Előfizetés

Lúgos orvos: közeledik az ítélet napja

Február 22-én zárulhat le a megismételt másodfokú eljárás annak a férfinak az ügyében, aki öt évvel ezelőtt elkábította volt szeretőjét, majd lúggal öntötte le a nő nemi szervét. Úgy hagyta hátra „rongybabává varázsolt” barátnőjét, hogy rázárta a hevederzárat, elvitte a laptopját, a telefonját, nehogy segítséget tudjon kérni.

A vád szerint a Budai Irgalmasrendi Kórház egykori igazgatója 2013. március 12-én reggel rátört volt barátnőjére, injekcióval elkábította, majd leöntötte a nemi szervét lúggal. Renner Erika maradandó sérüléseket szenvedett. Az ügy elhúzódása mögött B. Krisztián magas rangú kapcsolatait feltételezi.

Az eset napján meggyanúsított, de éveken át szabadlábon védekező orvost tavaly 9 év börtönre ítélte a bíróság, de a Kúria újrarendelte a másodfokú tárgyalást. A Fővárosi Ítélőtáblának a bizonyítékok között kellett rendet vágnia, mert sok volt a bizonytalanság.

A szerdai tárgyalási napon a vádlott és ügyvédje elérte, hogy levetítettek egy csaknem másfél órás videót, mellyel azt akarták bizonyítani, hogy az orvos a kérdéses napon, a reggeli órákban nem Renner Erika lakásán volt, hanem a hét és fél tíz közötti két és fél órát benn töltötte a munkahelyén. Egy kimerítő szakmai bejáráson vett részt, amelyen szinte a kórház valamennyi zugába eljutott. Ujvári Ákos tanácselnök kétségeit fogalmazta meg, amikor kiderült, hogy B. Krisztián sétáját nem dokumentálta.

Az elmúlt hetek történései azt igazolják, hogy a vádlott és ügyvédje, Szekér Gyula az utolsó szalmaszálba is hajlandó belekapaszkodni. Nemrég azzal álltak elő, hogy Renner Erika teával is leforrázhatta magát, most pedig a bírósági folyosón azt lehetett hallani, színre léptettek egy pszichiátert, aki B. Krisztián álmait kutatta, és arra jutott, nem követhette el ezt a súlyos bűncselekményt.

A tényeknek azonban több közük van a valósághoz. Csiha Gábor ügyész a bizonyítékok zárt láncolatát felsorolva azt igyekezett igazolni perbeszédében, hogy az elkövető kizárólag B. Krisztián volt. Ráadásul a megismételt eljárásban az is kiderült, az orvos úgy hagyta hátra „rongybabává varázsolt” barátnőjét, hogy rázárta a hevederzárat, elvitte a laptopját, a telefonját, nehogy segítséget tudjon kérni. - A vádlottnak nincs alibije, két tanú is felismerte jellegzetes szeme színe alapján – mondta az ügyész. - Tudta, hogy a gyerekek elmentek iskolába, pontosan tudta, hogy kell beadni szakszerűen a kábító injekciókat, még azt is tudta, hol a kutyatáp, és hogy a sértettnek gerincbántalmai vannak. Nem merült fel, hogy valaki más lett volna a brutális elkövető - tette hozzá.

Az ügyész 2-től 12 évig terjedő börtönbüntetést kért B. Krisztiánra, amit Gaál András, a sértett jogi képviselője azzal fejelt meg, hogy az életveszélyt okozó testi sértést emberölési kísérletként értékelje a bíróság, a személyi szabadság megsértése és a kifosztás súlyosító körülmény legyen. - Mindent tudott arról, hogy mit csinál, orvosként szegte meg az esküjét, ami különösen súlyos – mondta Gaál. Hozzátette: a savas-lúgos elkövetői módszer kezd elharapózni a világban, most már itt van Európában is. A lúg, mint eszközválasztás, az emberölést szolgálja. Ez az oka annak, hogy védencemmel a visszatartó erejű ítéletben reménykedünk.

Február 16-án a védőbeszéddel folytatódik a tárgyalás. Ítélet 22-én várható az utóbbi évek talán legnagyobb visszhangot kiváltó büntetőügyében.

