Összefogás nélkül marad a szégyen - Közismert személyiségek nyílt levele

Publikálás dátuma
2018.01.30 13:57
Forrás: Orbán Viktor/Facebook
Nem csak a Klubrádióba betelefonálók, hanem közismert személyiségek is meg vannak győződve arról, hogy mindössze egyetlen lehetőség mutatkozhat a Fidesz-kormány leváltására. Legalábbis azok mindenképp az összefogás hívei, akik aláírták a Magyar Nemzet által közzétett nyílt levelet, amit most mi is megosztunk olvasóinkkal: 
Abban a meggyőződésben fordulunk önökhöz, hogy mára felismerték: külön-külön egyikük sem képes a mostani kormány eltávolítására. Ezért felszólítjuk önöket, ne akadályozzák a változást sürgető állampolgárok akaratának érvényesülését!
Hangolják össze választási stratégiájukat, mert ez az egyetlen esélyünk a demokratikus jogállam rendjének helyreállítására, a közpénzen hizlalt Fidesz-kleptokrácia elszámoltatására, valamint a kitörésre abból az elszigeteltségből, amelybe Orbán Viktor felelőtlen és cinikus külpolitikája juttatta hazánkat. Országos szégyen, hogy 2018-ban ez a politika – a választási rendszer jóvoltából – harmadszor is bizalmat kaphat. Hogy ez bekövetkezhet, rossz fényt vet ellenzékére is.
Mindannyiunk közös érdekében kérjük, biztassák választóikat, hogy választókerületenként egységesen a helyben legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak. A pártlistákra leadott szavazatokat ez értelemszerűen nem érinti, ott a pártok közötti versengés továbbra is nyitott marad. Az egyéni választókerületek közül azonban csak azokat fogják elnyerni, ahol az ellenzéki szavazatok nem oszlanak meg több jelölt között.
Tegyék egyértelművé választóik előtt, hogy a programjukat nem adják fel, egymást egyebekben változatlanul politikai ellenfeleiknek tekintik, és átmeneti szövetségük az előttünk álló feladat megoldására korlátozódik.
Harminc évvel a pártállam lebontása után egy új pártállam kiépülésének vagyunk tanúi. A történtekért viselt felelősségben valamennyi politikai irányzat osztozik. Kérjék választóik bizalmát az elkövetett hibák helyrehozatalához. Az első lépést ezen az úton most együtt kell megtenniük.
Budapest, 2018. január 29.

Ángyán József agrárközgazdász, volt államtitkár
Bojár Gábor vállalkozó
Elek István közíró, volt országgyűlési képviselő
"Nem tudtam ellenállni a lelkiismeretem ösztökélésének"

Elek István közíró, volt országgyűlési képviselő az elmúlt években egy Heves megyei kis faluban, Kerecsenden gazdálkodott.

Öt éve, 2013-ban, amikor kettészakadt az LMP, és úgy éreztem, egyik irányzatnak sincs igaza, visszavonultam az aktív politizálástól - mondta a Népszavának. A közíró szerint az utóbbi fél évtizedben beszűkültek a lehetőségek, zsugorodtak a szabad médiafelületek, s nem látott olyan politikai erőt, olyan forgatókönyvet, ami mellé nyugodt szívvel odaállt volna. Ezért inkább hátrébb húzódott, s azt mondta: "csináljátok nélkülem". Ám továbbra is azt tapasztalta, hogy "tehetetlenkedés" van a pártok és a véleményformáló értelmiség világában, s nem kristályosodik ki a segítő szándék, miközben a baj egyre nagyobb. Nem tudtam ellenállni a lelkiismeretem ösztökélésének, ezért léptem ki újra a "fényre", hogy nézeteimet, gondolataimat cikkekben, állásfoglalásokban és nyilatkozatokban megosszam. Aktív politikusként nem szeretnék jelen lenni a magyar közéletben, de közíróként vállalom az aktivitást, s megfogalmazom majd a gondolataimat - mondta lapunknak Elek István. (D.J.)

Ferge Zsuzsa szociológus
Fokasz Nikosz szociológus
Garay Klára környezetvédő
Hargitai Miklós újságíró
Heller Ágnes filozófus
Horgas Péter díszlettervező
Jeszenszky Géza történész, volt külügyminiszter
Kaufer Virág környezetvédő, volt országgyűlési képviselő
Kincses Gyula egészségpolitikus, volt államtitkár
Kőszeg Ferenc publicista, volt országgyűlési képviselő
Lányi András filozófus
Majtényi László jogász
Málovics György közgazdász, egyetemi oktató
Mellár Tamás közgazdász
Mészáros Péter egyetemi oktató, volt országgyűlési képviselő
Mohácsi András képzőművész
Pusztai Erzsébet orvos, volt államtitkár
Szalay Kriszta színész
Tallár Ferenc filozófus
Ungváry Krisztián történész
Varga Andrea szakszervezeti vezető
Varga Zoltán könyvtáros, volt országgyűlési képviselő
Vásárhelyi Mária szociológus
Szerző
Frissítve: 2018.01.30 14:53

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.