Feljelentés - Terítéken Kósáék gyanús cégügyei

Publikálás dátuma
2018.01.24. 06:00
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Hadházy Ákost nem győzte meg a miniszter magyarázkodása felesége gyanús cégvásárlásáról. Az ügyészséghez fordult.

Hivatali vesztegetés gyanújával feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) Hadházy Ákos az LMP korrupcióellenes ügyvivője a Kósa Lajos tárca nélküli miniszterhez szorosan kötődő cégvásárlási ügyben.

Mint azt lapunk kiderítette, a miniszter felesége jelképes áron, mindössze 6 millió forintért vásárolt meg egy 139 millió forintos eszközállományú céget, a Tócó-Pece Kft-t. A céget egy lobbista, a diákszövetkezeti szektor fő érdekkijárója, Fiák István hozta létre, tőkésítette fel majd adta el a politikus feleségének. Nem sokkal később pedig Kósa Lajos olyan törvényt is benyújtott az Országgyűlésnek, amely a lobbista érdekeit szolgálta. A politikus és Harrach Péter közösen nyújtotta be az iskolaszövetkezetek mintájára nyugdíjas szövetkezetek létrehozását lehetővé tevő jogszabályt. A nyugdíjas szövetkezeteknek Fiák István nemcsak arca és ötletgazdája volt: az ügyvéd kapcsolati hálójába tartozóknak közvetlen érdekeltsége is van a becslések szerint 40 milliárd forintos szerződésállománnyal kecsegtető piacon.

Kósa Lajost többször is kértük, hogy adjon magyarázatot a furcsa cégeladásra és az összeférhetetlennek tűnő összefonódásra. Kósa magyarázata szerint a felesége azért csak 6 millióért vette meg a céget, mert a Tócó-Pece Kft. súlyosan eladósodott: éppen annyi a társaságot terhelő kötelezettség, mint amennyi az eszközállomány. Ennek azonban nem volt nyoma abban cégmérlegben, amely az eladás előtt néhány hónappal korábban készült. Noha a miniszter egy friss cégmérleg bemutatásával igazolhatta volna állítását, Kósa inkább arra hivatkozott: a felesége nem közszereplő ezért nem helyénvaló, ha a cégről ő nyilatkozik.

FOTÓ: MTI

FOTÓ: MTI

Hadházy Ákos szerint a "korrupcióellenes működése során" ez az egyik legsúlyosabb eset, amit feltárt. Kósa magyarázkodása szerinte teljesen életszerűtlen. Ha ugyanis a cég hitelhez is jutott, az nem csökkentette a korábbi, 139 milliós eszközállományt, azaz, ha valóban 6 milliót fizetett a Kósa család, akkor mintegy százmillió forint ajándékot kaptak az eladótól.

Kósa Lajos nemrégiben leszögezte: szerinte az nem összeférhetetlen, hogy szakmailag együttműködik Fiákkal. Annak ellenére sem érzi ezt aggályosnak, hogy Fiákhoz más szálak is fűzik. Fiák a Kósa-család más cégében ügyintéző ügyvédként is feltűnt már. Ő ellenjegyezte például azt a cégeladást, aminek során a politikus idős édesanyja érdekeltségében került egy sertéstelep – amely később jelentős állami támogatást kapott. A gazdaságot működtető cég ugyanis 123 millió forintot nyert egy sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton, amihez a finanszírozást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a magyar állam biztosította.

Kósa-Fiák dosszié
2014. december: Fiák István Pilisborosjenőn létrehozta a két, Debrecen-közeli vízcsatornáról elkeresztelt Tócó-Pece Kft.-t. Fiák 2015-2016 során 139 millió forintnyi eszközzel töltöttel fel a céget. A társaság első ügyvezetője Kósa Lajos egykori debreceni kabinetvezetője volt.
2015. július: Kósa Lajos édesanyja megvette a sertésteleppel rendelkező Méker Kft. felét. Az eljáró ügyvéd Fiák István volt.
2017. március: Kósa felesége megvette a Tócó-Pece Kft.-t Fiáktól 6 millió forinttért. A cég ügyintézője Fiák maradt.
2017. május: Kósa Lajos és Harrach Péter benyújtotta a nyugdíjas szövetkezetről szóló törvényt. A szövetkezeteket Kósa később együtt reklámozta Fiák Istvánnal.

