Lengyel László: aki ebben az országban meg akar élni, az nem lehet független

Publikálás dátuma
2018.01.31. 06:20
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Az Orbán-kormány alatt a független, autonóm kutatás és szakmai munka lehetetlenné vált. Régiós leszakadásunk állandósult.

A rendszerváltáskor megtapasztaltuk, hogy hogyan épült ki a jogállam rendszere, a 2010-es kormányváltást követően pedig azt, hogy hogyan omlott össze - ezekkel a szavakkal nyitotta meg Lengyel László kedden az 50 esztendővel ezelőtt alakult Pénzügykutatási Intézet, majd az ebből alakult, most 30 éves Pénzügykutató Zrt. jubileumi konferenciáját. Ez utóbbi intézmény elnöke emlékeztetett arra, hogy az induláskor - a létező szocializmusban -, szinte teljes szabadságot kaptak a kutatók, és bár voltak kemény vitáik, mégis folyamatos párbeszéd zajlott a politika, a közigazgatás és a tudomány képviselői között. Az Orbán-rendszer kiépülésével a független, autonóm kutatás és szakmai munka lehetetlenné vált. Lengyel László ennek kapcsán kemény kijelentést tett: aki ebben az országban meg akar élni, az nem lehet független. A hatalom nem engedi meg, hogy a tőle független csoportok hozzájussanak forrásokhoz, hogy kutathassanak, szólhassanak. A Fidesz-kormányok alatt létrejött - az intézetben kutató Magyar Bálint kifejezésével élve - a maffiaállam, amelyhez sajátos módon idomult a magyar társadalom tekintélyes része.

Ehhez kapcsolódott Bárándy Péter egykori igazságügy-miniszter is, aki megállapította, hogy az igazságszolgáltatás állapotát látva komoly hiányokkal szembesülünk: hiányzik a biztonság, a kiszámíthatóság és az igazságosságra való törekvés. A kiszámíthatóság feltétele az lenne, hogy folyjon társadalmi egyeztetés, e helyett az a gyakorlat alakult ki, hogy a legálisan és legitim módon megválasztott kétharmad egyedül cselekszik, és nem egyeztet senkivel. A kiszámíthatóság nyomai még fellehetőek az ítélkezésben, azt viszont már egyre kevésbé lehet tudni, hogy melyik bűncselekményből lesz büntetőeljárás. Tapasztalatai szerint abban biztosak lehetünk, hogy bizonyos bűnösök ellen nem indul eljárás. Ugyanakkor Bárándy Péter szerint egyes eljárásokat joggal lehet koncepciósnak nevezni.

A volt igazságügy-miniszter ugyanakkor kicsit optimistán úgy fogalmazott: egy kormányváltás esetén ugyan nem lesz egyszerű az újbóli rendszerváltás megvalósítása kétharmados többség nélkül, de nem is lehetetlen vállalkozás. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvény és más fontos jogszabályok így nem változtathatóak meg, viszont a jogalkotási törvény módosításához elegendő az egyszerű parlamenti többség is. Ezzel lehetne érni, hogy ismét alkalmazzák a jogalkotásban a társadalmi és közigazgatási egyeztetést. Emellett szigorúan ki kellene mondani a visszamenőleges jogalkotás tilalmát. Egy új kormánynak azon is el kellene gondolkodnia, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon vagy a takarékszövetek államosításához hasonló döntéseket az új parlamenti többség minősítse jogszerűtlennek.

