Kiskapukkal nyit a Tiborcz-akta

Publikálás dátuma
2018.01.24 06:04
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Fotó: /

Hiába állapított meg jelentős szabálysértéseket az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) Tiborcz István egykori cégének, az Elios Zrt.-nek a pályázataival kapcsolatban, egyáltalán nem biztos, hogy a jelentés büntetőjogi következményekkel is jár majd. – Az ügy közbeszerzési és büntetőjogi vetületét külön kell választani, mert a két jogterületet más jogszabályi háttér és merőben eltérő személet jellemzi – mondta a Népszavának Ambrus István, az ELTE Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájának adjunktusa.

A jogászt azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy miként fordulhatott elő, hogy nem állapított meg bűncselekményre utaló jelet az ügyészség 2016-ban lezárt nyomozása, miközben az OLAF tavaly év végén elkészült jelentésében közbeszerzési szabálytalanságokról, az eljárások manipulálásáról, valamint csalás gyanújáról írt. Az Európai Bizottságnak is eljuttatott dokumentum megállapításai olyannyira súlyosak, hogy akár 13 milliárd forintnyi uniós pénztől is eleshet Magyarország. Az ügyészség hétfőn közölte, hogy nyomozást rendel el az egykor Orbán Viktor vejéhez köthető cég ügyében, a nyomozást pedig a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja majd le.

A hazai nyomozóhatóság tehát 2016 után ismét vizsgálódik majd, ám miután más logika mentén épülnek fel a közbeszerzési és a büntetőjogi szabályok, könnyen előfordulhat, hogy a vélt súlyos közbeszerzési szabályszegések egyetlen büntetőjogi kategóriára sem húzhatók rá.

– Az ügyészséget a Btk., a Büntetőeljárás, valamint a vonatkozó ágazati jogszabályok kötelezik, az OLAF jelentése viszont nem. Utóbbi inkább a bizonyítást könnyítheti meg, az OLAF által átadott anyagok figyelembe is vehetők bizonyítási eszközként – mutatott rá Ambrus István, aki azt is megjegyezte, hogy a büntetőjogi felelősségről kizárólag a hazai ügyészség dönt. – Ezt az ügyészi monopóliumot számolhatná fel az Európai Ügyészség, amelyben azonban Magyarország nem vesz részt – tette hozzá.

Kérdéseinkkel megkerestük a BDPST Zrt.-n keresztül Tiborcz Istvánt is, ám estig nem kaptunk választ.

2018.01.24 06:04

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Ezzel a hat számmal sok pénzt lehet nyerni

Publikálás dátuma
2018.08.19 17:46
Shutterstock fotó
Fotó: /
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 15, 16, 17, 18, 27, 43. Hattalálatos szelvény nem volt; öttalálatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 966 630 forint; négytalálatos szelvény 1 152 darab, nyereményük egyenként 11 745 forint; háromtalálatos szelvény 26 683 darab, nyereményük egyenként 1 970 forint. 
2018.08.19 17:46