Előfizetés

Kiskapukkal nyit a Tiborcz-akta

Lőrincz Tamás
Publikálás dátuma
2018.01.24. 06:04
Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Hiába állapított meg jelentős szabálysértéseket az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) Tiborcz István egykori cégének, az Elios Zrt.-nek a pályázataival kapcsolatban, egyáltalán nem biztos, hogy a jelentés büntetőjogi következményekkel is jár majd. – Az ügy közbeszerzési és büntetőjogi vetületét külön kell választani, mert a két jogterületet más jogszabályi háttér és merőben eltérő személet jellemzi – mondta a Népszavának Ambrus István, az ELTE Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájának adjunktusa.

A jogászt azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy miként fordulhatott elő, hogy nem állapított meg bűncselekményre utaló jelet az ügyészség 2016-ban lezárt nyomozása, miközben az OLAF tavaly év végén elkészült jelentésében közbeszerzési szabálytalanságokról, az eljárások manipulálásáról, valamint csalás gyanújáról írt. Az Európai Bizottságnak is eljuttatott dokumentum megállapításai olyannyira súlyosak, hogy akár 13 milliárd forintnyi uniós pénztől is eleshet Magyarország. Az ügyészség hétfőn közölte, hogy nyomozást rendel el az egykor Orbán Viktor vejéhez köthető cég ügyében, a nyomozást pedig a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja majd le.

A hazai nyomozóhatóság tehát 2016 után ismét vizsgálódik majd, ám miután más logika mentén épülnek fel a közbeszerzési és a büntetőjogi szabályok, könnyen előfordulhat, hogy a vélt súlyos közbeszerzési szabályszegések egyetlen büntetőjogi kategóriára sem húzhatók rá.

– Az ügyészséget a Btk., a Büntetőeljárás, valamint a vonatkozó ágazati jogszabályok kötelezik, az OLAF jelentése viszont nem. Utóbbi inkább a bizonyítást könnyítheti meg, az OLAF által átadott anyagok figyelembe is vehetők bizonyítási eszközként – mutatott rá Ambrus István, aki azt is megjegyezte, hogy a büntetőjogi felelősségről kizárólag a hazai ügyészség dönt. – Ezt az ügyészi monopóliumot számolhatná fel az Európai Ügyészség, amelyben azonban Magyarország nem vesz részt – tette hozzá.

Kérdéseinkkel megkerestük a BDPST Zrt.-n keresztül Tiborcz Istvánt is, ám estig nem kaptunk választ.

Visszaszámlálás - Egy hetet adnak a diákok

Publikálás dátuma
2018.01.24. 06:03

A szülők is egyetértenek a múlt heti diáktüntetésen elhangzottakkal. A Független Diákparlament "meglepetés-akciókkal" készül, ha a kormány nem reagál követeléseikre.

A szülők oktatással kapcsolatos aggodalmai is alátámasztják a múlt pénteki több ezres diáktüntetésen elhangzottakat – derült ki a Szülői Hang felméréséből. A szervezet kérdőívét eddig több mint ötezer szülő töltötte ki, és az első, kedden közzétett részeredmények szerint a válaszadók 82,9 százaléka jelezte problémaként a diákok túlterheltségét. Sokuk szerint a gyerekeknek nem jut kellő idejük az életkoruknak megfelelő játékra, sportra, családi és szabadidős programra. Ugyancsak gondnak tartják az önállóságra nevelés, valamint az örömteli tanulás hiányát. A kutatás még nem ért véget, a kérdőívet február végéig lehet kitölteni.

A kormánynak még egy hete van a válaszadásra, miután a Független Diákparlament (FDP) a demonstráción meghirdetett 12+1 pontos követeléslistát eljuttatta a minisztérium képviselőihez. Ha a kabinet képviselői január 31-ig nem reagálnak érdemben, az FDP újabb "meglepetés-akciókkal" folytatja a közös kiállást egy korszerű, diákközpontú oktatási rendszerért. Követeléseik között szerepel a szabad tankönyvválasztás visszaállítása, a diákok heti óraszámainak csökkentése, a tankötelezettségi korhatár visszaállítása a jelenlegi 16-ról 18 évre, illetve világnézetileg semleges oktatás biztosítása minden tanuló számára.

