Összefogás nélkül marad a szégyen - Közismert személyiségek nyílt levele

Publikálás dátuma
2018.01.30. 13:57
Forrás: Orbán Viktor/Facebook
Nem csak a Klubrádióba betelefonálók, hanem közismert személyiségek is meg vannak győződve arról, hogy mindössze egyetlen lehetőség mutatkozhat a Fidesz-kormány leváltására. Legalábbis azok mindenképp az összefogás hívei, akik aláírták a Magyar Nemzet által közzétett nyílt levelet, amit most mi is megosztunk olvasóinkkal: 
Abban a meggyőződésben fordulunk önökhöz, hogy mára felismerték: külön-külön egyikük sem képes a mostani kormány eltávolítására. Ezért felszólítjuk önöket, ne akadályozzák a változást sürgető állampolgárok akaratának érvényesülését!
Hangolják össze választási stratégiájukat, mert ez az egyetlen esélyünk a demokratikus jogállam rendjének helyreállítására, a közpénzen hizlalt Fidesz-kleptokrácia elszámoltatására, valamint a kitörésre abból az elszigeteltségből, amelybe Orbán Viktor felelőtlen és cinikus külpolitikája juttatta hazánkat. Országos szégyen, hogy 2018-ban ez a politika – a választási rendszer jóvoltából – harmadszor is bizalmat kaphat. Hogy ez bekövetkezhet, rossz fényt vet ellenzékére is.
Mindannyiunk közös érdekében kérjük, biztassák választóikat, hogy választókerületenként egységesen a helyben legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak. A pártlistákra leadott szavazatokat ez értelemszerűen nem érinti, ott a pártok közötti versengés továbbra is nyitott marad. Az egyéni választókerületek közül azonban csak azokat fogják elnyerni, ahol az ellenzéki szavazatok nem oszlanak meg több jelölt között.
Tegyék egyértelművé választóik előtt, hogy a programjukat nem adják fel, egymást egyebekben változatlanul politikai ellenfeleiknek tekintik, és átmeneti szövetségük az előttünk álló feladat megoldására korlátozódik.
Harminc évvel a pártállam lebontása után egy új pártállam kiépülésének vagyunk tanúi. A történtekért viselt felelősségben valamennyi politikai irányzat osztozik. Kérjék választóik bizalmát az elkövetett hibák helyrehozatalához. Az első lépést ezen az úton most együtt kell megtenniük.
Budapest, 2018. január 29.

Ángyán József agrárközgazdász, volt államtitkár
Bojár Gábor vállalkozó
Elek István közíró, volt országgyűlési képviselő
"Nem tudtam ellenállni a lelkiismeretem ösztökélésének"

Elek István közíró, volt országgyűlési képviselő az elmúlt években egy Heves megyei kis faluban, Kerecsenden gazdálkodott.

Öt éve, 2013-ban, amikor kettészakadt az LMP, és úgy éreztem, egyik irányzatnak sincs igaza, visszavonultam az aktív politizálástól - mondta a Népszavának. A közíró szerint az utóbbi fél évtizedben beszűkültek a lehetőségek, zsugorodtak a szabad médiafelületek, s nem látott olyan politikai erőt, olyan forgatókönyvet, ami mellé nyugodt szívvel odaállt volna. Ezért inkább hátrébb húzódott, s azt mondta: "csináljátok nélkülem". Ám továbbra is azt tapasztalta, hogy "tehetetlenkedés" van a pártok és a véleményformáló értelmiség világában, s nem kristályosodik ki a segítő szándék, miközben a baj egyre nagyobb. Nem tudtam ellenállni a lelkiismeretem ösztökélésének, ezért léptem ki újra a "fényre", hogy nézeteimet, gondolataimat cikkekben, állásfoglalásokban és nyilatkozatokban megosszam. Aktív politikusként nem szeretnék jelen lenni a magyar közéletben, de közíróként vállalom az aktivitást, s megfogalmazom majd a gondolataimat - mondta lapunknak Elek István. (D.J.)

