Előfizetés

Dacol a kormány, Bécs lehet az új Brüsszel

B. M.
Publikálás dátuma
2018.01.24. 06:08
Fotó: Molnár Ádám

Hiába indít pert Ausztria, az Orbán-kormány nem hagy fel a paksi atomerőmű bővítésével – közölte Csepreghy Nándor egy gazdasági konferencián tegnap. Ausztria azért perli be a paksi atomreaktor-bővítési projektet az Európai Bíróságnál, mert Bécs szerint az atomenergia nem helyes választás a klímaváltozás elleni harcban, és nem is szolgálja az európai közérdeket.

A Miniszterelnökség államtitkárának kijelentése azért is figyelemre méltó, mert Orbán Viktor kormányfő január 30-án Bécsbe látogat. Csepreghy az atomerőmű bővítéséről úgy fogalmazott: "A paksi beruházás kapcsán volt számtalan vita, az osztrák bejelentés ebben a tekintetben nem új keletű, csak a magyar emberektől és a magyar kormánytól függ az, hogy milyen energiapolitikát működtetünk. A paksi beruházás a lehető legbiztonságosabb atomenergia-beruházás amely zajlik a világon, és a paksi atomerőmű jelen pillanatban is a legbiztonságosabb atomerőművek között van.” (A beszéd időpontjában is állt a 3-as számú blokk, egy külső üzemzavar miatt.)

A Gazdasági évnyitó nevű rendezvényt Csepreghy Nándor egyébként nyíltan arra használta fel, hogy meggyőzze a jelenlévő cégvezetőket, gazdasági szakembereket: érdemes a jelenlegi kormánynak további bizalmat szavazni. Annak ellenére is, hogy az államtitkár elismerte: uniós pénzek és külföldi befektetések nélkül nem állna meg a lábán a magyar gazdaság. Akkor lesz jó a magyar gazdaság, ha külső pénzek nélkül is képes lesz legalább 3 százalékos gazdasági növekedésre, egyelőre azonban még nem tartunk itt – tette hozzá. A konferencián Csepreghy arról is beszélt: március 15-ig lezárják a 2020-ig rendelkezésre álló valamennyi uniós támogatás lekötését.

7. cikkely - Törékeny a magyar demokrácia

Halmai Katalin
Publikálás dátuma
2018.01.24. 06:07

Lehetőleg elkerülnék a súlyos szankciókkal járó eljárás megindítását Magyarország ellen az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának tagjai – ez derült ki a testület keddi vitájában.

A képviselők arról a szövegtervezetről fejtették ki a véleményüket, amelyet különvéleményként fűznek majd hozzá az EP állampolgári bizottságában készülő jelentéshez. A tervek szerint ez utóbbi javasolni fogja, hogy a tagállamok kezdjék meg az úgynevezett 7. cikkely szerinti procedúrát, amely elvben akár Magyarország szavazati jogának a megvonásával is végződhet.

Ennek első szövegtervezetét várhatóan márciusban teszi le az asztalra Judith Sargentini holland zöldpárti jelentéstevő. Az alkotmányügyi szakbizottság különvéleményének nem célja, hogy állást foglaljon arról, szükség van-e a szankciós eljárásra – mondta a szerző, a liberális spanyol Maite Pagazaurtundúa Ruiz, aki a mindössze hét pontból álló szövegben kifejti: "Magyarországon a közelmúltban bekövetkezett fejlemények komoly kétségeket vetnek fel a jogállamiság érvényesülését illetően." Egyben kifejezi a sajnálatát is, hogy "a magyar intézmények az Európai Unióról szólva ellentmondásos és félrevezető retorikát használnak."

Schöpflin György fideszes néppárti képviselő a vitában azt fejtegette, hogy az európai közvélemény az ellenzék által közvetített egyoldalú információk alapján fest képet a magyarországi állapotokról, ahelyett, hogy véleményét objektív tényekre alapozná. Érvelését többen azzal cáfolták meg, hogy a demokrácia és a jogállam megrendülését független nemzetközi szervezetek, köztük a Velencei Bizottság értékelései is alátámasztják. Sylvia-Yvonne Kaufmann német szocialista EP-képviselő megfontolásra ajánlotta a jogállam tiszteletben tartásához kötni az uniós források odaítélését.

A bizottsági vitában szinte valamennyi felszólaló hiányolt egy olyan közösségi mechanizmust, amely folyamatosan ellenőrizné a tagállamok demokratikus teljesítményét.

"Helyzet van, a tét nagy"

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.01.24. 06:06
MTI Fotó: Balázs Attila
Hétfőn tartja első ülését Karácsony Gergely tanácsadó testülete. A három fő téma a jólét, a fenntartható növekedés és az európai jogállamiság.

