Előrehozott választás lehet Csehországban

Publikálás dátuma
2018.02.03. 14:32
FOTÓ: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök egy szombati lapinterjúban nem zárta ki, hogy amennyiben második kormánya májusig nem kapna bizalmat a képviselőházban, előre hozott parlamenti választásra kerülhet sor.

A tavaly októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnöke szerint kormánya számára nem a képviselőház, hanem a választók bizalma a legfontosabb. Babis ennek ellenére nem szeretné, hogy kormánya a parlament bizalma nélkül csak az államfő támogatásával működjön, ahogy az korábban Jirí Rusnok kormánya esetében megtörtént. A szakértőkből álló Rusnok-kormány Petr Necas miniszterelnök kabinetjének bukása után 2013 júliusától 2014 januárjáig volt hivatalban. 

"Február végéig talán sikerül megegyeznünk (a pártokkal) a kormány támogatásáról, és azután bizalmat kérnénk (a parlamenti alsóházban)" - jelentette ki Andrej Babis abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a Právo című cseh napilap.

Amennyiben második kormánya sem kapja meg a parlament bizalmát, nem zárható ki az előre hozott választás. "Mirek Topolánek kormánya három hónapig működött ügyvezetői minőségben, a mi esetünkben ez május végéig lenne. Ha azonban nem sikerül megegyeznünk, akkor talán az előre hozott választás lesz az egyetlen megoldás" - fejtette ki véleményét Andrej Babis, akinek első kormány január közepén nem kapott bizalmat a képviselőházban.

Az ügyvezető kormányfő leszögezte, hogy mindeddig ellenezte ezt a megoldást, tárgyalni akart, de "a másik oldalon erre nincs semmiféle hajlandóság", s az ellenzők többségének egyetlen programja az "AntiBabis" kifejezésben foglalható össze.
Ha valóban sor kerülne az előre hozott választásra, annak időpontját Babis egyeztetné az őszi helyhatósági és szanátusi választással. Ezekre várhatóan októberben kerül sor.

Babis elmondta: bízik Milos Zeman elnökben, hogy megtartja szavát és másodszor is kinevezi kormányfőnek és őt bízza meg a kormányalakítással. Azokat a véleményeket, miszerint Zeman megpróbál majd beleszólni a kormány személyi összetételébe, Babis visszautasította. "Eddig nem szólt bele a kormányalakításba, nem tudom, most miért tenné. Ez csak spekuláció" - szögezte le.

A Babis vezette ANO mozgalom az októberi képviselőházi választáson 78 mandátumot szerzett a 200 tagú parlamenti alsóházban. Az első kisebbségi Babis-kormány január elején nem kapta meg a parlamenti alsóház bizalmát, minek következtében lemondásra kényszerült. Milos Zeman, a januárban újraválasztott cseh államfő, már közölte, hogy februárban ismét Babist kívánja kinevezni kormányfőnek és megbízni a kormányalakítással.

Babis tárgyalásokat folytat a parlamenti pártokkal, de azok többsége nem kíván kormánykoalícióra lépni olyan kormányfővel, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

A nyolc ellenzéki párt közül jelenleg csak Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), illetve a bevándorlás ellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom hajlandó együttműködni az ANO-val akkor is, ha Babis maradna a kormányfő. A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) február 18-án tisztújító kongresszust tart, s azon dől el, együttműködnek-e Babissal, vagy sem. A többi öt párt számára Babis személye a kormányban jelenleg elfogadhatatlan.

Andrej Babis azt szeretné, ha a kialakult helyzetben most is kisebbségi kormány születhetne, amelyet a bizalmi szavazáskor a KSCM, az SPD és a CSSD megtűrnének a parlamentben.

Szerző

Trump üzent a kis vezérnek

Publikálás dátuma
2018.02.03. 09:00
Kim Dzsong Un FOTÓ: KCNA VIA KNS / AFP
Amerikai tisztségviselők felvázolták egy pénteki sajtótájékoztatón Washingtonnak az atomfegyverek alkalmazásával kapcsolatos terveit.

Patrick Shanahan védelmi miniszterhelyettes bejelentette, hogy Donald Trump elnök kormányzata lényegében folytatja elődje, Barack Obama adminisztrációjának nukleáris fegyverekkel kapcsolatos politikáját, de erőteljesebb álláspontot foglal majd el bizonyos kérdésekben. 

