Zemant akarja Csehország

Bár a népes választói tömegekkel rendelkező nagyvárosi körzetek voksait az utolsó pillanatokban összesítették (márpedig itt Jiri Drahos támogatottsága nagyobb volt, mint Milos Zemané), ez sem változtatott a végeredményen: újra Zeman lett Csehország elnöke.

A választókerületek több mint 98 százalékában leadott voksok összeszámlálása után Zeman támogatottsága 52 százalékos, Jirí Drahosé pedig 48 százalékos. Jirí Drahos már elismerte vereségét és gratulált a győztesnek. A választási részvétel meghaladta a 66 százalékot, ami magasnak tekinthető. Az első fordulóban a részvételi arány 62 százalékos volt. 

Szerző
Frissítve: 2018.01.27. 17:23

Bért emelnek - és persze árat is az élelmiszerboltok

Publikálás dátuma
2018.01.27. 14:20
FOTÓ: TÓTH GERGELY
Elsősorban a tartós fogyasztási cikkek és a kényelmi portékák árát emelhetik az üzletláncok, így kompenzálva a bérek és a felvásárlási költségek növekedését.

Érdemben drágulhatnak az élelmiszerek, ugyanis - minden vásárlói árérzékenység dacára - a multinacionális kereskedelmi láncok is kénytelenek lesznek érvényesíteni az elszabaduló bérek pluszköltségeit. Várhatóan nem a napin fogyasztási cikkek, hanem a tartós vagy kényelmi portékák drágulnak, ezt nyilatkozta  több iparági szereplő a Magyar Időknek

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára sem tagadta a lapnak a valószínűsíthető drágulást, ám Vámos György szerint egyelőre lehetetlen megjósolni. Illetve annyival árnyalta a képet, hogy nem csak a dagadó bérköltségek, de az emelkedő beszerzési árak is húzzák a kereskedőket. 

Mindenesetre Vámos szerint a Coop-jelenség nem általános, inkább egyedi eset, nincs szó ekkora válságról a kis cégek körében. (Emlékeztetőül: az áruházlánc több tucat vidéki  boltja zárva tarthat hétfőnként munkaerőhiány és takarékoskodás okán.)

Szerző
Frissítve: 2018.01.27. 14:29

Ennyiért robotol itthon a magyar melós

Publikálás dátuma
2018.01.27. 11:44
FOTÓ: SHUTTERSTOCK/MATTHEW XAN
A betanított dolgozók bére erőteljesebben nőt, a szakmunkások azonban minimum-közeli fizetésekkel kénytelenek beérni. 

Miközben brutális munkaerőhiány tombol -  a KSH adatai szerint majdnem 74 ezer betöltetlen állás akad országszerte - tavaly még mindig nem kerekedett érdemben a hazai fizikai munkások bére. (Idén azért már mozdult a piac, igaz egyelőre csak a kereskedelmi láncok esetében - így például egy Aldi-alkalmazott boltvezető bruttó bére már a 720 ezer forintot is elérheti.)

A legtöbb esetben, mint az a hir.24.hu elemzéséből kiderül, a cégek "minimum-közeli" bért fizetnek.  A tavalyi negyedik negyedévben 892 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére. A fizikai dolgozók körében a szakmunkások 929 forintos, míg a betanított munkát végzők 859 forintos átlagos bruttó órabérre számíthattak. Régiók szerint ugyanakkor jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek: míg Dél- és Közép-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön ma 800 forint körüli átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték Közép-Magyarországon már kevéssel átlépte az 1000 forintos szintet is.

Összehasonlításul: a bruttó minimálbér órára vetítve 733 forint volt tavaly, a bérminimum pedig bruttó 926 forint/óra. A felmérésből tehát az látszik, hogy a szakképzetleneket jobban megfizették átlagban, mint a kötelező minimum, viszont a szakképzettek ennél alig kaphattak többet.

Az idei év elején további ugrás várható a fizikai órabéreknél, amelyben közrejátszik az újabb, ezúttal nyolcszázalékos minimálbér-emelés és a munkaerőhiány szorítása is.

Szerző
Frissítve: 2018.01.27. 17:11