Tíz nap alatt eltűnt a daganat

Publikálás dátuma
2018.02.02 06:10
Fotó: Shutterstock
Fotó: /

A Stanford Egyetem Orvosi Iskolájának kutatói nagyon kis mennyiségű, kétféle immunsejtet stimuláló anyagot fecskendeztek közvetlenül egerek rákos sejtjeibe. A tumor előrehaladott volt, áttétekkel. Az injekció után tíz nappal a ráknak nem volt nyoma, még a távoli áttételek sem mutatkoztak - írja a Science magazin.

Az eljárás gyors és viszonylag olcsó, több rákféle esetében is hatásos, beleértve a spontán kialakulókat is, és nincsenek olyan mellékhatásai, amelyek az egész szervezetre kiterjedő immunrendszer stimuláció esetén előfordulnak. A kísérlet során 90 egérből 87-nél tűnt el a rák, és csak háromnál tért vissza, de az ismételt injekciók hatására azok is visszaszorultak. És mivel a közvetlenül kezelt tumoron túl is kifejti a hatását, megakadályozhatja az áttéteket, vagyis a rák testen belüli más helyekre terjedését is. A klinikai tesztelés januárban kezdődött el 15 korai fázisban lévő nyirokrákban szenvedő beteggel.

Szerző
2018.02.02 06:10

A bírók büntetését kéri az Eb-n kikapó röplabdások miatt a szövetség

Publikálás dátuma
2018.08.17 12:42
Illusztráció
Fotó: AFP / Sputnik/ Vladimir Pesnya
A Magyar Röplabda Szövetségnek (MRSZ) óvásra nincs lehetősége, ám az európai konföderációnak írt hivatalos levélében azt kérte, büntessék meg a szerdai Magyarország-Macedónia férfi Európa-bajnoki selejtezőn sorsdöntő pillanatban hibázó játékvezetőket és a kirívó sportszerűtlenséget elkövető ellenfelet.
Az MRSZ vezetősége a szövetség honlapján nyilvánossá tett közleményében emlékeztetett, hogy a találkozó ötödik játszmájában 12-12-nél Pádár Krisztián pontos ütésekor a macedón feladó meghúzta alulról a hálót, hogy a bírókat megtévessze - írja az MTI.
A fair play szabályait teljesen figyelmen kívül hagyó játékos számítása bejött, mivel a játékvezetők a magyar csapat ellen fújtak hálóérintés miatt.
Így a macedónok jutottak 13-12-es vezetéshez, és végül 16-14-re megnyerték a meccset eldöntő szettet. "Nyilvánvaló, hogy a játékvezető is ember és tévedhet, de ez egy ritkán látható óriási hiba volt. Persze, legalább ennyire volt felháborító a macedón feladó, Despotovski viselkedése ennél az esetnél" - áll a közleményben.
Ha a játékvezetők észreveszik a történteket, akkor a magyar csapat 14-12-ről, tehát meccslabdáról folytathatta volna a játékot: "Pádár pontja mellett Despotovski szabálytalanságáért piros lap járt volna, és ezzel újabb pont a magyar csapat javára" - írták. A szövetség állásfoglalásában leszögezi, hogy óvásra, így az eredmény megváltoztatására nincsen mód a szabályok szerint.
Precedens értékű büntetést kér a MRSZ az Európai Röplabda Konföderációhoz, mind a macedónok, mind a játékvezető ellen.
"A Fair Play elveinek ilyen mértékű megsértése véleményünk szerint eredményezhetné a macedónok kizárását a sorozatból"
- fogalmazott a szövetség. Hangsúlyozzák, senki sem volt a csapatban, aki az eset után feltette volna a kezét, hogy téves a döntés, így a történtekben mindannyiuk felelősek.
A hat mérkőzésből álló selejtezősorozat első fordulóját rendezték szerdán. A magyar férfi röplabda-válogatott célja az Eb-szereplés, melyre legutóbb 2001-ben volt példa.
2018.08.17 12:42
Frissítve: 2018.08.17 13:05