A washingtoni sajtótájékoztatón jelen voltak az energetikai minisztérium és a külügyi tárca képviselői is. Bemutatták azt a 74 oldalas jelentést, amelyből kiderül, hogy a kormányzat ugyan nem tervezi az amerikai stratégiai nukleáris fegyverzet növelését, de Washington atomfegyverrel válaszolhat az Egyesült Államok és szövetségesei ellen esetlegesen intézett olyan nagyobb támadásokra is, amelyeket nem atomfegyverekkel követnek el. A figyelmeztetés nem részletezte, hogy milyen "különleges körülmények" vezethetnek ahhoz, hogy Washington nukleáris ellencsapással válaszoljon, de megjegyezte, hogy az Egyesült Államok, szövetségeseinek és partnereinek civil lakossága, infrastruktúrája, nukleáris hadereje vagy parancsnoksága elleni nem nukleáris támadások beletartoznak ebbe a kategóriába.

A The Wall Street Journal című lap megjegyezte: kibertámadások és baktériumfegyverekkel elkövetett támadások is kiválthatnak nukleáris válaszcsapást.

A védelmi minisztérium (Pentagon) dokumentuma összefoglalja, hogy Észak-Korea "egyértelmű és súlyos fenyegetést" jelent az Egyesült Államok és szövetségesei számára, s leszögezi, hogy bárminemű észak-koreai nukleáris csapás, amely az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit venné célba, "annak a rezsimnek a végét jelentené".

A jelentés Kínát a potenciális nukleáris ellenfelek közé sorolta. Megállapította: az amerikai atomarzenál képes arra, hogy "megakadályozza Pekinget ama téves következtetés levonásában", hogy előnyre tehet szert nukleáris fegyverzetének ázsiai alkalmazásával, vagy azt gondolja, hogy "nukleáris fegyverzete bármilyen korlátozott mértékű bevetése elfogadható lehet".

Donald Trump elnök még tavaly utasította a Pentagont az Egyesült Államok atomarzenáljának felülvizsgálatára. Az elnök közleményt adott ki arról, hogy az amerikai stratégia az atomfegyverzet bevetésének minél kisebb esélyével számol, és célja az Egyesült Államok és szövetségesei ellen irányuló támadások elrettentése, beleértve a nem csak nukleáris fegyverekkel elkövetett nagyobb támadásokat is. Az elnök az amerikai atomarzenál modernizálását szorgalmazta, a szerinte a orosz és a kínai katonai stratégiában és programokban hangsúlyosabbá vált atomerő elrettentésére.

Szerző

Czene Gábor: Sárga gumikacsát minden pocsolyába

Publikálás dátuma
2018.02.03. 08:40

A közelgő országgyűlési választás előtt a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vette a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (MKKP). Több furcsaságra is felfigyeltünk a párt programjában. Az általunk megkérdezett szakértők szerint az MKKP teljesíthetetlen ígéretekkel kampányol: azt ígérik, hogy „bármit megígérünk”. A programot elemezve megvizsgáltuk, a kétfarkúaknak mennyi esélye lehet minimálisként meghatározott céljuk elérésére, arra, hogy a választók 100 százalékának szavazatát megszerezzék. Oknyomozásunk meghökkentő eredménnyel zárult.

A VI.-VII. kerületben induló Erzsébet Terézia például bevezetné a Dunát a Nagykörút helyére, és – bár konkrét vállalásai között ez nem szerepel – a fölösleges népszavazások elkerülése végett feltehetően a bulinegyedet is vízzel kívánja elárasztani.

Kádárné Rákosi Kázmér, a Horthy Miklós Szellentőműhely politoxikológusa lapunknak elvileg pozitívumként értékelte, hogy a Kétfarkú-jelöltek karakteres helyi programokkal készülnek. A Nagykörút helyére bevezetett Duna ígérete kecsegtetően hangzik a szabadúszók számára, kérdés ugyanakkor, mennyire képes mozgósítani a választókerületben élő tengeribeteg és kifejezetten víziszonyban szenvedő polgárokat. A választói igényeket és elvárásokat tévesen felmérő politika akár fordítva is elsülhet – jelentette ki a politoxikológus.

Az is fontos szempont – folytatta Kádárné Rákosi Kázmér –, hogy ne lépjen fel koherenciazavar a párt helyi és központi koncepciója között. A MKKP országos választási programjának meghatározó eleme, hogy hatalomra kerülése esetén az általános közjó érdekében elrendeli: „minden öt centiméternél mélyebb pocsolyába a közmunkások azonnal helyezzenek egy sárga gumikacsát”. Márpedig a pocsolya és a folyam nem ugyanaz – figyelmeztetett a politoxikológus.

