Mini DNS-vizsgáló készüléket mutattak be

Publikálás dátuma
2018.02.01. 06:17
Az eszköz 99,8 százalékos pontossággal mér Forrás: nanoporetech.com

Pár évtizede még szobányi méretűek voltak a komputerek, most gyerekek kezelnek komoly tudású tableteket. Hasonló folyamat történt a DNS óriásmolekulájának feltérképezése terén is, a legújabb készülék mobiltelefon méretű. Valamikor 2,7 milliárd dollárba és több mint húsz évbe került, továbbá a világ legfejlettebb számítógépeire volt szükség ahhoz, hogy meghatározzák, az ember DNS-ében milyen sorrendben követik egymást a nukleotidok: ezt nevezik DNS-szekvenálásnak.

A Santa Cruzi egyetem nemzetközi kutatócsoportja most a Nature Biotechnology folyóiratban egy új és kicsi készüléket mutatott be, amely képes hosszú, megszakítatlan DNS láncok szekvenálására. Az ezerdolláros, mobiltelefon méretű szerkezet 99,8 százalékos pontossággal dolgozik. Andrew Beggs, a tanulmány egyik szerzője szerint: „A DNS-szekvenálás olyan egyszerű lesz, mint a teavízkészítés egy forralóban.” Akár háziorvosok is elvégezhetik a genom feltérképezését, korai fázisban felfedezve a rákos sejtek mutáns DNS-eit. A készülékben a DNS hosszú szakaszai haladnak keresztül, közben olyan pontosan megfigyelhetők, mint eddig soha. Az eddigi eljárások során a DNS láncot rövidebb szakaszokra tördelték, ez hiányokat, pontatlanságokat okozott.

Szerző
Témák
kutatás DNS

Itt nézheti a teljes holdfogyatkozást (videó)

Publikálás dátuma
2018.01.31. 15:08
FOTÓ: LUIS ROBAYO / AFP

Mint megírtuk, különleges égi jelenségekkel búcsúzik a január, szerda délután, egyszerre van "szuperhold", kék hold és teljes holdfogyatkozás. Bár Magyarországról nem látható, a NASA közvetíti, ahogy itthoni idő szerint 14 óra 27 perckor a legteljesebbé válik a telihold.

Szerző

„Helló! Viszlát!” – Mondta a delfin. És nem viccelünk (videó)

Publikálás dátuma
2018.01.31. 11:59
Egy orka - a kép illusztráció. Fotó: Mike Korostelev / Biosphoto

Emberi szavakat tanult gondozójától egy kardszárnyú delfin Franciaországban, írja a BBC. A Wikie nevű, 16 éves delfin angolul szólalt meg: „Helló”, mondta, elszámolt háromig, és elköszönt. Megtanult ezen kívül nyelvet ölteni is.

Az emlősök közt – az emberek után – a delfinek és bálnák utánoznak legjobban hangokat hallás alapján. Wikie ezzel kapcsolatban vett részt egy kísérletben: a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy emberi szavakat is tudnak-e ugyan olyan könnyedén utánozni, mint egymás hangjait. A válasz a siker ellenére még nem egyértelmű, mert a kísérletbe csak egyetlen delfint vontak be.

A csoportokban élő kardszárnyú delfinek, más néven orkák a legnagyobb delfinfélék. Csoportokban élnek, és tudósok megfigyelték már, egymás hangját utánozva saját dialektusa van minden egyes csoportjuknak.

A madridi Complutense Egyetem kutatója, José Abramson szerint elképzelhető, hogy egy nap beszélgetni is lehessen Wikie-vel. „Történt már ilyen”, fogalmazott: delfineket és egy jákópapagájt megtanítottak már jelbeszéddel olyan egyszerű mondatokra, amikkel azt mondhatták el nekik, tegyenek egy tárgyat ide vagy oda. Abramson ugyanakkor arra is figyelmeztetett, ne erőltessük rá ilyen módon az állati kommunikációra az emberi fogalmainkat, és többet nyerhetünk azzal, ha azt tanuljuk meg, ők hogyan kommunikálnak egymással a természetes környezetükben.

A teljes tanulmány a Royal Society of London honlapján olvasható: Imitation of novel conspecific and human speech sounds in the killer whale (Orcinus orca)

Szerző