, McKayla Maroney, többszörös országos, olimpiai és világbajnoknő, aki tavaly decemberben pert is indított a tornaszövetség és az amerikai olimpiai bizottság (USOC) ellen is, mert - mint fogalmazott - éveken keresztül eltussolták, hogy Nassar szexuálisan zaklatta őt. A múlt héten Simone Biles négyszeres olimpiai bajnok a Twitter-oldalán szintén arról számolt be, hogy ő is Nassar áldozata volt.

Az 54 éves Lawrence Nassart tavaly decemberben gyermekpornó-fényképek birtoklása miatt 60 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, a büntetés letöltését januárban meg is kezdte. A szexuális visszaélések ügyében Nassar novemberben elismerte a többrendbeli szexuális zaklatást, de ebben az ügyben még nincs bírósági ítélet.

Árokba sodródott egy autó Törtelnél

Árokba sodródott és oldalára borult egy személygépkocsi a Cegléd és Törtel közötti úton. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a gépkocsi sofőrjét a mentők vizsgálják. Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

Árokba sodródott egy autó Törtelnél

Árokba sodródott és oldalára borult egy személygépkocsi a Cegléd és Törtel közötti úton. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a gépkocsi sofőrjét a mentők vizsgálják. Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.