– Elsősorban Karácsony személyének szól a bizalmam. Szeretnék egy olyan országban élni, ahol Gergő a miniszterelnök – így indokolta lapunknak Polyák Gábor, hogy miért vállalt szerepet az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltjének tanácsadó testületében.

A huszonhárom tagú, frissen alakult csoportot – mint arról már írtunk – Andor László, volt uniós biztos vezeti, rajta kívül Ács Sándorné, Ámon Ada, Banai Károly, Bardóczi Sándor, Berki Erzsébet, Bojár Gábor, Bozóki András, Büttl Ferenc, Daróczi Gábor, Fleck Zoltán, Hegyesiné Orsós Éva, Holoda Attila, Kaltenbach Jenő, Kincses Gyula, Komáromi Zoltán, Kukorelly Endre, L. Ritók Nóra, Mellár Tamás, Nahalka István, Polyák Gábor, Vértes András és Wittinghoff Tamás segíti Karácsony Gergelyt.

Polyák Gábor médiajogász szerint Karácsony ügyesen taktikázott azóta, mióta belépett a politikába, ráadásul mértéktartással és alázattal, amelyek a szakértő szerint hiányoznak a mai magyar közéletből. – Minden okom megvan rá, hogy akarjam Zugló polgármesterének a miniszterelnökségét – hangsúlyozta a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. Polyák szerint a huszonhárom név közül többen hitelesek a politika világán kívül is, így a kiállásuknak Karácsony mellett komoly üzenete van.

– Helyzet van, a tét pedig nagy. Minden demokratikus erőt segítenie kell az értelmiségnek, hogy Magyarország kiszabaduljon a nem jogállami, nem demokratikus állapotából – ezt már Fleck Zoltán mondta a Népszavának. A jogszociológus szerint az a feladatuk, hogy szakmai tudással kontrollálják Karácsony politikai programjának elemeit.

Nahalka István, oktatáskutató ezt kérdésünkre azzal egészítette ki, hogy szimpatikus volt neki Karácsony elképzelése a tanácsadó testületről, miszerint Zugló polgármestere valódi szakmai hátteret kíván a munkájának biztosítani.

Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója a Népszavának azt hangsúlyozta, hogy minden formációnak, politikai pártnak szívesen ad tanácsot energiapolitikai kérdésekben. – Karácsony egységesebb formában akarja ezt tenni, amire boldogan mondtam igent. Egy ilyen területen ugyanis nagyon fontos a konzultáció – fogalmazott a szakértő.

– A tanácsadó testület hétfőn tartja első ülését, természetesen Karácsony Gergely részvételével – tájékoztatta lapunkat Andor László. A volt uniós biztos közölte azt is, hogy meghatározták azt a három kiemelt területet, amelyekkel foglalkozni akarnak: a népjóléti politikával, a fenntartható növekedéssel és az európai jogállamisággal. A csoport vezetője szerint nemcsak támogatni kell a miniszterelnök-jelöltet, hanem valódi eszmecserét folytatni és visszajelzéseket adni.

Ellenzéki mozgások Veszprémben, Szekszárdon és Budakeszin
Visszalép a tavaszi országgyűlési választástól Gertsmár Ferenc, az LMP veszprémi jelöltje – erősítette meg lapunknak Ungár Péter, a párt elnökségi tagja. A városban önkormányzati képviselőként dolgozó Gerstmár egyéniben indult volna Veszprém 1-es egyéni választókerületében – ott, ahol az MSZP Mesterházy Attilát, a kormánypárt Óvádi Pétert indítja, valamint függetlenként megméreti magát Kész Zoltán is.
Az LMP vélhetően nem indít másik jelöltet a visszalépő Gerstmár helyett, inkább arra buzdítja majd szavazóit, hogy más ellenzéki jelöltet támogassanak a körzetben. Az sem egyértelmű egyébként, hogy Veszprémben az ellenzéki jelölt a legutóbbi időközin a körzetben győztes Kész Zoltán független, vagy pedig Mesterházy Attila szocialista politikus lesz-e. Az MSZP sajtóosztálya annyit közölt, hogy a jelöltjük továbbra is a volt pártelnök. Ez azonban változhat, Molnár Gyula az MSZP elnöke például arról beszélt, hogy Pécsen visszaléptek Mellár Tamás javára, és hasonló lépést vizsgálnak Veszprémben is.
Közben az Együtt is taktikázik: Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje a Magyar Nemzetnek jelentette be, hogy pártja visszaléptette egyéni képviselő-jelöltjeit az LMP két társelnöke, Hadházy Ákos és Szél Bernadett javára, Szekszárdon valamint Budakeszin. Szigetvári szerint az ellenzéki pártok hiába hangoztatják, hogy egyedül kormányt tudnak alakítani, széles összefogásra lenne szükség – ami felé most ők tettek egy lépést.