Falubusz-per: Dávid legyőzte Góliátot

Publikálás dátuma
2018.01.24 06:05

Mondvacsinált okokra hivatkozva szegény kistelepülésektől vont el tízmilliókat a Magyar Államkincstár. A szabolcsi Uszka nem hagyta magát. Perelt és legyűrte az államot.

Az ukrán határnál fekvő apró falu, Uszka hatalmas sikert könyvelhetett el kedden, amikor a nyíregyházi közigazgatási bírságon legyűrte a Magyar Államkincstárt (MÁK) s megnyerte az úgynevezett "falubusz-pert".

Az ügyet elsőként a Népszava tárta fel: tavaly nyáron írtuk meg, hogy milliós nagyságrendben büntetett meg a MÁK több mint kétszáz, zömmel kistelepülési önkormányzatot. Arra hivatkoztak, hogy a polgármesteri hivatalok késve jelentették be a falugondnoki ellátást biztosító új kisbuszok rendszámát, s ezért másfél-két évre visszamenőleg követelték az üzemeltetéshez nyújtott támogatást. A községek hasztalan érveltek azzal: egyikük sem tudott a rendszám alapján vezetett külön nyilvántartásáról, de a buszokkal ugyanúgy a lakosság számára nyújtottak szolgáltatásokat, mint korábban, tehát a munkát elvégezték.

Zempléni polgármesterek közös levélben kértek segítséget három minisztertől, Pintér Sándortól, Balog Zoltántól és Varga Mihálytól, de nem jártak sikerrel. Volt, aki nem akart nyíltan szembemenni hatalommal, ezért inkább befizette a bírságot, s a háttérben a térség országgyűlési képviselőjénél "lobbizott" állami segítségért, az önhibájukon kívül hátrányba került településeknek nyújtható plusz támogatásért: akadt, aki kapott ilyet, másoknak az ígéret ellenére sem jutott.

– Uszka az egyenes utat választotta, mert bíztunk az igazunkban, s a bíróságok függetlenségében – mondta a Népszavának Sértő-Radics István a szabolcsi falu polgármestere, a Gémesi György nevével fémjelzett Új Kezdet Párt egyik alapítója. Előbb fellebbeztek, de az államkincstár első fokon elutasította a kérelmüket, ezután fordultak a bírósághoz jogorvoslatért. Azzal érveltek, hogy a kincstár hatáskörét túllépve intézkedett, a falubuszok működési engedélyét ugyanis az illetékes megyei kormányhivatalok adják ki, s azok ellenőrzik később az üzemeltetést. A falugondoki buszok megérkezésük másnapján munkába álltak, vagyis a kincstár olyan támogatási összeget kért volna vissza, amelyet ténylegesen az adott feladatra fordítottak.

A Magyar Államkincstár korábban lapunkat az ügyben arról tájékoztatta, hogy a visszafizetési kötelezettség időarányosan azokat a hónapokat érinti, amelyekben nem volt lejelentve az új rendszám. Kétszázhét önkormányzatot köteleztek pénzvisszafizetésre, s közel 120 millió forint folyt vissza így az államkasszába.

A nyíregyházi közigazgatási bíróság tegnap az uszkaiaknak adott igazat, s hatályon kívül helyezte a Magyar Államkincstár követelését. Ez egyelőre a 2015. utolsó három hónapjában felvett 650 ezer forintra vonatkozik, de Sértő-Radics szerint a nyertes per után a MÁK nemigen követelheti vissza tőlük a 2016-ra kifizetett közel 2 millió forintot sem, hisz arra sincs jogalapja. A döntés jogerős. A harmincezer forintos perköltséget, amely javarészt az ügyvédi díjat tartalmazza, szintén a vesztes állami cég fizeti. Az uszkai polgármester szerint ez a győzelem túlmutat önmagán, mert azt bizonyítja, hogy – miként Dávid Góliátot –, úgy az igazságtalan döntéseket hozó nagy állami rendszereket is le lehet győzni a törvény erejével.

Köteles László, Komlóska polgármestere az ítélet kihirdetése után lapunknak azt mondta: a per precedensértékű, s szerinte minden önkormányzatra vonatkoznia kell, így az érintett falvak mind visszakövetelhetik jogos jussukat a Magyar Államkincstártól.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző