Előfizetés

Buszbotrány - Reagált a szaktárca

Publikálás dátuma
2018.01.30. 18:31
Népszava fotó

"Több forrásunk is megerősítette: a múlt héten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) presszionálta a BKV vezérigazgatóját, hogy minél hamarabb vegye majd át a Modulo csuklós buszokat" – írtuk kedden a jegybankelnök unokatestvérének érdekeltségébe tartozó cégnél készülő, a közlekedési társaság által kifogásolt járművekről. A tárca korábban nem válaszolt kérdéseinkre, cikkünk megjelenése után viszont már állították: nem gyakoroltak nyomást a BKV-ra. Azt viszont nem tagadták, hogy volt egyeztetés a tárca és a cég között a kifogásolt buszok átvételéről. A szaktárca leszögezte, hogy a csuklós buszoknak tavaly óta van típusengedélye – arról viszont már nem ejtett szót az NGM, hogy a BKV szerint a gyártó továbbra sem adja át a típus teljes műszaki dokumentációját.

Cikkünkben írtunk arról is: az NGM államtitkára, Lepsényi István korábban tagja volt a Modulo-buszokat gyártó IEAG felügyelő-bizottságának, miközben most kormányzati tisztségviselőként befolyása van a hazai buszgyártás állami támogatására. Korábbi cége nyerte el a Volánbusz nettó 15 milliárdos tenderét. Az államtitkár összeférhetetlenségére vonatkozó kérdéseinkre korábban nem reagált a tárca, utóbb viszont annyit közöltek: az államtitkár és a Volánbusz esetében semmilyen összeférhetetlenség nem áll fenn. 

Újabb pártokat vett nyilvántartásba az NVB

Publikálás dátuma
2018.01.30. 18:08
Népszava fotó
Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 63-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. A legutóbbi választáson, 2014-ben összesen 71 pártot vett nyilvántartásba a bizottság.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez, a bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a nyilvántartásba vételről. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését, és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 53 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül kilencet.

A testület keddi ülésén további 10 pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők: Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik), Zöldek Pártja (Zöldek), Demokratikus Koalíció (DK), Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Párt (MCF-ÖMP), Tenni Akarók Magyarországi Pártja (TAMP), Magyarországért Demokratikus Párt, Haza Mindenkié Párt (Haza Mindenkié), Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt (Nemzet és Béke), Családok Pártja (CSP), Szociáldemokrata Párt (SZDP).

A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság.

A határozatok nem jogerősek, ellenük három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni az NVB-nél.

Kapcsolódó
Újabb pártokat vett nyilvántartásba az NBV

Halálos döfés az önkormányzatiságba

Publikálás dátuma
2018.01.30. 17:14
Fotó: Tóth Gergő
A Magyar Liberális Párt, az MSZP és a Párbeszéd nem fogja megengedni, hogy Magyarországon felszámolják az önkormányzati rendszert - jelentette ki a Liberálisok elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Fodor Gábor elmondta, az elmúlt időszakban napvilágot látott hírek szerint a Fidesz arra készül, a választás után felszámolja Magyarországon az önkormányzatiság maradékát: a helyi önkormányzatokat megfosztanák autonómiájuktól és kormányzati befolyás alá vonnák őket. A változást akarók, a Liberálisok, az MSZP és a Párbeszéd szövetsége pont azért jött létre, hogy az illiberális állam ezen terjeszkedését meggátolja - hangoztatta.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, akit a Liberálisok is támogatnak, közölte, a 2018-as parlamenti választás egyik fontos tétje: a magyar polgárok továbbra is saját maguk dönthetik el, ki vezeti a településeket, vagy visszatér a tanácsrendszer, és a pártbüro dönti majd el, ki lesz a település vezetője.

A Párbeszéd társelnöke azt mondta, az elmúlt időszakban sok hír volt arról, mire készül a Fidesz a 2018-as választás után az önkormányzatisággal. Maga is látott olyan előterjesztéseket - folytatta -, amelyek a budapesti kerületek megszüntetéséről szóltak, de Tarlós István főpolgármester is világossá tette, hogy vannak ilyen tervek. Hozzátette: most arról lehet olvasni, hogy a kisebb településeken megszüntetnék azt, hogy a polgárok válasszák meg vezetőiket.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, az elmúlt nyolc év az önkormányzatiság visszanyeséséről szólt, de "úgy látszik, hogy a halálos döfést a választás után akarja a Fidesz beleszúrni a magyar önkormányzatiságba".

A zuglói polgármester rögzítette: pártja, az MSZP és a Liberálisok szerint Magyarországon nem csökkenteni, hanem megerősíteni kell az önkormányzatiságot. A 2018-as választás után vissza kell adni a helyi közösségeknek az iskolafenntartói jogokat - mondta.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta, a médiatörvény módosításával megszűnt a szabad sajtó Magyarországon, az alaptörvény elfogadásával csökkent a demokrácia, elvették a kórházakat, az iskolákat. Most azt lehet hallani, hogy megszűnne a jogállam egyik fontos intézménye, a helyi önkormányzat - közölte.

"Ez egy 21. századi településrombolás, falurombolás is lehet" - fogalmazott. Hozzátette: ha nincs egy gazda, aki figyel a településre, akkor az el fog sorvadni.

Molnár Gyula azt mondta, Orbán Viktor és a Fidesz ne akarjon harmadszor is program nélkül indulni. Tegye világossá a Fidesz, mit tervez az önkormányzatokkal! - szólított fel.

A Fidesz reakciója...

"Ostobaságokat beszél az ellenzék - Reagálás Fodor Gábor (Liberálisok), Molnár Gyula (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) sajtótájékoztatójára.

Az ellenzéki politikusok totális ostobaságokat beszélnek. A mai nyilatkozatukból egy szó sem igaz, ezért kár volt összeállni."