Megint tűz volt a ligetvédők táboránál

Publikálás dátuma
2018.02.02. 17:53
Ennyi maradt a korábbi tűz után Fotó: Molnár Ádám
Három nap alatt két tűzeset is történt a ligetvédők egyik táboránál. Az aktivisták szerint szándékos gyújtogatásokról van szó.

Mint arról már írtunk, hétfő este kigyulladt a Városliget beépítése ellen hónapok óta tiltakozó ligetvédők egyik, a leendő Néprajzi Múzeum építési területének sarkánál lévő tábora. Senki nem sérült meg, de egy embert „sokkos rohammal” kórházba vittek, a tábor pedig teljesen leégett. Az aktivisták szerint gyújtogatás történt: „durranásra, pukkanásra, fényekre lettek figyelmesek a tábor bejáratánál, majd pillanatok alatt égni kezdett minden.”

Azóta a ligetvédők elkezdték újraépíteni a táborukat. Ehhez raklapot is felhasználtak, amelyeket csütörtökre virradó éjjel, hajnali fél kettőkor ismeretlenek a Néprajzi Múzeum építési területének kerítéséhez vittek és meggyújtottak.

A történtek ellenére a Néprajzi Múzeum építési területéről néhány méterre a ligetvédők táborra kezd újjáéledni: csütörtökön a zuglói önkormányzattól kaptak egy közösségi térként szolgáló pavilon sátrat. A hétvégén pedig ruhaadományt kapnak, egy amerikai alapítvány pedig ásványvizet és porral oltót ad az aktivistáknak.

Szerző

Nem lesz teljes összefogás Kész mellett

- Az LMP korszakváltást szeretne Veszprémben is, ezért Hites Viktort indítja a körzetben – tudtuk meg az ellenzéki párt sajtóosztályától. Mint megírtuk: Mesterházy Attila, a szocialista jelölt csütörtökön jelentette be, hogy visszalép a tavaszi választáson függetlenként induló Kész Zoltán javára a városban. – A városban, ahol „elbukott” a Fidesz kétharmada, nagyobb esélye van egy független jelöltnek, mint egy pártpolitikusnak – mondta Mesterházy, hozzátéve: nem rakják le a kampányeszközöket, Készt fogja támogatni az MSZP helyi szervezete. Az LMP mostani válasza annak fényében különösen meglepő, hogy Gertsmár Ferenc, a párt politikusa január végén jelentette be, hogy visszalép a veszprémi jelöltségtől. Akkor úgy tűnt, hogy az LMP nem indít másik jelöltet, hanem arra buzdítja majd szavazóit, hogy más ellenzéki jelöltet támogassanak a körzetben. 

 

Szerző

Orbán azonnal számolja fel „az embertelenség minisztériumát”

Az MSZP követeli, a kormány azonnal tegyen valamit, hogy a mentősök méltó körülmények között dolgozhassanak, írja az MTI.

Csütörtökön tette közzé az Index.hu az Alkotás úti mentőállomáson készült képeket, amik annak lesújtó állapotát mutatják be. Őrsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke az OMSZ Budai Mentőállomásának bejárata előtt ezzel kapcsolatban elismételte: ezen a mentőállomáson a mentősöknek megfelelő eszközök nélkül, saját maguknak kell a garázst tisztán tartaniuk. Felháborítónak nevezte, hogy miután a mentősök életeket mentenek, utána még erről is nekik kéne gondoskodni. Az MSZP követeli a kormánytól, hogy azonnal intézkedjen azért, hogy a mentősök méltó körülmények között dolgozhassanak.

Az MSZP-s politikus hozzá tette, közben a sokezres-sok tízezres stadionok pár száz látogatójukat „patyolattisztán” várják. A tisztítószerekkel azt akarják elérni, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma küldjön a mentőállomásra valakit, aki az eszközöket felhasználva segít a jelenlegi állapotot megszüntetni.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a Fidesz-KDNP-re nem számíthatnak a mentősök sem, hiszen a kormánypártok 2018-as választási programja úgy hangzik: folytatják a lopást és az egészségügy, az oktatás, valamint a szociális ellátórendszer lezüllesztését. A politikus azt mondta, követelik, hogy Orbán Viktor és kormány azonnal számolja fel „az embertelenség minisztériumát” és azonnal zavarja el az „embertelenség miniszterét, Balog Zoltánt”, akit a választások után felelősségre kell vonni.

A helyszínen a sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre válaszul Bangóné Borbély Ildikó azt is elmondta, továbbra is Karácsony Gergelyt tartják a legalkalmasabbnak arra, hogy Magyarországot vezesse, ezt alátámasztják a legfrissebb közvélemény-kutatások is. Orbán Viktor kormányának leváltásában közös felelőssége van minden demokratikus pártnak, hangsúlyozta a politikus, mert csak közösen, együttműködve lehet leváltani a rezsimet.

Szerző