Karácsony: Gyomorgombóc és új középosztály

Publikálás dátuma
2018.01.23 19:35
Az előző, pécsi fórum. Forrás: Facebook/Karácsony Gergely
Fotó: /
Stadion és kisvasút tuti nem lesz Nyírtason, de kevesebb emberrel végez a lepusztult egészségügyi rendszer; most a kihűlés jut a nyugdíjasok osztályrészéül, egy kormányváltás után 13 havi nyugdíjat ígér az MSZP és a Párbeszéd; a kispártok vagy szedjék össze magukat, vagy szimpatizánsaik szavazzanak át – Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan Nyíregyházán kampányolt.

Nagyobb gombóc ül Karácsony Gergely gyomrában, mint szokott – a keserédes gyerekkor emléke „izzasztja” az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét a nyíregyházi színpadon. Fellépése helyszínétől nem messze nőtt fel, Nyírtason. Édesapját hamar elvesztette, édesanya mégis tisztességgel felnevelt a négy testvért. Úgyhogy Karácsony pontosan tudja honnan jön – és ennek okán meg is ígéri, hogy nem ígér Nyírtasra stadiont, meg kisvasutat. Mert az ő értelmezésében a hatalomnak nem önmagát, hanem a szegényeket kell gazdagítani, és azokat gyámolítania, akik az élet árnyékos életére születnek. „Csakhogy ma Magyarország tiszta Amerika – csak éppen Latin-Amerika”, ereszt meg egy bonmot a miniszterelnök-jelölt, ami értelmezésében annyit tesz: a hatalom egy szűk elitet szolgál (Magyaroszágon 11 ezer háztartás van, aminek a vagyona meghaladja a 100 millió forintot), miközben négy millió ember él létminimum szint alatt (lásd: havi 88 ezer forintnál kevesebből). A szegényemberek tömege pedig nem tudja, milyen sors vár a gyerekeivel, vagy épp kap-e nyugdíjemelést, ha nem lesz választási év.

Aki nem fizet, meghal

A fideszes elitnek Deák Ferenc képéről a 20 ezer forintos jut eszébe, nekem viszont a haza bölcsének egy mondása, miszerint „nem az a boldog ország, ahol sok a gazdag, hanem ahol kevés a szegény”, magyarázza Karácsony. A kiegyezés korából visszaköszönő mondat fedi Karácsony programját, a szociális demokrácia kiépítését – ennek lényege, hogy miképp lehet létrehozni az új középosztályt. És hogy senki ne értse félre, Karácsony nyomatékosítja: nem az új elitről beszél, (amelyiknek meghatározó arca például Vajna Tímeráról, ki online kesereg, hogy nem jut minden gálára új ruha). Az új középosztály-programja szerint nem járja, hogy egy bankigazgató ugyanennyit adózik (arányaiban), mint egy ápoló – előbbinek több terhet kell viselnie. Illetve az új középosztály programja arról is szól, hogy mindenkinek tisztességes egészségügyi ellátás jár. Mert mos az van, kárhoztatja a helyzetet Karácsony, hogy fideszes vállalkozók átvették a magánegészségügyi szolgáltatásokat, miközben a járulékért járó ellátást roncsolják: így teremtve piacot a „maszek egészségügynek”. Aki pedig nem tud fizetni, meghal – és nem terheli a nyugdíjkasszát. A normálisan működő egészségügy mellett az új középosztály másik pillére – a miniszterelnök-jelölt szerint – az iskolarendszer. Így vissza kell adni az iskolákat a helyi közéletnek, fel kell emelni a tanárok fizetését, és hagyni kell őket dolgozni.

Abszurd, fakadt ki Karácsony, hogy ilyen kézenfekvő dolgokkal kell kampányolni, mert Magyarország kormánya egyszerűen nem érti, vagy nem akarja érteni a lényeget. Úgyhogy Karácsony emeli a tétet, mondván: a változás több lesz mint kormányváltás, egy szemlélet, egy hatalmi mentalitás leváltása – a jövőben szolgáló politikusokra van szükség. Az MSZP és a Párbeszéd ezért lépte át saját árnyékát, és hozta létre szövetségét. Persze annál, hogy a pártok összefogjanak, ezerszer fontosabb, hogy az emberek ismét kiegyenesedjenek, sarkukra álljanak, és azt mondják, nem kérnek ebből a kormányból.