Politikai okokból elítélve

Publikálás dátuma
2018.08.17 11:30
Idén januárban szerződtette a görög élvonalbeli Olimpiakosz Pireusz az iráni válogatott játékost, Ejszan Hajszafit
Fotó: AFP/ PAUL ELLIS
A labdarúgás történetében első alkalommal szerepel ugyanabban a csapatban iráni és izraeli futballista. A görög Olimpiakoszra egyes szurkolói csoportok és a politika irányából is óriási nyomás nehezedik emiatt.
Idén januárban szerződtette a görög élvonalbeli Olimpiakosz Pireusz az iráni válogatott játékost, Ejszan Hajszafit, nyáron pedig leigazolta az izraeli nemzeti együttes csapatkapitányát, Bibras Natchót. A botrányai miatt gyakran címoldalon szereplő klub vezetői azt gondolták, egy ilyen lépéssel javíthatnak az egyesület hírnevén.
„A futball lényege a sportszerűség, a másik tisztelete, elfogadása, a tolerancia, az Olimpiakosz elítéli a diszkrimináció minden formáját”
- írta közleményében az athéni klub.
A reakció megdöbbentette a csapat vezetőit, egyes szurkolói csoportok bojkottot hirdettek az együttes ellen, tiltakozó akciókat szerveztek, mások megfenyegették a klub vezetőit, amiért iráni és izraeli futballistát is szerződtettek. Naponta érkeznek a tiltakozó e-mailek a klub címére, ezekben felháborodott drukkerek követelik ennek a helyzetnek a felszámolását.
Iránból felszólították Hajszafit, hogy azonnal hagyja el az athéni klubot és keressen magának másik csapatot. Az iráni sportolók 1979 óta nem vehetnek részt olyan sporteseményen, melyen izraeliek is rajthoz állnak. Egy gól utáni közös ünneplés halálos bűnnek számítana Iránban.
A 28 éves iráni játékos nem először kerül összetűzésbe hazája politikai vezetőivel: 2017-ben még a Panioniosz tagjaként a sportminisztérium tiltása ellenére pályára lépett az izraeli Maccabi Tel-Aviv elleni Európa-liga-találkozón. A meccs után az iráni sportminisztérium követelte Hajszafi kizárását a válogatottból, ez azonban nem történt meg. A futballista az oroszországi világbajnokságon is szerepet kapott, mindhárom csoportmérkőzésen pályára lépett.
Az iráni sportminisztérium a pireuszi klubot is felszólította a „tarthatatlan állapot” megszüntetésére, kérését azzal indokolva, hogy nem létező országból nem lehet játékost sem szerződtetni, ezzel arra utalva, hogy Izraelt a térségben több ország nem ismeri el.
Nem minden játékos függetleníti magát a politikai nyomástól. Mohammed Szalah, az egyiptomi válogatott és a Liverpool klasszisa 2013-ban még az FC Basel játékosaként a tel-aviviak elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn, az első meccsen a kezdés előtti kézfogásokból azért maradt ki, mert éppen a cipőjét fűzte, a visszavágón pedig csak az öklét érintette az ellenfél játékosainak ökléhez. Viselkedését az európai futballszövetség elítélte, közleményében azt írva, hogy a futball és a sport nem lehet politikai játszmák színtere. Hazájában viszont ünnepelték a támadót, aki „viselkedésével, kiállásával egy egész országot boldoggá és büszkévé tett”, volt olvasható az egyiptomi kormány közleményében.

Állítólagos sérülések

Más sportágakban is okozott feszültséget az izraeliek jelenléte egy-egy sporteseményen: a 2016-os riói nyári olimpián a libanoni küldöttség leszállt a sportolói falu és a versenyhelyszínek között közlekedő buszról, amikor arra izraeliek szálltak fel. Egy szaúd-arábiai cselgáncsozó sérülésre hivatkozva feladta a mérkőzését Rióban, miután a meccse közben edzőjétől arról értesült, hogy győzelme esetén izraeli ellenfél vár rá a következő körben. A tunéziai teniszező, Malek Jaziri többször is sérültet jelentett, ha izraeli játékos ellen kellett volna pályára lépnie valamelyik ATP-versenyen. Egyetlen alkalommal tett kivételt, amikor 2016 szeptember 18-án az isztambuli viadal döntőjében vállalta a játékot Dudi Selával szemben, ezzel sporttörténelmet írt hazájában. Igaz, Tunéziában nem örültek ennek, a helyi sajtó nem számolt be erről a találkozóról. 

2018.08.17 11:30
Frissítve: 2018.08.17 11:30