– Olyan tömeg gyűlt össze a múlt pénteki budapesti diáktüntetésen, amit már nem lehet figyelmen kívül hagyni – mondta a Népszavának Tarnay Kristóf Ábel, a demonstrációt szervező (FDP) kommunikációs koordinátora. Emlékeztetett: a kormánysajtóban megjelentekkel ellentétben az FDP négyéves fennállása alatt többször is próbált egyeztetni az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamennyi javaslatukat megküldték az oktatási tárcának, ám minden alkalommal süket fülekre találtak.

Még a határidő előtt, most vasárnapra tüntetést szervez a pedagógusokból álló Tanítanék Mozgalom. A demonstrációval kapcsolatban kedd délutánig félezren jelezték részvételi szándékukat és az érdeklődők száma is mindössze 2700. Tarnay azt mondta, hogy az FDP támogatja a megmozdulást, ám arról még nem döntöttek, szervezetük részéről mennyien lesznek ott. Hangsúlyozta: a tanárok melletti kiállást és a kormány esetleges elutasító reakciójára tervezett jövőbeni FDP-s megmozdulásokat külön kell kezelni.

Tüntetésszabadság
A napokban több hír szólt arról, hogy iskolaigazgatók tiltották meg diákjaiknak a délutáni, tehát iskolaidőn kívüli tüntetésen való részvételt vagy meg nem nevezett "következményekkel" fenyegették őket. Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ lapunkat úgy tájékoztatta: az, hogy egy diák a tanítási órák után mit csinál, milyen rendezvényen vesz részt, a szülő, illetve gondviselő felelőssége.
Ha bármilyen okból tanóráról hiányzik a tanuló, de azt igazoltan – például szülői igazolással – teszi, akkor sem érheti semmilyen hátrányos következmény. Hozzátették: a hírekkel ellentétben a Klebelsberg Központ és a tankerületi központok nem listázták és a jövőben sem fogják listázni a tüntetéseken, megmozdulásokon résztvevőket. Minden ilyen kezdeményezést elítélnek.

Nem szavaznak, mert úgyis elmennek

Fásultak a diákok, politikai aktivitásuk csekély – panaszolta Bradánovics Bendegúz, a diáktüntetés egyik szónoka, hogy nehéz felrázni a fiatalokat.

- Csak négy-ötezer diákot érdekel a jövője?

- Szerintem ez nem rossz szám.

- Ahhoz képest, is, hogy a Facebookon 39 ezren lájkolták a rendezvényt, s 14 ezren állították, részt vesznek rajta?

- Azért tudjuk, kattintani mindig egyszerűbb.

- A fotelforradalmárok országa vagyunk?

- Egyértelműen! A fiatalokat ráadásul semmi sem érdekli, ami kapcsolatba hozható a politikával. Hiába próbáltuk elmagyarázni, most az oktatásról lesz szó, sokak ezt is pártokhoz, kormányhoz kötik. Másokat pedig a belebegtetett retorziók tartottak vissza.

- A 444 videóján két kaposvári fiatal még az arcát sem merte vállalni…

- Azt hiszem, ez elég beszédes! Egyfelől az iskolai következményektől tartottak sokan, másfelől pedig, ami még borzasztóbb, a szüleiket féltették. Attól, hogy elveszíthetik az állásukat, azért mert ők tüntetnek.

- A választáson viszont a fülke magányában fejezhetnék ki elégedetlenségüket.

- Ennek ellenére a 18-25 éves korosztály igencsak alulreprezentált lesz. Nem mennek el szavazni, mert úgy érzik, senki sem képviseli őket. Sokan ráadásul úgy vannak vele: nem érdekel, ki kerül hatalomra, mert úgyis elmegyek az országból.

- Ahogy a tüntetésen kiderült, Ön is hasonlóképpen tervez.

- Másfél éve szervezkedem, agitálok, demonstrálok, az egyetem mellett ráadásul dolgozom is. Egyszerűen belefáradtam és belefásultam. Kimegyek Németországba pénzt keresni, aztán folytatom a jogi egyetemet Pécsen.

- Azokat meg lehetne szólítani valahogy, akik maradnak?

