Orbán egy év alatt ennyit tudott félretenni

Publikálás dátuma
2018.01.31. 21:30
Illusztráció. Fotó: Németh András Péter
Hiába voltak a környezetében elképesztő gazdasági sikerek, és hiába szárnyal - a kormánypárti kommunikáció szerint - a magyar gazdaság, Orbán Viktor ezt csak irigykedve figyelheti. Vagyonbevallása szerint ugyanis egy év alatt mindössze 250 ezer forinttal tudta növelni megtakarításait, így 742 ezer forint helyett már 993 ezer forintja van. Havasi Bertalan közlése szerint a vagyonnyilatkozat "teljes és hiteles, aki mást állít, hazudik".

Havasi Bertalan ismertetése szerint az elmúlt évihez képest a miniszterelnök megtakarítása 742 ezer forintról 993 ezer forintra nőtt. A családi házukra felvett hitelt tovább törlesztették, a tartozás így - nagyjából másfél millió forinttal - 4,7 forintra csökkent. A miniszterelnök anyagi helyzetében egyéb változás nem történt - közölte a sajtófőnök.

Szerdán Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja sajtótájékoztatón egyebek mellett elmondta, izgatottan várják a mostani nyilatkozatokat, hogy kiderüljön, Orbán Viktor tovább szegényedett-e? Úgy fogalmazott: nem jó a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozati rendszere és az intézményesült korrupció ellen a hosszú távú megoldást egyedül a kormányváltás jelenti.

Áder milliókkal gyarapodott

Tavalyhoz képest ötmillió forinttal van több Áder János köztársasági elnök folyószámláján, ám ezzel párhuzamosan eladott egymillió forintnyi prémium államkötvényt – derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közzétett vagyonnyilatkozatból.

A dokumentum szerint Áder továbbra is 2002-ben vett második kerületi házában él, amely terasszal együtt 190 négyzetméteres és felerészben az övé. Megtartotta 2005-ben vett kisoroszi 75 négyzetméteres házát is, ebben az ingatlanban negyedrészt tulajdonos. Forint folyószámláján 14 millió forint van, ötmillióval több mint tavaly, de ezen felül rendelkezik egy 122 ezer eurós életbiztosítással, egy 28 ezer eurós befektetési jeggyel, valamint 1690 dollárral. Utóbbiak értéke nagyjából másfél millió forinttal nőtt egy év alatt.

Ügyvédi tevékenységet természetesen továbbra sem folytat, ajándékokat pedig csak diplomáciai tevékenységével kapcsolatban kapott. Kizárólag köztársasági elnöki tisztségéből eredően tesz szert jövedelemre, autóra 2017-ben sem tartott igényt.

Szerző

Oroszlánra lőttek, de a vadászt érte a gyilkos golyó

Publikálás dátuma
2018.01.31. 18:41
A kép illusztráció. Fotó: James Hager/Robert Harding Premium/AFP

Vadászat kedvéért tartottak oroszlánokat azon a farmon, ahol a 75 éves horvát férfit lelőtték - írja a The Independent. Két társával már megöltek egy állatot, és épp a következőt vették célba, amikor egy eltévedt lövedék eltalálta a férfit. Kórházba szállítás közben vesztette életét.

Az áldozat, Pero Jelenic nagy vadász hírében álló, visszavonult hoteltulajdonos volt - nyilatkozta róla egy barátja. Irodáját trófeákkal töltötte meg, vadászszenvedélyéért körbeutazta már a világot.

A hatóságok nyomozást kezdtek az ügyben -  közölte a rendőrség szóvivője, Charlize van der Linden a News24 értesülései szerint. Továbbá vizsgálatot indítottak illegális fegyvertartás miatt is.

A vadászatnak ezt a módját – ahol erre a célra tenyésztett, fogságban tartott állatokra lőnek – a legtöbb vadász is elítéli. Ugyanakkor a vadon élő oroszlánok száma, többek közt a vadászok és orvvadászok miatt is, az elmúlt 30 évben alig több, mint a felére esett vissza.

Szerző

Kamikatsu, az újrahasznosítás csodája (videó)

Publikálás dátuma
2018.01.31. 17:52
A kép illusztráció. Fotó: YOSHIKAZU TSUNO / AFP
Egy japán település megmutatta, mire képes a szelektív hulladékgyűjtés: a szemét 80 százalékát újrahasznosítják. Terveik szerint  két év múlva már egyáltalán nem lesz a kis faluban hulladék.

Legújabb katalógusuk már 45 tételről szól: ennyi felé válogatják a szemetet a japán Kamikatsuban. 2003-ban kezdtek bele a szemét mennyiségét visszaszorító projektbe, írja a The Independent. Egészen addig elégették a hulladékot, de olyan mennyiségű mérgező anyag és üvegházhatású gáz szabadult fel eközben, hogy úgy döntöttek, ez nem mehet tovább.

Légszennyezésért perelné Magyarországot az EU
A légszennyezés itthon is komoly problémát okoz: Magyarország és másik nyolc európai uniós tagállam a jövő hét végéig kapott haladékot az Európai Bizottságtól arra, hogy pontos terveket nyújtsanak be a levegőszennyezésük korlátozására.
A szennyezés jelentős részét az okozza, hogy a nehezen elérhető és drága fa helyett nagyon sok háztartásban szeméttel is tüzelnek télen.
Lásd még: Uniós per elé néz Magyarország

Időbe telt, míg a városban élők megszokták, mindent külön kell válogatni, és tisztán vinni a hulladékgyűjtő központba, de ez ma már rutin. A beérkező szemetet a központ alkalmazottai aztán tovább válogatják, míg végül a szemét 80 százalékát újrahasznosítják vagy komposztálják. A céljuk pedig, hogy 2020-ra elérjék a 100%-os újrahasznosítást. Mindez ráadásul jóval olcsóbb, mint a korábbi égetés: a költségek harmadát spórolják meg így.

Nem Kamikatsu az egyetlen település, ami hasonlóval próbálkozik. 2015-ben például a japán településnél ezerszer nagyobb San Diego is bejelentette, 25 éven belül elérné a teljes hulladék-újrahasznosítást, és ugyan ilyen ambíciói vannak New Yorknak is. Az ilyen terveket különösen aktuálissá teszi, hogy a Világbank jelentése szerint csak 2012-ben 1,3 milliárd tonna szemetet termelt az emberiség, és ez, a jelen trendek mellett 2025-re 2,2 milliárd tonnára emelkedhet.

Szerző