Amerikai-lengyel bírálat az Északi Áramlat címére

Publikálás dátuma
2018.01.29 06:33
Tillerson és Czaputowicz - Kéz a kézben, Moszkvával szemben Fotó: AFP/Mateusz Wlodarczyk
Fotó: /

Az Egyesült Államok és Lengyelország egyetért abban, hogy a tervezett Északi Áramlat – 2 elnevezésű gázvezeték, amelyen keresztül orosz gázt juttatnának el Németországba, a Kreml politikai befolyásszerző céljait szolgálja, és az orosz gáztól való függés növelésével aláássa Európa energiabiztonságát.

Ezt hangoztatta szombati közös sajtóértekezletén Varsóban Rex Tillerson amerikai és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter. Tillerson London és Párizs után kereste fel a lengyel fővárost, európai körútja utolsó állomását. A brit és a francia fővárosban elsősorban az Irán elleni kemény amerikai állásponthoz próbálta megnyerni az európai hatalmak támogatását, míg Lengyelországban az Oroszországgal szembeni erőteljes kiálláshoz keresett – és talált magának – partnert.

Az amerikai külügyminiszter varsói megbeszélésein hangsúlyozott nagy egyetértésnek két fő vonulata is van, és mindkettő mögött jelentős amerikai üzleti érdekek húzódnak meg. Az egyik a fent említett energetika: az orosz gáz európai szerepét az Egyesült Államok nem csupán azért nézi rossz szemmel, mert aggódik a kontinens függetlenségéért, hanem azért is, mert szeretné bővíteni európai piacát az amerikai cseppfolyósított gáz számára, és ezt szolgálná az a terv, hogy létrehoznák a lengyelországi Swinoujscie gázkikötőtől a horvátországi Krk-szigetig vezető észak-déli gázfolyosót.

A közös érdekek másik nagy területe a védelmi együttműködés. Egyfelől az oroszoktól tartó lengyelek biztonságérzetét növeli, hogy a NATO keretében gyakorlatilag állandósították – egymást követő gyakorlatokra rotációban érkező egységek formájában – a több ezer fős lengyelországi amerikai katonai jelenlétet, másfelől pedig Lengyelország Patriot rakétákat kíván vásárolni az Egyesült Államoktól.

Tillerson lengyelországi látogatása jól illusztrálta, hogy a lengyel vezetés, amelyet az Európai Unióval támadt konfliktusai kapcsán gyakran tekintenek Magyarországgal egy hajóban evező illiberális demokráciának, gondosan ügyel arra, hogy az Egyesült Államokkal és a NATO-val harmonikus, szoros és szívélyes legyen a viszonya, kulcsszerepet töltsön be az orosz térnyerési törekvések nyugati feltartóztatásában.

Szerző
2018.01.29 06:33

EU-s kikötőkbe vinné a tengerből mentett menekülteket az olasz miniszter

Publikálás dátuma
2018.08.19 18:32
A Diciotti egy korábbi képen, Trapani kikötőjében
Fotó: AFP/ Alessandro FUCARINI
Négy napja vesztegel 177 ember egy olasz hajón. A római kormány nem engedi kikötni őket, inkább Máltára irányítaná. A máltaiak szerint viszont olasz kikötőbe kell érniük. Az olaszok ragaszkodnak a menedékkérők szétosztásához, Matteo Salvini pedig inkább visszavinné őket Líbiába,
Az EU-tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter vasárnap, hogy így osszák szét az olasz felségvizeken, Lampedusa szigete mellett négy napja veszteglő 177 menedékkérőt, akiket az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója vette fedélzetére Málta közelében. Bár a menedékkérők egy olasz hajó fedélzetén vannak, azt a római kormány ismét nem engedi kikötni. Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom olasz kormánypárt politikusa közösségi oldalán azt írta: Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta „minősíthetetlen magatartást tanúsított”, amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania. A miniszter, aki az olasz kikötők felett is rendelkezik, azt akarja: „az EU cselekedjen és nyissa meg kikötőit a szolidaritás előtt, máskülönben létezése értelmetlen”. Toninelli szerint a menedékkérőket ismét szét kellene osztani az EU-tagállamok között, ahogyan ez június óta már több alkalommal megtörtént, mióta az új római kormány megtagadja a menedékkérőket szállító hajók kikötését. Korábban Spanyolország, Franciaország, Németország is ötven-ötven embert vett át az olaszországi vizekre érkezők közül. A Diciotti július közepén 67 embert vett át a Vos Thalassa olasz teherhajóról. Akkor Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta, hogy a menedékkérőket az olasz parti őrség hajója Olaszországban tegye partra. Végül az olasz államfő, Sergio Mattarella engedélyezte, hogy kiszállhassanak. Salvini most szintén egy bejegyzéssel kapcsolódott be a vitába: „Európa vagy úgy dönt, komolyan segíti Olaszországot, vagy kénytelenek leszünk azt tenni, ami végleg megtöri az embercsempészek üzletét. Vagyis visszakísérjük líbiai kikötőbe a tengeren talált embereket.” Michael Farrugia máltai belügyminiszter  a Twitteren: szerinte az olasz kormány mentésként tünteti fel a 177 migráns fedélzetre vételét, miközben ez nem számított mentési műveletnek, ezért az olasz parti őrségnek a nemzetközi konvenciók értelmében az olasz Lampedusára kell vinnie a csoportot. 
2018.08.19 18:32

A választások elleni kibertámadást vizsgál az FBI

Publikálás dátuma
2018.08.19 16:49
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Két, demokrata jelölt kampánya ellen is sikeres támadást hajtottak végre, ami erősíti az aggodalmakat a november 6-i félidős választások biztonságáért.
A Reuters hírügynökség saját forrásai szerint az FBI nyomozást folytat egy feltételezett kibertámadás ellen, amelyet egy kaliforniai demokrata politikus ellen követtek el. A hekkerek sikeresen hatoltak be David Min kampányának egyik számítógépére. Min a demokrata jelöltségre pályázott a kaliforniai 45. választókerületben, de alulmaradt a júliusi előválasztáson. A hírt nem kívánta kommentálni Min korábbi kampányfőnöke, és az FBI egyik szóvivője sem tudta megerősíteni.  A támadás híre korábban nem szivárgott ki, de a múlt héten a Rolling Stone magazin hírt adott egy hasonló esetről: Hans Keirstead a 48. választókerületben indult a jelöltségért, de szintén vereséget szenvedett az előválasztáson. Bár Min és Keirstead végül nem nyerték el a jelöltséget, mindketten olyan választókerületben indultak, amelyek kiemelt figyelmet élveznek, mert csatatérnek számítanak: vagyis mind a Demokrata, mind a Republikánus Pártnak van esélye nyerni novemberben.  Egyelőre nem világos kik állnak a támadások mögött és milyen információkhoz fértek hozzá, de a Reuters forrásai szerint önmagában a sikeres behatolás ténye megerősíti a biztonsági szakemberek aggályait: ezek szerint a novemberi, úgynevezett félidős választásokon. November 6-án, az elnöki ciklus felénél újraválasztják a teljes képviselőházat és a szenátus egyharmadát, illetve 36 államban kormányzót is választanak. 
2018.08.19 16:49