Az Orbán-kormány részéről gyakran hangzik el, hogy Magyarország az Európai Unió egyik legdinamikusabban fejlődő, meghatározó gazdasági szereplője. Ezért jogosan tette fel Surányi György, a jegybank kétszeres elnöke azt a kérdést, hogy felzárkózóban vagy leszakadóban vagyunk-e? Ha a gazdasági teljesítményt tükröző számokat szemléljük, akkor - a többi régiós országot is figyelembe véve -, árnyalt a kép. Ebben a térségben 1988 óta a gazdaságtörténetben példátlan gazdasági felzárkózás tanúi vagyunk, bár a rendszerváltó országok között nagyok a különbségek. Egyben azonban megegyeznek: mindegyikük többet várt. 1995 és 2017 között a V4-államok fejlettsége a nyugat-európai államok GDP-jének 50 százalékáról 72 százalékára emelkedett, eközben Magyarországé 44-ről 64-re. Ebből is kitűnik, hogy hazánk relatív helyzete a régióban romlott, olyannyira, hogy Bulgáriát leszámítva mindenki megelőzött bennünket, beleértve a balti államokat is. Most már ott tartunk, hogy a románok az egy főre jutó fogyasztásban beérték a magyar gazdaságot. Azt azonban így is el kell ismerni, hogy a gazdaság felzárkózása imponálónak mondható, mert az elkövetett makrogazdasági hibák ellenére jött létre.

Azonban Surányi György is egyértelművé tette, hogy a magyar gazdaság felzárkózásában is kiemelkedő szerepet játszottak az uniós támogatások, de a többiek jobban éltek ezzel a lehetőséggel. Magyarország évente a GDP 3,5-4 százalékának megfelelő támogatást kap, ennek köszönhetően 1995 és 2017 között az ország 20 százalékponttal zárkózott fel Nyugat-Európához képest. Uniós támogatások nélkül ez az ütem csak 10 százalékpont lett volna. 2010 óta viszont Magyarország versenyképessége tovább csökkent, az elmúlt években az átlagos gazdasági növekedésünk 1,95 százalék volt, ami lényegesen alacsonyabb a régiós átlagnál. Ha a környezetünkben bármi megváltozna, példának okáért átstrukturálják az uniós támogatásokat, vagy például kevesebb jövedelmet küldenek haza a külföldön dolgozó magyarok, netán külső gazdasági sokk éri az országot – még a jelenlegi 2-2,5 százalékos potenciális növekedési ütemet sem tudjuk majd tartani - vonta meg a mérleget Surányi György.

Szerző

Karácsony Gergely: az ország talpra áll április 8-án

Publikálás dátuma
2018.01.30. 19:25
Karácsony Gergely kampánykörútja Nyíregyházi állomásán. Forrás: Facebook/MSZP

- Ez a kormány a hazugság kormánya. Az igazság pedig nem lehet ellenzékben – ezt hangsúlyozta Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelölte a Változás 2018 körút tatabányai állomásán.

A politikus szerint a Fidesz egyszerű, egy ügyű párt. - Van még Magyarországon sok minden, amiről beszélni kellene, a bérekről, a nyugdíjról, vagy például az egészségügyről. A hatalomnak mindenről a menekültválság jut eszébe, viszont még erről is hazudnak – vélekedett Karácsony, hozzátéve: amikor kedden szembesíteni akarták őket a parlamentben ezzel, Orbán Viktor válaszok helyett inkább Bécsig menekült.

- Az elmúlt időszak kormányzás helyett a folyamatos hadakozásról szólt, aminek most jön a java – vélekedett Karácsony a Fidesz legújabb plakátjairól. - Ott sem az igazságról fognak beszélni, hanem minket fognak pocskondiázni – hangsúlyozta.

Karácsony hangsúlyozta, tudja milyen diktatúrában és hazugságban élni. - Azért vállaltam, hogy vezessem az MSZP-Párbeszéd szövetséget, mert tudom mennyi veszítenivalónk van – mondta Zugló polgármestere.

- Magyarországon nem bevándorlási, hanem kivándorlási probléma van. Menekül a tehetség és a szorgalom – folytatta Karácsony, hozzátéve: a jövőt nem a tudatlanságra, hanem a tudásra kell építeni. A miniszterelnök-jelölt szerint félni Magyarországon a választási eredménytől egyetlen embernek kell igazán, a mostani kormányfőnek, akinek még arra sem volt bátorsága kedden, hogy azt mondja: „hazudtunk reggel, délben meg este.”