Ferge Zsuzsa szociológus
Fokasz Nikosz szociológus
Garay Klára környezetvédő
Hargitai Miklós újságíró
Heller Ágnes filozófus
Horgas Péter díszlettervező
Jeszenszky Géza történész, volt külügyminiszter
Kaufer Virág környezetvédő, volt országgyűlési képviselő
Kincses Gyula egészségpolitikus, volt államtitkár
Kőszeg Ferenc publicista, volt országgyűlési képviselő
Lányi András filozófus
Majtényi László jogász
Málovics György közgazdász, egyetemi oktató
Mellár Tamás közgazdász
Mészáros Péter egyetemi oktató, volt országgyűlési képviselő
Mohácsi András képzőművész
Pusztai Erzsébet orvos, volt államtitkár
Szalay Kriszta színész
Tallár Ferenc filozófus
Ungváry Krisztián történész
Varga Andrea szakszervezeti vezető
Varga Zoltán könyvtáros, volt országgyűlési képviselő
Vásárhelyi Mária szociológus
Szerző
Frissítve: 2018.01.30. 14:53

"Akadálymentes" népszavazás - Jóváhagyta a Kúria

Publikálás dátuma
2018.01.30. 13:24
Illusztráció: Shutterstock
Helybenhagyta a Kúria a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) azon döntését, amellyel a testület hitelesítette a 3-as metró akadálymentesítéséről kezdeményezett népszavazást - írja az MTI a Kúria honlapjára kedden feltöltött végzést ismertetve. Tarlós István szerint értelmetlen a kezdeményezés.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője tavaly novemberben nyújtotta be kérdését hitelesítésre az FVB-hez. A kérdés úgy szólt: "Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?" Az FVB december 14-én a kérdést hitelesítette. A bizottság megítélése szerint a kérdés a választópolgárok és a döntéshozó számára is egyértelmű: a választópolgároknak arról kell dönteniük, kívánják-e, hogy a metrófelújítás során teljes körű akadálymentesítés történjen az összes állomáson, a döntéshozónak pedig arról, hogy - miként az akadálymentesítés mértékéről eddig is döntött - az akadálymentesítés teljes körű legyen.

Az FVB hitelesítő határozata ellen jogorvoslatot nyújtottak be a Kúriára, ebben a többi között arra hivatkoztak, hogy a kérdés nem egyértelmű, ezért nem hitelesíthető. A Kúria kedden azonban a felülvizsgálati kérelmet elutasította és helybenhagyta az FVB határozatát. A bíróság szerint a kérdés nem ütközik a választópolgári egyértelműség követelményébe, egyféleképpen értelmezhető, megfelel a magyar nyelv nyelvtani szabályainak, a választópolgárok pedig átláthatják a kérdés lényegét, jelentőségét. A kérdés megfelel a jogalkotói egyértelműség követelményének is, egyértelmű, hogy egy eredményes népszavazás esetén mi az elérendő szabályozási eredmény, a megvalósítás módja tekintetében pedig adott a mérlegelés lehetősége a Fővárosi Közgyűlés számára. A Kúria végzése jogerős.

Tarlós: értelmetlen a kezdeményezés
MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Tarlós István főpolgármester szerint semmi értelme nincs a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésnek.
A törvény nem definiálja, hogy milyen módon kell megoldani az akadálymentesítést, egy eredményes népszavazás esetén ugyanott fogunk tartani mint most, az semmit nem befolyásol - közölte. A Kúria azt mondta ki, hogy jogilag nincs akadálya a referendum megtartásának - mondta Tarlós István, aki szerint a szocialisták rosszul tették fel a kérdést, azzal nem tudnak semmit elérni.

Mint megírtuk, Horváth Csaba hétfői sajtótájékoztatóján közölte, az aláírásgyűjtés még a héten megkezdődhet.

Szerző

Influenza - Egyre több helyen tilos a látogatás

Publikálás dátuma
2018.01.30. 13:09
Illusztráció: MTI
Az influenzajárvány miatt újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat - infromál az MTI.

Nem lehet felkeresni a betegeket a fővárosi Bethesda Gyermekkórház fekvőbeteg-ellátó osztályain. A látogatási tilalom ideje alatt a kórház házirendjében rögzített szabályok szerint minden beteg gyermek mellett egy állandó kísérő tartózkodhat, más látogató nem léphet be az osztályokra.

Szintén látogatási tilalmat rendeltek el a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház szülészeti osztályán, az onkológiai centrumban és a központi intenzív osztályon, valamint a zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet krónikus belgyógyászati osztályán.Tilos látogatni a Vas megyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház celldömölki telephelyének fekvőbeteg-ellátó osztályain is.

Mint megírtuk, korábban látogatási tilalmat rendeltek el Fejér megye valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében, és beszámoltunk arról is, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet három osztályán (csecsemő- és gyermekosztály, szülészet-nőgyógyászati, aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály), a Semmelweis Egyetem (SE) városmajori szív- és érgyógyászati, valamint transzplantációs és sebészeti klinikáján sem lehet látogatni.

Illusztráció: MTI

Illusztráció: MTI

Szerző