Bőnyi rendőrgyilkosság - Változott a tárgyalás helyszíne

Publikálás dátuma
2018.01.26. 15:04
Shutterstock illusztráció.
Hozzátartozói viszony miatt csütörtökön kizárta az elsőfokú eljárás lefolytatása alól a Győri Törvényszéket a Győri Ítélőtábla a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében, és helyette a Szombathelyi Törvényszéket jelölte ki - tájékoztatta a táblabíróság szóvivője pénteken az MTI-t.

Ferenczy Tamás elmondta, hogy a végzés indokolása szerint a nyomozásban eljáró alezredes felesége a Győri Törvényszék elnökének hozzátartozója. Az eljárási törvény szerint bíróként nem járhat el az, aki az ügyben eljáró nyomozó hatóság tagjának hozzátartozója, ez automatikus kizárást jelent az eljárásból.

A vádirat szerint Győrkös István bőnyi lakásán a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást 2016. október 26-án. A vádlott a kapuban egy német juhász kutyával jelent meg, a rendőri csoportot vezető Pálvölgyi Péter sértett arra kérte, hogy a kutyát zárja el. A vádlott közölte a kapun kívül várakozó rendőrökkel, hogy addig nem engedi be őket, amíg az ügyvédje meg nem érkezik, de - mint utóbb kiderült - nem is hívott senkit.

Miután a vádlott a kutyájával hátra ment, a rendőrök és a tűzszerészek a gépkocsibeálló kapuja felől beléptek az ingatlan területére, majd az ház bejárata felé haladtak. A vádlott felesége nem akarta őket beengedni, arra hivatkozva, hogy a férje ideges lelkiállapotban van és baj lesz. Végül engedett a nyomozóknak és hármukat beengedte.

Ekkor a vádlott elővett egy AMD 65 típusú csőre töltött gépkarabélyt és kibiztosította. Miután Pálvölgyi Péter elhaladt az asszony mellett, összetalálkozott a hátráló vádlottal, és rákérdezett, hogy mi van nála. Győrkös István azt felelte, hogy "az, ami maguknál", és három lövésből álló rövid sorozatot adott le a rendőrre. Az egyik lövedék az áldozat fejét érte, aki ebbe a sérülésbe belehalt.

A másik két nyomozó válaszul kilenc lövést adott le Győrkös István irányába, amelyből egy áthaladt a testén, de életfontosságú szervet vagy nagy eret nem ért. A vádlottat kétórányi tárgyalás után fogták el, miután megadta magát.

Győrkös István öt, részben eredeti állapotú, részben átalakított lőfegyvernek minősülő fegyvert és 151 különböző típusú töltényt tartott a házában és a műhelyében engedély nélkül.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly december 8-án közölte, hogy a Győri Törvényszéken vádat emelt Győrkös István ellen hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztető emberölés, valamint lőfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaélés miatt.

Szerző

Soha nem keresett még ennyit fegyvereken Németország

Publikálás dátuma
2018.01.26. 13:20
Leopard 2 harckocsi törökországban. A kép illusztráció. Fotó: BUNDESWEHR MODES/AFP

2013-hoz képest 21 százalékkal nőtt Németország fegyverexportja, az utóbbi három évben soha nem látott mértéket öltve ezzel, írja a Spiegel. Az EU-n és NATO-n kívüli, „harmadik országokba” 47%-kal több fegyvert adtak el ugyanebben az időben, melyeket gyakran látni a közel-keleti konfliktusokban. A vita a NATO-tag Törökország által használt német harckocsik kapcsán éledt fel: míg egyfelől a hadiipar a német gazdaság szerves része, másfelől általános felháborodás övezi.

A fegyvergyártással foglalkozó három német nagyvállalat, a Rheinmetall, a Thyssenkrupp és a Kraus-Maffei Wegmann a világ három leggyorsabban növekvő fegyverexportőre. Ugyan a német gazdasági minisztérium szerint a gazdaságban nincs kiemelt szerepe a hadiiparnak, de jelentőségét jól szemlélteti, hogy a Spiegel adatai szerint – a szintén európai Airbus fegyvergyártó tevékenységével együtt – az országban 55 ezer munkahelyet jelent az iparág.

A gazdasági minisztérium éves nyilvános jelentéséből kiderül, fegyvereikre a legnagyobb vevő a közel-kelet: Fregatt Algériának, tengeralattjáró Egyiptomnak, helikopterek Szaúd-Arábiának és számtalan tank. A harmadik országbeli megrendelések a teljes export 60%-át teszik ki, értékük összesen 3,79 milliárd euró, azaz több, mint ezer milliárd forint.

Pillanatnyilag a legproblémásabb viszont Törökország. Ankara még 2005-ben vásárolt 300 darab német Leopard 2 típusú harckocsit. Ezeket a német közvélemény a napokban az Iszlám Állammal harcoló kurdok ellen vonulva látta viszont. A típust gyártó Rheinmetall csak a török–német kapcsolatok 2017-es elmérgesedésekor kényszerült megszakítani üzleti kapcsolatát a török kormánnyal – ez komoly aggályokat vet fel a fegyverexportokat szabályozó elvek gyakorlati megvalósulása kapcsán. A szabályozás szerint nem szabadna ugyanis olyan vevőknek szállítani, ahol az eszközök háborús konfliktusok fellángolásához vagy elnyomáshoz, emberi jogok megsértéséhez járulnak hozzá. Recep Erdogan kormányával szemben ugyanakkor már 2017 előtt is mindennaposak voltak ezek vádak.

További problémát jelent, hogy az eladott fegyverek gyakran kerülnek terrorszervezetek kezébe, akik a civil lakosság ellen fordítják azokat. Mint arról korábban írtunk, a közel-keleti harcoló felek kezében nem ritkák a magyar gyártmányú fegyverek sem: az ISIS felszámolása közben száznál több magyar gyártmányú gépfegyver került elő.

A német szövetségi kormány az őt ért kritikára válaszul a fegyverexportálás szabályainak szigorítását ígéri, és szorgalmazza közös, Európai Uniós irányelvek meghatározását.

Szerző

Tragédia! 40 halott egy dél-koreai kórháztűzben (videó)

Publikálás dátuma
2018.01.26. 12:38
Fotó: AFP
Több mint 40-en meghaltak és majd százan megsérültek, amikor tűz ütött ki egy kórház sürgősségi osztályán Dél-Koreában. Az egyelőre nem tudni mi okozta a tüzet - adta hírül az Euronews.

Helyi idő szerint 7:30-kor sűrű fekete füst kezdte elborítani a kórházat. Az épületben 200 beteg és az ápolószemélyzet volt. A füst és a lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy sokan füstmérgezésben haltak meg. A helyi tűzoltóság szóvivője azt nyilatkozta, hogy a tűz az első emeletről kezdett terjedni. Három óra kellett ahhoz, hogy a lángokat eloltsák és a füsttől megtisztítsák az épületet. 

A kórházat 2008-ban adták át. Kiépített tűzoltórendszer nem volt benne. Ez lehet az egyik oka, hogy a füst és a lángok gyorsan elborították az épületet. 

Szerző