- Nincs az a papagájkommandó, kormánypárti média, amely az igazságot megpróbálja elhomályosítani az emberekkel – szögezte le Karácsony, hangsúlyozva: ez az ország többet érdemel. - Itt az idő, hogy megmutassuk, a magyar emberek képesek a sarkukra állni a saját jogaikért, a gyerekeikért, az igazságért. Hangsúlyozta: az ország talpra áll április 8-án.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesz fél szembenézni az igazsággal. - A „maffiaállamfő” eljutott Felcsútról Oxfordig, ma pedig elveszi a szegény, tehetséges fiataloktól a felemelkedés lehetőségét – mondta Tóth, hozzátéve: aki azt szeretné, hogy erkölcsös kormánya legyen Magyarországnak menjen el szavazni. - Karácsony Gergellyel együtt sikerülni fog – fogalmazott.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke leszögezte: Orbán Viktorék menekültpolitikájáról kiderült, hogy átverés, de az a morális pánikkeltés, amelyet az elmúlt években toltak minden csatornájukon itt van, és itt is fog maradni.

- A jobboldali szavazók sokasága már nem tudja elválasztani a valóságot a hazugságtól. Éppen ezért a kétszínű jobboldali politikusoktól meg kell szabadítanunk Magyarországot – hangsúlyozta Kunhalmi, aki szerint az Orbán család úgy bánik az országgal mintha a saját vállalkozásuk lenne. - Nincs helye a további kísérletezésnek és ötletelésnek. Karácsony Gergely és a szövetséges erők képesek változást elérni. Leszögezte: Magyarország jó léte és a jövője a tét.

- Köszönöm Karácsony Gergelynek és a Párbeszédnek, hogy képesek voltak egy közös cél érdekében azt mondani: együtt vagyunk és nem vizsgáljuk azt, hogy ki honnan jött, ki mit gondol apró részletkérdésekről – jelentette ki Molnár Gyula. A szocialisták elnöke arra kérte a hallgatókat, hogy egy kérdést tegyenek fel maguknak: menjenek, vagy maradjanak? - Ha az a válasz, hogy menjenek, akkor jöjjenek el szavazni és voksoljanak Karácsonyra és a Változás Szövetségére – fogalmazott a pártelnök. Molnár szerint a következő napokban az igazságról fognak beszélni, az „urak”, akik ma vezetik az országot ugyanis hazudnak az embereknek.

- Nem lehet még egyszer választást nyerni program nélkül. Ha Orbán valóban bátor ember, akkor mondja el az embereknek mi a terv az önkormányzatokkal, a nyugdíjakkal, a bérekkel, meddig akarunk még kelet felé mozgolódni – sorolta Molnár, hozzátéve: két nagy ellenfelük van: az apátia és a félelem. - El kell hitetni minden egyes barátunkkal, hogy van Magyarországon négy évente egy hely, ahol mindenki egyedül van, egy tollal, egy fehér papír előtt pedig új irányt szabhat a saját és Magyarország sorsának is. Ez a hely a szavazófülke – fogalmazott az ellenzéki politikus. Molnár Gyula bejelentette, hogy szerdától előkampányba kezdenek, amely a Kétszázezer kézfogás a kormányváltásért címet kapta.

Szerző

Karácsony Gergely: az ország talpra áll április 8-án

Publikálás dátuma
2018.01.30. 19:25
Karácsony Gergely kampánykörútja Nyíregyházi állomásán. Forrás: Facebook/MSZP

- Ez a kormány a hazugság kormánya. Az igazság pedig nem lehet ellenzékben – ezt hangsúlyozta Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelölte a Változás 2018 körút tatabányai állomásán.

A politikus szerint a Fidesz egyszerű, egy ügyű párt. - Van még Magyarországon sok minden, amiről beszélni kellene, a bérekről, a nyugdíjról, vagy például az egészségügyről. A hatalomnak mindenről a menekültválság jut eszébe, viszont még erről is hazudnak – vélekedett Karácsony, hozzátéve: amikor kedden szembesíteni akarták őket a parlamentben ezzel, Orbán Viktor válaszok helyett inkább Bécsig menekült.

- Az elmúlt időszak kormányzás helyett a folyamatos hadakozásról szólt, aminek most jön a java – vélekedett Karácsony a Fidesz legújabb plakátjairól. - Ott sem az igazságról fognak beszélni, hanem minket fognak pocskondiázni – hangsúlyozta.

