Előfizetés

Újra Babis alakíthat kormányt Csehországban

Publikálás dátuma
2018.01.24. 14:42
Fotó: AFP/Michal Cizek
Milos Zeman cseh államfő szerdán elfogadta az Andrej Babis vezette kisebbségi kormány lemondását, és az új kabinet megalakulásáig felkérte a politikust az ügyvivői teendők ellátására - írja az MTI.

Az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnöke, Andrej Babis által vezetett kisebbségi kormány nem kapott bizalmat múlt kedden a cseh parlament alsóházában, és másnap lemondott. Az államfő más irányú elfoglaltságai, mindenekelőtt az elnökválasztás közelgő második fordulója miatt ezt csak most, egy hét elteltével fogadta el. Milos Zeman ugyanakkor új kormányalakítási tárgyalásokkal bízta meg Andrej Babist. Az elnök megerősítette: amint Babisnak sikerül biztosítania új kormánya számára a parlamenti többséget, kinevezi miniszterelnöknek. Ezt, a már korábban is jelzett feltételét az államfő - tekintettel az elnökválasztás egyelőre bizonytalan kimenetelére - most úgy pontosította, hogy amennyiben nem sikerül győznie a választáson, akkor Babist februárban a jelzett feltétel teljesítése nélkül is kormányfőnek nevezi ki.

"Miután aránylag kevés az idő (a kormányalakítási tárgyalásokra), nem tartok ki a korábban jelzett feltétel teljesítése mellett" - szögezte le Milos Zeman újságírók előtt.

A jelenlegi cseh köztársasági elnök megbízatása március 8-án jár le. A pénteken és szombaton megrendezendő második elnökválasztási fordulóban Milos Zeman és Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt elnöke küzd meg egymással az államfői bársonyszékért. A legutóbbi felmérések és a prágai média szerint nagyon szoros párharcra van kilátás, Zeman és Drahos győzelmi esélyei nagyon kiegyenlítettek.

Az új kormány felállításáról szóló tárgyalásokat Andrej Babis nem hivatalosan már a múlt héten megkezdte. Az ANO képviselői eddig a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD), a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), valamint a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vezetőivel folytattak egyeztetéseket. A Právo című független baloldali napilap szerdai kiadása szerint körvonalazódni látszik egy ANO, CSSD, KSCM kormányzati együttműködés.

Vojtech Filip, a KSCM elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy amennyiben az ANO és a KSCM meg tud állapodni az új kormány programjáról, a kommunisták hajlandók aktívan támogatni Andrej Babis második kormányának megalakulását. Filip megismételte a kommunisták korábbi álláspontját, miszerint nem kormánykoalícióról, hanem arról van szó, hogy "megtűrnék" a kabinetet. "A kormányba nem lépünk be, mert álláspontjaink a külpolitikában jelentősen eltérnek" - szögezte le Filip. A kommunisták például ellenzik Csehország NATO-tagságát.

Néhány szociáldemokrata vezető a napokban úgy nyilatkozott, hogy a párt módosította korábbi álláspontját, és hajlandó lenne kormánykoalícióra lépni az ANO mozgalommal. Ez lényegében azt jelenti, hogy a 78 képviselővel rendelkező ANO és a 15 mandátummal bíró CSSD a 15 mandátumos kommunisták toleranciája mellett bizalmat kaphatna a 200 tagú cseh alsóházban.

Merénylet Afganisztánban - Legalább 11-en megsérültek (videó)

Publikálás dátuma
2018.01.24. 12:31
Fotó: AFP
Öngyilkos merénylők támadták meg a Save the Children nemzetközi segélyszervezet irodáját Dzsalálábádban - adta hírül az Euronews.

A rendőrség információi szerint szerda reggel egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát és autóját a szervezet központja előtt. Ezután társai vállról indítható rakétákkal támadtak az épületre, majd betörtek a romos irodába és lövöldözni kezdtek. A támadók és a kiérkező rendőrök között tűzpárbaj tört ki. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy sikerült-e ártalmatlanná tenni a merénylőket.

Az épületben dolgozók közül többen kiugrottak az ablakon. Eddig 11 sérültről érkezett hír.

A mostani támadás néhány nappal azután történt, hogy a tálib terroristák megtámadták a főváros, Kabul egyik legnépszerűbb szállodáját. A fegyveresek akkor 14 órán át tartották foglyul a túszokat és 22 emberrel végeztek, főként külföldiekkel.

Halál Thaiföldön - Megdöbbentő részletek derültek ki

Publikálás dátuma
2018.01.24. 10:09
Illusztráció: Shutterstock
Megdöbbentő részletek derültek ki a magyar férfi halálának körülményeiről. Egy szemtanú a Borsnak elmondta: a társaság tengeri ételeket vacsorázott egy thaiföldi luxushotelben, azonban amikor egyikük rosszul lett a szálloda munkatársai először nem mentőt, hanem taxit hívtak hozzá. 

Mint megírtuk, többszöri újraélesztést követően, a kórházba szállítás után meghalt egy magyar turista Pattaya egyik luxusszállodájában. Az ötfős baráti társaság minden tagja rosszul lett a négycsillagos Jomtien Palm Beach Hotelben elfogyasztott vacsora után. Az ok - a külügyminisztérium tájékoztatása szerint - feltehetően ételmérgezés vagy ételallergia miatt bekövetkezett szívleállás.

Egy szintén ott nyaraló magyar nő a lapnak elmondta, a társaság tagjai tengeri ételeket vacsoráztak, ezt követően többen rosszul lettek: hányás, hasmenés gyötörte őket. A későbbi áldozat többször elvesztette az eszméletét, barátnője, ahogy a Blikknek felidézte, a szálloda munkatársait kérte, hívjanak mentőt, ám először egy taxi érkezett. Állítása szerint a valódi segítségre több mint 40 percig kellett várni, addig a barátai próbálták újraéleszteni az ájult férfit. A szemtanú azt is elmondta, további két magyar turistához kellett mentőt hívni, de az ő családjának is megártott a halvacsora. 

A Bors megkereste a szállodát, de a kérdéseire még nem kapott választ.

Tiltott halat is ettek
Úgy tudni, a svédasztalos vacsora kínálatában vajhal is szerepelt, ami a magas olajtartalma miatt már kis mennyiségben is erősen hashajtó hatású lehet.
Olaszországban, Japánban tiltólistán szerepel, Kanadában, az Egyesült Államokban és Magyarországon kötelező a csomagolásán felhívni a figyelmet erre a hatására.