Előfizetés

Roma könyvtár nyílik Prágában

Roma irodalmi könyvtár nyílik február 1-jén Prágában. A Romafuturismo elnevezésű projektet a független kultúrával foglalkozó prágai tranzit.cz szervezet gondolta ki és tervezi megvalósítani.  

A könyvtár megnyitása napján Elena Lacková (1921-2003) szlovákiai születésű roma író Szerencsés csillagzat alatt születtem című könyvéből olvasnak fel a meghívott neves művészek és vendégek.

A roma szerzők prágai könyvtárának létrehozását Ladislava Gaziová, képzőművész kezdeményezte. A könyvtárba kerülő könyvek kiválasztását mindig egy romákból és civil aktivistákból álló bizottsággal vitatja meg. Alapvetően olyan művekről van szó, amelyek a társadalom peremén élő etnikumok és csoportok kultúrájával foglalkoznak és azok integrációját kívánják elősegíteni. "A könyvtár megalapítását leginkább az a szándék vezérelte, hogy ismereteket terjesszünk azokról a társadalmi csoportokról, amelyeket közös történelmünkből gyakran kihagynak, kitörölnek. Ez nálunk leginkább a romákat érinti, de nem csak őket" - nyilatkozta Tereza Stejskalová, a tranzit.cz egyik vezetője az elsősorban fiatalokat megszólítani kívánó közszolgálati Wawe rádióban.

Közlése szerint az új prágai közkönyvtárban már több tucatnyi kötet áll az érdeklődők rendelkezésére roma szerzőkről, a romákról és az ehhez kapcsolódó témákról roma, cseh, szlovák nyelven, illetve néhány világnyelven. "A könyvtár egy platform szeretne lenni, amelyben kulturális és politikai témákról fognak vitázni, bemutatják a roma szerzőket és a roma személyiségeket. Kiemelt célunk, hogy a könyvtár mindennapi életébe aktívan bevonjuk a különböző roma közösségeket" - olvasható a Romafuturismo könyvtár nyilatkozatában. (MTI)

Az „évad legjobb koncertje” - A BFZ New Yorkban

Publikálás dátuma
2018.01.23. 11:25
Fotók: Kurcsák István
Tizenkét óra alatt elkapkodták a jegyeket a Budapesti Fesztiválzenekar első autizmusbarát koncertjére New Yorkban. Az együttest másnap a teltházas Lincoln Center várta, majd történetükben szintén először Reykjavíkban léptek fel. A turné Athénban ért véget, a közönség mindenütt kitörő álló ovációval hálálta meg a koncerteket- informál közleményében a BFZ. 

A New York Times a „páratlan magyar erőket” várta a Lincoln Centerbe, mint napjaink „egyik legcsodálatosabb és legérdekesebb együttesét”. A Concertonet kritikusa, Frederick Kirshnit a koncert után így írt: „Húsz éve írok zenekritikákat New Yorkban, a cikkeim száma lassan ezer körül mozog, ám kevés olyan döbbenetes élményben volt részem, mint a legutóbbi, Fischer Iván-féle koncert.” Majd hozzátette: „Állítom, hogy ez volt az évad eddigi legjobb koncertje.” A lap másik kritikusa a hangverseny szólistáját, Várjon Dénes zongoraművészt méltatta: „Várjon sikeresen ötvözte a lendületességet a szabad frazeálással, a spontaneitással és a világos, tiszta artikulációval.”

A zenekar a New York-i koncerteket követően először lépett fel Reykjavík 2011-ben átadott, sokszorosan díjazott koncerttermében, a Harpában. Izlandon is „nem mindennapi eseményként” várták a magyar zenekar koncertjét.

A Fesztiválzenekar legközelebb február 4-én játszik a Müpával közös szervezésű zenei maratonján, melynek központjában idén Bernstein és az amerikai zene lesz. 

Rémálommá vált a nyaralás - Meghalt egy magyar Thaiföldön

Publikálás dátuma
2018.01.23. 10:58
Illusztráció: Shutterstock
Súlyos ételmérgezés okozhatta egy magyar turista halálát a thaiföldi üdülőhely, Pattaya egyik luxusszállodájában - tudta meg a Bors.

Igazi rémálommá vált egy ötfős baráti társaság thaiföldi nyaralása. A négycsillagos szállodai vacsora után mindannyian rosszul lettek, egyikük a többszöri újraélesztést követően, a kórházba szállítás után nem sokkal meghalt. Az ok feltehetően ételmérgezés vagy ételallergia miatt bekövetkezett szívleállás - mondta el a lapnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sajtó Főosztálya. A pontos indok a boncoláskor fog kiderülni, a szakvélemény elkészültéig a holttestet nem lehet hazahozni. A társaság többi tagja a vizsgálatok és a szükséges kezelések után elhagyhatta a bangkoki nemzetközi kórházat. Az orvosi vélemény megerősítette: mindannyian ételmérgezést kaptak. A nagykövetség információi szerint egy szervezett utazás keretében több magyar is nyaral abban a pattayai szállodában, közülük sokan szintén megbetegedtek a vacsorát követően.