Előfizetés

Meghátrált az MTA, maradhat a Lukács Archívum

Megállapodott Lukács György filozófus archívumának kezeléséről Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Kelemen János, a Lukács György Nemzetközi Alapítvány (LANA) kuratóriumi elnöke – közölte honlapján az MTA. A megállapodás szerint az MTA – megváltoztatva eddigi álláspontját – mégis fenntartja a Lukács György korábbi lakásában kialakított kutatóhelyet.

A hagyatéknak otthont adó Belgrád rakparti lakást fel kell újítani, az MTA közleménye szerint ez nagyjából 14 millió forintba kerül majd. Közleményükben azt is megjegyzik, hogy a renoválást „értelemszerűen csak üres állapotában lehet elvégezni”. – A felújítás végeztével kerülnek vissza a lakásba Lukács György könyvei és a rá vonatkozó irodalom – tették hozzá. Múlt héten több száz külföldi és hazai tudós tiltakozott az MTA elnökének írt nyílt levélben a filozófus archívumának felszámolása ellen. Január közepén ugyanis megkezdődött az a több hétig tartó átadás-átvételi procedúra, amelynek végeztével a Lukács Archívumban őrzött kéziratokat véglegesen az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattárába szállították volna.

Megint tűz volt a ligetvédők táboránál

Publikálás dátuma
2018.02.02. 17:53
Ennyi maradt a korábbi tűz után Fotó: Molnár Ádám
Három nap alatt két tűzeset is történt a ligetvédők egyik táboránál. Az aktivisták szerint szándékos gyújtogatásokról van szó.

Mint arról már írtunk, hétfő este kigyulladt a Városliget beépítése ellen hónapok óta tiltakozó ligetvédők egyik, a leendő Néprajzi Múzeum építési területének sarkánál lévő tábora. Senki nem sérült meg, de egy embert „sokkos rohammal” kórházba vittek, a tábor pedig teljesen leégett. Az aktivisták szerint gyújtogatás történt: „durranásra, pukkanásra, fényekre lettek figyelmesek a tábor bejáratánál, majd pillanatok alatt égni kezdett minden.”

Azóta a ligetvédők elkezdték újraépíteni a táborukat. Ehhez raklapot is felhasználtak, amelyeket csütörtökre virradó éjjel, hajnali fél kettőkor ismeretlenek a Néprajzi Múzeum építési területének kerítéséhez vittek és meggyújtottak.

A történtek ellenére a Néprajzi Múzeum építési területéről néhány méterre a ligetvédők táborra kezd újjáéledni: csütörtökön a zuglói önkormányzattól kaptak egy közösségi térként szolgáló pavilon sátrat. A hétvégén pedig ruhaadományt kapnak, egy amerikai alapítvány pedig ásványvizet és porral oltót ad az aktivistáknak.

Kapcsolódó
Porig égett a ligetvédők tábora

Nem lesz teljes összefogás Kész mellett

- Az LMP korszakváltást szeretne Veszprémben is, ezért Hites Viktort indítja a körzetben – tudtuk meg az ellenzéki párt sajtóosztályától. Mint megírtuk: Mesterházy Attila, a szocialista jelölt csütörtökön jelentette be, hogy visszalép a tavaszi választáson függetlenként induló Kész Zoltán javára a városban. – A városban, ahol „elbukott” a Fidesz kétharmada, nagyobb esélye van egy független jelöltnek, mint egy pártpolitikusnak – mondta Mesterházy, hozzátéve: nem rakják le a kampányeszközöket, Készt fogja támogatni az MSZP helyi szervezete. Az LMP mostani válasza annak fényében különösen meglepő, hogy Gertsmár Ferenc, a párt politikusa január végén jelentette be, hogy visszalép a veszprémi jelöltségtől. Akkor úgy tűnt, hogy az LMP nem indít másik jelöltet, hanem arra buzdítja majd szavazóit, hogy más ellenzéki jelöltet támogassanak a körzetben.