DK a metrófelújításról: a biztonság nem lehet pénzkérdés

Több tízezer ember számára jelent gondot a napi közlekedésben, hogy a 3-as metró nem akadálymentes, főként a mozgáskorlátozottaknak, a nyugdíjasoknak és a kismamáknak - mondta Nemes Gábor, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjelöltje vasárnap Budapesten az Ecseri úti metrómegállónál tartott sajtótájékoztatón.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2-es és a 3-as metró vonala hivatalosan minősített óvóhelyként is funkcionál, így egy katasztrófa esetén, elmondása szerint 220 ezer embert tudnak itt biztonságosan elhelyezni. Nemes Gábor szerint ha a 3-as metrót nem akadálymentesítik, akkor egy katasztrófa esetén elveszik a túlélés lehetőségét azoktól az emberektől, akik akadálymentesítés nélkül nem tudnak lejutni a metróhoz, így az óvóhelyhez sem. Hangsúlyozta: a biztonság nem lehet pénzkérdés, a 3-as metró akadálymentesítéséhez szükséges költségeket a kormánynak kell finanszíroznia.

Nemes Gábor véleménye szerint Tarlós Istvánnak, Budapest főpolgármesterének, aki egyben a polgári védelem parancsnoka is, kellene gondoskodnia arról, hogy az óvóhelyek mindenki számára könnyen megközelíthetőek legyenek.

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője, országgyűlési képviselőjelöltje elmondta: megengedhetetlen, hogy 2018-ban, amikor a 3-as metrót 30 évre felújítják, akkor az átalakításnak tudatosan úgy kezdenek neki, hogy nem lesz minden állomása akadálymentes.

Gy. Németh Erzsébet szerint Tarlós István mindenféle indokot kitalál, hogy a 3-as metrót ne kelljen akadálymentesen felújítania. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte: "talán jobban járnának a kismamák, a mozgáskorlátozottak, a nyugdíjasok, illetve a nehezen közlekedők, ha esetleg Tarlós István felesége is valamilyen módon érintett lenne ebben az ügyben". Hozzáfűzte: korábban is volt olyan eset, hogy a főpolgármester akkor intézkedett, amikor az ügy a feleségére is hatással volt, példaként a tiltott helyeken történő jobbra kanyarodások ügyét említette.

Azt is elmondta, reméli, hogy "Tarlós István családja nem tartozik abba a körbe, akiknek érintettség miatt fontos az akadálymentes közlekedés, de egy városvezető nem teheti meg, hogy csak akkor dönt és intézkedik, amikor valamely családtagját is érinti az adott dolog".

Gy. Németh Erzsébet kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy a "tények azt bizonyítják Gyurcsány Ferenc tisztességesen, a valóságnak megfelelően töltötte ki a vagyonnyilatkozatát." Erről pedig a fideszes többségű mentelmi bizottság sem tud majd mást mondani - tette hozzá.

Szerző

LMP: ez a rezsiemelés kormánya

 Az LMP pert indít, hogy nyilvánosságra kerüljön, Magyarország mennyiért vásárol földgázt Oroszországtól.    

Ungár Péter, az ellenzéki párt elnökségi tagja vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar fogyasztók a világpiaci árnál 20-30 százalékkal többet fizetnek a földgázért, mert "Orbán Viktor túl drágán veszi a gázt Vlagyimir Putyintól".

Ez része annak a politikának, amivel "Orbán Viktor Vlagyimir Putyin igája alá hajtja a magyar embereket" - fogalmazott, majd hozzátette, "ez a kormány már rég nem a rezsicsökkentés kormánya, ez a rezsiemelés kormánya".

Az LMP politikusa közölte, pénteken az MVM Magyar Villamos Művek és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) is megtagadta annak a 2019-ig szóló szerződésnek a kiadását, amelyből pontosan kiderülne, Magyarország mennyiért vásárolja a földgázt Oroszországtól, ezért mindkét féllel szemben pert indítanak.

Ungár Péter kérdésekre válaszolva elmondta, az LMP megtartja csepeli országgyűlési jelöltjét, az Együtt ezzel ellentétes politikai nyomásgyakorlását pedig a kormányváltás érdekével ellentétesnek gondolják. Az LMP választási stratégiája évek óta változatlan, amennyiben az mégis módosulna, akkor azt közlik majd - tette hozzá arra reagálva, hogy máshol számítani lehet-e az LMP-s jelölt visszalépésére.

Az LMP elnökségi tagja egy másik válaszában beszámolt arról, hogy pártja 150 millió forintos hitelkeretet igényelt az OTP-től, ebből eddig 125 millió forintot hívtak le kampányköltéseik fedezésére.

Szerző

Rákmegelőzési stratégiát sürget az MSZP és a Párbeszéd

Az MSZP-Párbeszéd országgyűlési határozati javaslatban sürget olyan kormányzati intézkedéseket, amelyekkel minden daganatos beteg hozzáférhetne a leghatékonyabb, személyre szabott terápiához.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és Szakács László, a szocialisták országgyűlési képviselője vasárnap, a rákbetegek világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentették be közös kezdeményezésüket.

A Párbeszéd politikusa kifejeztette, Magyarországon az uniós átlagnál 33 százalékkal többen halnak meg rákos megbetegedésben, ami azt jelenti, hogy évente 30 ezer ember hal meg olyan daganatos betegségben, amely megelőzhető, illetve gyógyítható lenne. Szabó Tímea szerint ennek oka, hogy a kormány az egészségügy fejlesztése helyett fölösleges presztízsberuházásokra költi az adófizetők pénzét.

Az MSZP-Párbeszéd ezért parlamenti határozati javaslatában elsőként azt kezdeményezi, hogy a kabinet - a szakmai szervezetekkel közösen - dolgozzon ki egy nemzeti rákmegelőzési stratégiát, továbbá indítson felvilágosító kampányokat a szűrővizsgálatok fontosságáról, valamint az alkoholfogyasztás és a dohányzás visszaszorítása érdekében.

A kormánynak emellett a legmodernebb diagnosztikai berendezésekkel, valamint mobil szűrőállomásokat is használva mindenkinek könnyen elérhetővé kellene tennie a korai felismerés lehetőségét - fejtette ki Szabó Tímea, majd hozzátette, az egészségügyben dolgozók valódi fizetésemelését is követelik az ágazatban dolgozók elvándorlásának csökkentése, illetve a már külföldön dolgozók hazacsábítása reményében.

Szakács László úgy fogalmazott, a magyar egészségügyi rendszer a világszínvonalú orvosok és ápolók munkája ellenére is szétrohad, mert a kormány nem foglalkozik az ágazattal. A szocialista politikus sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, az egészségügyben olyan utasítást adtak ki, hogy a daganatos betegek ne a személyre szabottan legjobb kezelést, hanem a legolcsóbbat kapják. Emlékeztetett, az MSZP egy költségvetési módosító javaslatában 77 milliárd forintot adott volna a daganatos betegek terápiájának javítására, azonban azt a kormányoldal vita nélkül leszavazta. 

Szakács László szerint az egészségügyi források csökkentése mellett az is problémát jelent, hogy az ágazatban rendelkezésre álló pénzeket sem megfelelően költik el. Példaként említette, hogy a kormány a Korányi-projektben 17 milliárd forintot fordított egy üres épületre, ahelyett, hogy a két budapesti onkológiai központ fejlesztette volna ebből az összegből a várólisták csökkentése érdekében.

Szerző