- Nem a diákoknak kellene vinniük a zászlót, hanem a pártoknak, civileknek kell megkeresnie ezt a korosztályt. Fogékonyak lennének rá, ha értelmesen közelítenék meg őket. A jelentős többség ugyanis látja, nagy a baj, emiatt jellemzően elutasítják a jelenlegi hatalmat. Sokan még a Fidelitasba is csak azért lépnek be, hogy érvényesülni tudjanak. Nem tetszik nekik a rendszer, de megértették: így előnyökhöz juthatnak. - Vas András

Elhallgattatták
Bradánovics Bendegúz az oktatás hibáiról akart beszélni társai előtt
A kaposvári diák másfél éve került reflektorfénybe: gimnazistaként próbált felszólalni az Országos Diákparlament somogyi ülésén, ám megvonták tőle a szót, s mondandója átírására kényszerítették, amikor az oktatási kormányzat hibáiról beszélt. A múlt novemberben pedig az Országgyűlés Kulturális bizottságának ülésére látogatott el, hogy személyesen adhassa át a Független Diákparlament nyolcvan pontos programját Balog Zoltán humánminiszternek.

Lejtmenetben a Matolcsy-rokon csuklósai

Zsidai Péter
Publikálás dátuma
2018.01.24. 06:02
FOTÓ: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Egyre kínosabb a jegybankelnök, Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségében lévő gyárban készülő, a BKV-nak szánt csuklós buszok kálváriája. Először – mint arról beszámoltunk – határidőt kellett hosszabbítani, mert a gyártás nem indult el. Aztán az okozott vitákat, hogy kiderült: a végleges verzió eltér a prototípustól, rövidebb annál, ami miatt megannyi műszaki probléma adódott. A kabinet tovább erőltette az ügyet, és a BKV-s szakszervezetek tiltakozása ellenére forszírozta az első két busz átadását. Átadás helyett azonban a múlt pénteken egy kínos PR-eseményt tartottak: a kormánymédiát hívták csak el a "bemutatóra". Ahonnan egyébként a két kiállított Modulo 168 d típusú buszt visszavitték a gyártó Ikarusz Egyedi Autóbusz Gyártó (IEAG) Kft. telephelyére további szerelésre.

Mára kiderült, hogy a BKV akkor sem vehette volna át a buszokat, ha azok készen vannak: lapunk ugyanis megtudta, hogy több oldalnyi műszaki leírás hiányzik a modell típusengedélyéből. Ha pedig nincs teljeskörű típusengedély, akkor nem lehet meggyőződni a jármű alkalmasságáról. Ez esetben pedig aligha bonyolíthatják le felelősséggel a tervezett vételt: harminc csuklóst vásárolnának 2,7 milliárd forintért.

„Az autóbuszok rendelkeznek típusengedéllyel, azonban azok átadása még nem teljeskörűen történt meg, néhány mellékletet még nem kaptunk meg” – ismerte el megkeresésünkre a BKV. Ezek pótlására már felszólították a gyártót, amely biztosította a BKV-t arról, hogy "a kért dokumentumok az első járművek átvételéig teljeskörűen rendelkezésünkre fognak állni".

Mindez azért is érdekes, mert a kormányhivatal alá tartozó közlekedési felügyelet lapunk érdeklődésére azt közölte: a busznak igenis van típusengedélye, a járművek 2017 decemberében részt vettek a forgalomba helyezést megelőző vizsgálaton. A kormányhivatal szerint a járművek „megfelelt” minősítést kaptak.

Ha viszont van típusengedélye a buszoknak, akkor az a kérdés: a gyártó vajon miért titkolja el annak egyes részeit a BKV elől? Erre magyarázat lehet például az: csak a teljes típusengedély birtokában indíthatná el a BKV azt a vizsgálatot, amely során kiderülne, hogy megfelelőek-e a buszok. Ez a vizsgálat már csak azért is elkerülhetetlen, mert a műszaki viták miatt a cég felügyelő-bizottsága tette azt kötelezővé. Úgy tudjuk, az ellenőrzést a TUV Rheinland-KTI Kft. végzi majd. Kérdésünkre a cég ügyvezető igazgatója, Finszter Ferenc annyit közölt, korábban már vizsgálták a Modulo 168 d típust, de többet, üzletszabályzatuk miatt, nem árulhat el. Arról nem rendelkezett információval, hogy a vizsgálatuk óta történt-e konstrukció- vagy típusengedély-módosítás. A független szakértő véleménye lényeges lesz: ő dönti el, hogy alkalmas-e a típus használatra vagy változtatni kell a járműveken.

Az IEAG ügyvezetője, Mészáros Csaba, akinek érdekeltsége is van a társaságban, a többségi tulajdonos azonban a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás csehországi bejegyzésű vállalkozása. Nem mellékes az sem, hogy a fejlesztés és a gyártás költségeit a Magyar Külkereskedelmi Bank hitelezte, és a pénzintézetnek 45 százaléka Mészáros Lőrinc kezébe került tavaly nyáron.