Karácsony hangsúlyozta, tudja milyen diktatúrában és hazugságban élni. - Azért vállaltam, hogy vezessem az MSZP-Párbeszéd szövetséget, mert tudom mennyi veszítenivalónk van – mondta Zugló polgármestere.

- Magyarországon nem bevándorlási, hanem kivándorlási probléma van. Menekül a tehetség és a szorgalom – folytatta Karácsony, hozzátéve: a jövőt nem a tudatlanságra, hanem a tudásra kell építeni. A miniszterelnök-jelölt szerint félni Magyarországon a választási eredménytől egyetlen embernek kell igazán, a mostani kormányfőnek, akinek még arra sem volt bátorsága kedden, hogy azt mondja: „hazudtunk reggel, délben meg este.”

- Nincs az a papagájkommandó, kormánypárti média, amely az igazságot megpróbálja elhomályosítani az emberekkel – szögezte le Karácsony, hangsúlyozva: ez az ország többet érdemel. - Itt az idő, hogy megmutassuk, a magyar emberek képesek a sarkukra állni a saját jogaikért, a gyerekeikért, az igazságért. Hangsúlyozta: az ország talpra áll április 8-án.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesz fél szembenézni az igazsággal. - A „maffiaállamfő” eljutott Felcsútról Oxfordig, ma pedig elveszi a szegény, tehetséges fiataloktól a felemelkedés lehetőségét – mondta Tóth, hozzátéve: aki azt szeretné, hogy erkölcsös kormánya legyen Magyarországnak menjen el szavazni. - Karácsony Gergellyel együtt sikerülni fog – fogalmazott.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke leszögezte: Orbán Viktorék menekültpolitikájáról kiderült, hogy átverés, de az a morális pánikkeltés, amelyet az elmúlt években toltak minden csatornájukon itt van, és itt is fog maradni.

- A jobboldali szavazók sokasága már nem tudja elválasztani a valóságot a hazugságtól. Éppen ezért a kétszínű jobboldali politikusoktól meg kell szabadítanunk Magyarországot – hangsúlyozta Kunhalmi, aki szerint az Orbán család úgy bánik az országgal mintha a saját vállalkozásuk lenne. - Nincs helye a további kísérletezésnek és ötletelésnek. Karácsony Gergely és a szövetséges erők képesek változást elérni. Leszögezte: Magyarország jó léte és a jövője a tét.

- Köszönöm Karácsony Gergelynek és a Párbeszédnek, hogy képesek voltak egy közös cél érdekében azt mondani: együtt vagyunk és nem vizsgáljuk azt, hogy ki honnan jött, ki mit gondol apró részletkérdésekről – jelentette ki Molnár Gyula. A szocialisták elnöke arra kérte a hallgatókat, hogy egy kérdést tegyenek fel maguknak: menjenek, vagy maradjanak? - Ha az a válasz, hogy menjenek, akkor jöjjenek el szavazni és voksoljanak Karácsonyra és a Változás Szövetségére – fogalmazott a pártelnök. Molnár szerint a következő napokban az igazságról fognak beszélni, az „urak”, akik ma vezetik az országot ugyanis hazudnak az embereknek.

- Nem lehet még egyszer választást nyerni program nélkül. Ha Orbán valóban bátor ember, akkor mondja el az embereknek mi a terv az önkormányzatokkal, a nyugdíjakkal, a bérekkel, meddig akarunk még kelet felé mozgolódni – sorolta Molnár, hozzátéve: két nagy ellenfelük van: az apátia és a félelem. - El kell hitetni minden egyes barátunkkal, hogy van Magyarországon négy évente egy hely, ahol mindenki egyedül van, egy tollal, egy fehér papír előtt pedig új irányt szabhat a saját és Magyarország sorsának is. Ez a hely a szavazófülke – fogalmazott az ellenzéki politikus. Molnár Gyula bejelentette, hogy szerdától előkampányba kezdenek, amely a Kétszázezer kézfogás a kormányváltásért címet kapta.

Szerző