Sámson Delila, a Néró és Társai ingatlanfejlesztő cég segédbeszerzője szerint bármennyire tetszetős a terv, végrehajtása esetén az a veszély fenyegetne, hogy a kisebb fodrászatok végképp eltűnnek Budapest belvárosából, különösen az új Duna-ág környékéről. A 4-6-os villamosok átalakítása ladikokká kétségkívül kedvező hatással lenne az utasforgalomra, ám a Kutya Pártnak nincs kidolgozott elképzelése arról, hogy melyik állami vagy önkormányzati szerv – és milyen feltételekkel! – rendelkezhetne a horgászengedélyek kiadásáról.

A finanszírozási háttér bizonytalansága miatt eleve nem valószínű a megvalósítás – tette hozzá Sámson Delila. A várhatóan tetemes kiadásokat aligha lehet fedezni az MKKP által létrehozott Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénztékozló Alapból. Valószínűleg nemcsak a stadionbüfék felújításának menetrendjét kellene átütemezni, hanem Magyarország jó eséllyel a tavaszi olimpia és a regisztrált leánykereskedők világtalálkozójának megrendezésétől is kénytelen lenne visszalépni. Döntési helyzetben – hangsúlyozta a segédbeszerző – nyilván az MKKP is megfontolná, ilyen áron érdemes-e ragaszkodni a Duna betereléséhez.

Árnyalja a képet, hogy a kétfarkúak alapvetően nagyon lassan megtérülő beruházásokban gondolkodnak. Az MKKP jó példaként tekint az egyiptomi piramisokra, amelyeknél a mai napig jegyet szednek, hogy megtérüljön az áruk.

A gyorsliftek tervezésével és gyártásával foglalkozó Dugovics Titusz Bt. okleveles kapacitásmesterének azonban erős kétségei vannak. A neve mellőzését kérő szakember úgy vélte, a magyar pincékbe szánt cseppkőfarmok vagy Magyarország szénnagyhatalommá tétele esetében (a megtérülési idő 121 ezer 340, illetve 120 millió év) az MKKP korrekt számításokat végzett. Ezért is érthetetlen, hogy a földalatti napelemek (8300 év), valamint a tengerek feletti vízi út (16 ezer 200 év) kiépítésére és megtérülésére a párt miért alkalmazott másfajta metódust. Ezek a programpontok már a kapkodás jeleit mutatják – állapította meg a kapacitásmester. „Vajon melyik a Kutya Párt igazi arca? A cseppkőfarm vagy a földalatti napelem?” – vetette fel.

Kerestük a kétfarkúak több sátorból, vityillóból és kulipintyóból álló kampánykomplexusát is, amelyet a párt közvetlenül a nemrég avatott űrkilövő-állomás mellett alakított ki Felcsúton. Négy perccel ezelőtt továbbított kérdéseinket másfél perc múlva újra átküldtük, de érdemi válasz helyett csak szitkozódó telefonhívást kaptunk. Macskási Kovalek, az MKKP médiaguruja indulatos szavakkal megfenyegette lapunkat. Közölte, ha a hozzájárulása nélkül egyetlen betű is megjelenik, különben gondoskodik róla, hogy ebek harmincadjára jussunk.

Szerkesztőségünket nem lehet megfélemlíteni. Dimitrij Orgánum, a hazánkban élő nemzetközi hazugságvizsgáló szavait idézzük, aki meggyőződéssel állítja: az MKKP egyes ígéretei nem teljesíthetők. Emlékeztetett arra, pár éve a Kutya Párt politikusai 93 százalékig biztosra ígérték, hogy nem fognak lopni. Amikor a kétfarkúak rájöttek, hogy a kormány nem pusztán átveszi az MKKP ötletét, hanem előbb 60, aztán 42, majd 27, végül pedig 5,5 százalékra csökkenti az eredetileg 93 százalékos lopás elleni garanciát, a Kutya Párt úgy döntött: beszáll a politikai licitbe.

Amikor az MKKP az ingyen sör mellé örök életet ígért, a párt programalkotói még igyekeztek a realitások talaján mozogni – hívta fel a figyelmet Orgánum. Azzal, hogy a párt az örök életre rátesz plusz húsz évet, az MKKP az irracionalitás tartományába tévedt. A nemzetközi hazugságvizsgáló pedig leszögezte: a magyar választókat nem lehet becsapni.

Szerző