Borongós szerda, kevés napsütéssel

Publikálás dátuma
2018.01.23. 23:39
Fotó: Shutterstock
Szerdán többfelé indul párásan, ködösen a nap, majd napközben a déli tájakon lehet szakadozottabb a felhőzet, máshol erősen felhős, borongós időre van kilátás, északon tartósan párás területekkel, illetve helyenként hószállingózással is találkozhatunk.  Nyugaton, északnyugaton megélénkülhet a délies szél. Hajnalban 0 és -9, napközben -1 és +7 fok között alakul a hőmérséklet, északon, északkeleten lesz a leghidegebb - írja az Időkép.

Csütörtökön változóan, erősen felhős időre készülhetünk, viszont csapadék ezen a napon már nem valószínű. Hajnalra helyenként pára, köd kialakulhat. A Dunántúlon feltámad a déli-délkeleti szél. Északon, északkeleten 0-4, máshol 5-10 fok között alakul a csúcshőmérséklet, délnyugaton várható a legenyhébb idő. 

Pénteken is hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, csapadék pedig ezen a napon sem várható. Többfelé élénk, a Dunántúlon erős lesz a délies szél, így tovább enyhül az idő, 3-12 fokot mérhetünk napközben, a Dunántúlon lesz enyhébb az idő.

hétvégén változóan, erősen felhős időre van kilátás, viszont csapadék továbbra sem várható. Hajnali pára- és ködfoltok továbbra is kialakulhatnak. Nem lesz jelentős a légmozgás. Folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő, délnyugaton 10 fok körüli maximumokkal.

Szerző
Témák
időjárárás

"A várólista, nem szégyenlista"

Publikálás dátuma
2018.01.23. 20:41
Fotó: Tóth Gergő

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint 2012 előtt "senki (semelyik kormány) nem volt olyan bátor, hogy meg merte volna számolni, hány beteg van műtéti várólistán". A politikus egy budapesti szakmai konferencián reagált lapunk korábbi értesülésére is, amely szerint az endometriózis miatt szükséges bélműtétekre akár 3 és fél éves is lehet a várólista, noha a kormányzat ezt cáfolta.

Az államtitkár azt mondta az intézményeknek kötelessége várólistát nyitni, ha a beavatkozásra hatvan napot meghaladó a várakozási idő. A konkrét esetről szólva úgy fogalmazott: "két nap alatt hirtelen 140 beteg került fel az adott várólistára, ami korábban nem létezett". Azt is megjegyezte, a várólista nem szégyenfal, hanem egy eszköz arra, hogy a rendszer áttekinthetően működjön, és lehetőség arra, hogy az egészségbiztosító be tudjon avatkozni. Ha az intézmény nem nyitja meg a várólistát, akkor a betegeivel tesz rosszat - tette hozzá.

Az államtitkár szerint az elmúlt években számos eredmény született az egészségügyben, csökkentek a várólisták, több fiatal került be a szakképzésbe és megduplázódtak az egynapos sebészeti beavatkozások. Állítása szerint hét év alatt 28 százalékkal nőtt azok száma, akik szakképzésbe kerültek, és 1039 olyan szakvizsgát szerzett orvos van, aki ösztöndíjban részesül, valamint csökkent azon orvosok száma, akik külföldön vállalnak munkát.

Az egynapos sebészeti beavatkozásokról szólva azt mondta, megduplázódott az ezen ellátásban végzett beavatkozások száma. Azokban az esetekben, ahol lehet egynapos sebészeti ellátást nyújtani, 2010-ben még csak az esetek 41,3 százalékát, addig tavaly 82,4 százalékát végezték el így.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér egyik fontos eleméről, az e-receptről Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, folyamatosan növekszik az orvosok által a felhőbe rögzített receptek száma. Mint mondta, előfordul, hogy hetente ötmillió e-receptet állítanak ki.

Az államtitkár a bérekre is kitért, szerinte az egészségügyi szakdolgozók havi átlagbére tavaly elérte bruttó 317 ezer forintot, míg az orvosoké a 754 ezer forintot. A finanszírozásról szólva közölte, a gyógyító-megelőző kassza is növekményt könyvelhetett el az elmúlt években, 2010 és 2017 között 32,2 százalékkal nőtt ez a kassza.

Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program (EBP) miniszteri biztosa előadásában többek között arról beszélt, hogy eddig több mint 188 milliárd forint sorsáról született döntés.

Elhangzott, hogy a dél-budai centrumkórházhoz számos közúti és közműfejlesztési beruházásnak is csatlakoznia kell. Az a cél, hogy a kórház tervezése és az egyéb beruházások "összeérjenek".

Szerző