Az LMP miatt bukták

Az összefogás témában Karácsony a jó rendőr, Kunhalmi Ágnes pedig a „rossz zsaru”. Az MSZP kampányarca neveket ne említve ráfordult a kispártokra, és arról beszélt, hogy nem számít, ki mikor lett politikus, ki hívja magát korszakváltónak, és így tovább – a politikus egyetlen ismérve, hogy az ország érdekeit szolgálja-e. És Kunhalmi szerint számos ellenzéki figura nem ezt teszi. Több formáció még mindig a listáról alkudozik, fakad ki a szocialista kampányarc, illetve számos választókerületben nem az egyéni jelöltnek kampányolnak, hanem a pártlistára gyűjtik a szavazatokat (magyarán arra gyúrnek, hogy minél nagyobb frakciójuk legyen – de ellenzékben). – Hogyan akarják kompenzálni ezek a pártok a határon túlról jövő szavazatokat, hogyan akarják megszüntetni az ukrán nyugdíjcsalásokat, háborgott Kunhalmi. Indulatát azzal magyarázta, hogy képtelen elfogadni az öncélú politizálást. – Ha az LMP be akarja bizonyítani, hogy lehet más a politika, akkor támogassa a független Mellár Tamást Pécset, üzente Kunhalmi. Hiszen a rendezvénynek otthont adó nyíregyházi választókerületet is azért vihette el a Fidesz 2014-ben – noha a többség kormányváltást akart – mert az LMP kitért az összefogás elől.

Karrierálom

És azóta úgy alakult az élet ezen a tájon, hogy – egy tanárnő levelének ismertetése szerint – a gyerekek legtöbbje közmunkás akar lenni, mert az a biztos. Igaz, az említett tanító egyik diákja inkább politikus családtag lenne, ugyanis apukája azt mondta: abból meg lehet élni. (Sőt, a levélbeli családfő azt is közölte csemetéjével, hogy „ha anyád egy politikus lánya lenne, nem lennének gondjaik”). Kunhalmi szerint nem vitás, a gyerek érti az idők szavát, mert a politikusgyerekek megélnek, „csakhogy nem a saját lábukon állnak, hanem a miénken”. De egy baloldali politikus nem tűrheti, érvelt Kunhalmi, hogy egy szűk réteg minél gazdagabb legyen, és vagyon előbb-utóbb lecsorogjon a néphez – hiszen minél nagyobb a bírtok és a kúria, annál több medencepucolóra lesz szükség.

Nyugdíjasokra koncentrálnak

A mi programunk az emberekről szól, nem Vajna Tímea síelési szokásiról, és nem arról, a Tiborcz-család csalásáról és gazdagodásáról, keretezte Kunhalmit Tóth Bertalan. A szocialista frakcióvezető szerint az MSZP programja a gyermekekről szól, no meg a nyugdíjasokról. A szülőkről és a nagyszülőkről, akik odafigyeltek a gyerekek és az unokák iskoláztatására, felnevelésére – miközben magukon spóroltak. És most sem élvezhetik a békés időskort: több mint felük 100 ezer forintnál kevesebből kell megélnie, és sok-sok idős embernek veszélyben az élete, mert nem tudja kifűteni a családját. Többek között azért, emlékeztetett Tóth, mert a kormány csak a rekordmagas áfával évi 100 ezer forintot vett el a nyugdíjasoktól – csak az áfa megemelésével. Azonban ha az MSZP kormányra kerül,ígérte a frakcióvezető, akkor megduplázza a nyugdíjminimumot, felzárkóztatja az átlagnyugdíjat, illetve 13 havi nyugdíjat fizet.

Újra a ringben
Bár húsz év városvezetés és hét győztes választás után visszavonult, Csabai Lászlóné újra ringbe száll. Hogy miért? – ezt magától is gyakran megkérdezi, de mindig oda lyukad ki, hogy azért: mert elég volt.
Nem akar mocskolódó negatív kampányt, nem fog sarat freccsenteni senkire, de harcolni fog, például azért, hogy a város ingatlanjait ne mutyizzák el Fidesz-közeli választóknak. Hiszi, hogy össze tudja szedni Nyíregyháza népét.
Azt mondta, nyugodtan, tiszta lelkiismerettel akar a tükörbe nézni április 8.-a után is – és ezt tanácsolja azoknak is, akik otthon maradtak, vagy nem volt alázat bennük, hogy tegyenek a változásért (értsd: a szövetséget nem építő ellenzéki pártok).
Szerző
2018.01.23 19:35

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Ezzel a hat számmal sok pénzt lehet nyerni

Publikálás dátuma
2018.08.19 17:46
Shutterstock fotó
Fotó: /
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 15, 16, 17, 18, 27, 43. Hattalálatos szelvény nem volt; öttalálatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 966 630 forint; négytalálatos szelvény 1 152 darab, nyereményük egyenként 11 745 forint; háromtalálatos szelvény 26 683 darab, nyereményük egyenként 1 970 forint. 
2018.08.19 17:46