Előfizetés

DK: hazudik a Magyar Idők

A Magyar Idők hazudik, a valóság az, hogy Gyurcsány Ferenc vagyonbevallása minden elemében pontos - reagált csütörtökön a Demokratikus Koalíció (DK) a lap internetes kiadásában megjelentekre.

Gyurcsány Ferencnek nincs pénzintézeti számlakövetelése osztrák bankban. A valóság az, hogy a DK elnökének 605 millió 727 ezer 420 forint értékben értékpapír-befektetése van, amelyet vagyonnyilatkozatában pontosan fel is tüntetett - idézi az MTI a párt közleményét. Ezen értékpapírokat egy magyar és egy osztrák bank, illetve két magyar pénzügyi szolgáltató kezeli. Vagyis Gyurcsány Ferenc vagyoni helyzetét pontosan, hiánytalanul, a jogszabályi előírásoknak megfelelően tüntette fel a vagyonnyilatkozatában - tudatták. A DK közleménye szerint a Magyar Időkkel szemben Gyurcsány Ferenc "a szokásos jogi lépéseket megteszi". A Magyar Idők honlapján csütörtök reggel megjelent írás szerint valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök az okiratban nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, amely egy nevén lévő osztrák bankszámlán van elhelyezve.

Nagykanizsa fúrótorony-nézetből

Publikálás dátuma
2018.02.01. 11:23
A Zalaerdő Zrt. kivilágított kilátója a nagykanizsai Csónakázó-tónál. MTI Fotó: Varga György

Az 1970-es években nyitották meg kilátóként a nagykanizsai Csónakázó-tó mellett álló egykori MAORT-olajfúrótornyot. A 40 méter magas kilátót a tavalyi évben felújították, és tavasszal újra megnyitják a látogatók előtt.

Fúrótoronyból alakították kilátóvá az 1970-es években. MTI Fotó: Varga György

Fúrótoronyból alakították kilátóvá az 1970-es években. MTI Fotó: Varga György

Nagykanizsán a Magyar-Amerikai Olajipari Rt. (MAORT) a II. világháború alatt létesített telephelyet – annak ellenére, hogy a MAORT az amerikai Standard Oil Company leányvállalata volt, Magyarország pedig a németek oldalán lépett hadba. A vállalatot végül a háború után államosították, és bár kártérítést nem szándékozott fizetni Magyarország, végül mégis megtette: az Egyesült Államok ezt is feltételéül szabta a magyar koronázási jelvények visszaadásának. A MAORT tisztviselői és munkásai számára épült MAORT-telep különleges urbanisztikai értékei miatt 1992 óta örökségvédelem alatt áll.

Nagykanizsa látképe a kilátóból nézve. MTI Fotó: Varga György

Nagykanizsa látképe a kilátóból nézve. MTI Fotó: Varga György

Új repülőjárat indul Budapestről

Publikálás dátuma
2018.02.01. 11:23
Illusztráció: Shutterstock
Krakkó és Budapest között indít új járatot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a lengyel LOT légitársaság - írja az MTI.

A Budapest Airport közleménye szerint az első járat április 28-án indul, és május 20-ig hetente öt, május 21-től pedig a nyári menetrendi időszak végéig, október 27-ig heti hat járat közlekedik majd a két város között. 

A járatokat 78 ülőhelyes regionális, turbólégcsavaros Bombardier Q400-asokkal teljesíti a lengyel nemzeti légitársaság. Kam Jandu, a Budapest Airport járatfejlesztési igazgatója szerint potenciálisan 30 ezer új utast jelent a járatnyitás. A forgalom nem csak a két város között lehet erős, hanem az átszálló utasok miatt is, mivel a LOT Krakkóból is repül Chicagóba.

Május 3-tól a lengyel légitársaság menetrend szerinti járatokat üzemeltet Budapest és New York, május 5-től pedig Budapest és Chicago között. Ezzel helyreállítja a Magyarország és az Egyesült Államok között évek óta szünetelő közvetlen légi összeköttetést. Budapest és New York, illetve Chicago között a repülőtér adatai szerint évente 165 ezer utas repül.