Több mint 100 szakértő állítja: veszélyes a gyerekek Facebookja

Publikálás dátuma
2018.01.31. 16:21
Ahogy a Messenger Kids egy okostelefonon látszik. Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto
19 amerikai szervezet tiltakozik nyílt levélben a gyerekeket megcélzó Messenger Kids ellen.

Még csak az Egyesült Államokban érhető el a Facebook egyik legújabb fejlesztése, a kifejezetten 13 év alatti gyerekeknek szánt Messenger Kids applikáció. Célja megismertetni a fiatalokat a virtuális világ olyan vívmányaival, mint a Facebook Messenger adta lehetőségek a kapcsolattartásra. Mindezt elvileg biztonságos körülmények közt, mint a mindenre kiterjedő szülői felügyelet, meztelenség szűrése és a reklámok teljes kihagyása.

A Messenger Kids 2017 decemberi megjelenése óta rengeteg kritikát kap. Ez egyáltalán nem meglepő azt nézve, nemrég már az amerikai tech-óriás saját korábbi elnöke, Sean Parker is kikelt a vállalat ellen: tudatosan, pszichológiai trükkökkel szerkesztik olyanra a platformot, hogy az emberek minél több időt töltsenek rajta, ezzel akár már szó szerint értett függőséget is kialakítva bennük. Ahogy Parker egy interjúban fogalmazott: „Isten tudja, mit csinál ez a gyerekeink agyával.”

Kedden 19 amerikai szervezettől közel 110 szakértő írt alá egy Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának és vezetőjének szóló nyílt levelet, amiben a Messenger Kids káros hatásaira hívják fel a figyelmét, és arra kérik, vonja vissza az applikációt.

A közösségi média használata fiataloknál depresszióra való hajlamosságot okozhat. Gyerekek, akik heti 6-9 órát töltenek ilyen platformokon, 47 százalékkal valószínűbben boldogtalanok a többiekhez képest. 10-12 éves lányoknál mutatták ki az összefüggést, minél több időt töltenek ilyen platformokon, annál valószínűbben alakul ki testképzavaruk. A Facebook és hasonlók használata alvászavarokkal is összefügg a tizenévesek közt. Ezeket, és további tudományos eredményeket sorol a nyílt levél, kitérve arra is, a közösségi média felületein gyakori zaklatásokra, vagy akár csak álhírekre is éppen az a korosztály a legérzékenyebb, amit most magához láncolni készül a Facebook.

Mint írják, még csak nem is egy valódi igényt szolgál ki a „gyerek-Facebook”, mindössze létrehoz egyet. A nyílt levél végén emlékeztetik Zuckerberget, ő maga mondta nemrég, hogy felismerte, a Facebook mennyi problémát okozhat, és „jobban fog igyekezni” – arra kérik, valóban tegyen is így.

A Facebook egy szóvivője reagált a vádakra. A The Daily Dot számára küldött nyilatkozatában írta, számos visszajelzést kaptak szülőktől, akik éjjeli műszak közben éppen a Messenger Kids segítségével tarthatják a kapcsolatot gyerekükkel, akár esti mesét olvasva nekik. Ahogy eddig, ezen túl is szakértők és családok bevonásával fognak dolgozni azon, hogy minél biztonságosabb és kellemesebb élmény legyen az általuk kínált új felület.

Törőcsik Marival vinné színre új darabját Koltai

Publikálás dátuma
2018.01.31. 16:19
Forrás: ATV
Forrás: ATV

Forrás: ATV

Felkérték egy monodráma rendezésére Koltai Lajost, amit szerinte Törőcsik Marival "lenne a legjobb megcsinálni" - ezt a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr és rendező mondta az ATV reggeli műsorában. Felidézte, amikor a kórházban megkérdezte a színésznőt: „megtanulsz nekem 42 oldalt?”, Törőcsik Mari annyit mondott: "persze". A tervek szerint Szombathelyen vinnék színre a darabot, hiszen a kétszeres Kossuth-díjas színművésznő már nem nagyon szeretne Budapestre jönni. A szerep olyan, hogy Törőcsik Mari akár egy helyben is ülhetne végig - mondta Koltai Lajos.