Lázadók sikere Szíriában

Publikálás dátuma
2018.02.05 06:35
Eltemették a Szíriában meghalt katonákat Fotó: Orhan Cizek/Anadolu Agency
Fotó: /

A szíriai Idlib tartományban a lázadók lelőttek egy orosz gépet. Bár a pilótának a moszkvai védelmi minisztérium közlése szerint sikerült katapultálnia, a felkelők végeztek vele. A Szuhoj Szu-25-ös vadászgépet egy mobil rakétavédelmi rendszerrel lőtték le egy olyan területről, amely az egykori An-Nuszra Front ellenőrzése alatt áll. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) vezetője, Rami Abdel Rahman arról számolt be, hogy a vadászgépet Maaszran nevű telepítés fölött semmisítették meg. Szintén megerősítette a pilóta halálát. A szervezet kiterjedt aktivista hálózattal rendelkezik Szíriában.

Az orosz védelmi tárca úgy tudja, hogy a pilóta fegyverrel harcolt a „terroristák” ellen, amikor el akarták őt fogni. Megtorlásként az orosz hadsereg a térséget bombázta és hivatalos közlés szerint legalább 30 milicistával végzett.

A Hajat Tahrir al-Sam nbevű dzsihadista szövetség azt állította, fegyveresei lőtték le a gépet, amikor az Szarakeb városa ellen hajtott végre bevetést, közölte a szervezet egyik parancsnoka az egyik közösségi oldalon. A lázadók által ellenőrzött Idlib tartományban sok iszlamista és dzsihadista csoport fejt ki komoly aktivitást. A Hajat Tahrir al-Samot az al-Kaida egykori sejtje, a Fateh al-Sam dominálja.

A szíriai kormánycsapatok december vége óta támadják orosz segítséggel Idlib tartományt. Ez a legjelentősebb terület, amely még a lázadó kezén van. A szíriai lázadóknak korábban több szíriai gépet sikerült lelőniük, orosz felségjelzésűt viszont alig. Eddig arra is ritkán volt példa, hogy a lázadók mozgatható rakétavédelmi rendszert vessenek be. Ezért az orosz légierő, illetve az amerikaiak által dominált nemzetközi koalíció is nagyrészt ellenállás nélkül hajtotta végre bevetéseit.

Közben egyre többen menekülnek el a harcok elől Szíriában. December közepe és január közepe között negyedmillióan hagyták el otthonaikat Idlib tartományban. Sokan menekültek el Afrin régiójából is, ahol a török hadsereg indította meg néhány hete Olajág nevű hadműveletét a kurd Népvédelmi Egységek (YGP) ellen. A Human Rights Watch szerint sokan gyűltek össze a török határnál, ők akár az életük kockáztatása árán is megpróbálnak átjutni Törökországba. Emberi jogi aktivisták szerint a török biztonsági erők a határon éleslőszert is bevetnek velük szemben. Recep Tayyip Erdogan szóvivője azonban „valószínűtlennek” nevezte ezt az állítást. A hétvégén több török katona halt meg az afrini bevetésben.

Szerző
2018.02.05 06:35

Ágyelő lesz a veszélyes hímből, de borzasztó sok medve nyüzsög még Tusnádfürdő környékén

Publikálás dátuma
2018.08.20 12:03

Fotó: Facebook/ Borboly Csaba
Harminc medvét számoltak a vadászok, amíg a veszélyes hímet kergették - és a bocsaik miatt ingerlékeny anyaállatokkal is kellene valamit kezdeni.
Kilőtték a második veszélyes medvét is a Szent Anna vadásztársulat illetékesei Tusnádfürdő határában. Rafain Zoltán elmondta: arról a hím medvéről van szó, amelyik a kisváros alsó, Sepsiszentgyörgy felé eső részében járt be a gazdaságokba, és háziállatokat pusztított el. A vadászegyesület vezetője szerint ezzel befejezettnek tekintik a feladatukat, hiszen a minisztérium csak két hím medve kilövését engedélyezte Tusnádfürdő környékén. Négy anyamedve és kilenc bocs esetében a tárca áttelepítésre adott engedélyt. A fürdőváros melletti vadászterület gondnokságát ellátó Szent Anna vadásztársulat elnöke elismételte: a vadásztársulatnak nincsenek altatólövedékes puskái, ketrecei, amelyekkel a medvék elszállítását végezhetnék. Azt is megjegyezte: egyelőre senki nem vállalkozott a tusnádfürdői bocsos anyamedvék elszállítására, de a befogadásukra sem, pedig a minisztérium valamennyi EU-tagállamnak felajánlotta a medvefölösleget. A vadászegyesület elnöke úgy vélte az egészséges populáció megőrzése érdekében a gondnokságuk alá tartozó vadászterületen legalább öt, trófeaként értékesíthető medve kilövését, és 15 kisebb medve kiselejtezés céljából történő kilövését kellene engedélyeznie a minisztériumnak, hiszen rendkívüli módon túlszaporodott a populáció. Magyarázatként hozzátette: szombaton harminc medvét számoltak meg a vadászterületnek azon a kis részén, ahol végül kilőtték a hím medvét. A Környezetvédelmi Minisztérium azután járult hozzá a Tusnádfürdőre bejáró medvék kilövéséhez, illetve áttelepítéséhez, hogy július közepe óta négy embert sebesített meg a medve a fürdővárosban. A vadásztársulat augusztus 15-én lőtte ki az első veszélyes medvét Tusnádfürdő határában. Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Ciolos-kormány 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. 
Szerző
2018.08.20 12:03
Frissítve: 2018.08.20 12:04

Belgiumban ősztől már nem járőröznek katonák

Publikálás dátuma
2018.08.20 11:28
Katona áll őrt 2017. június 20-án a brüsszeli központi pályaudvar közelében, ahol korábban egy merényletkísérletet akadályoztak
Fotó: AFP/ Belga Mag/Belga/ Laurie Dieffembacq
Bár még május végén is történt dzsihadista támadás az országban, a belga kormány nem emeli a terrorkészültségi szintet, szeptembertől pedig a hadsereg egységei is elhagyják a köztereket.
Belgiumban szeptembertől fokozatosan megszüntetik a katonák utcákon, metró- és vasútállomásokon teljesített járőrözését, helyüket a rendőrség és más biztonsági szolgálatok veszik át - szemlézi az MTI a La Libre Belgique című napilap hétfői cikkét.
A beszámoló szerint Steven Vandeput védelmi miniszter a VTM flamand nyelvű közszolgálati televíziónak adott vasárnap esti interjújában elmondta, a katonáknak a közterületekről való fokozatos kivonása nem okoz biztonsági kockázatot. A stratégiai fontosságú helyszíneken, nagykövetségek előtt, zsidó és más nemzetközi intézmények védelmében továbbra is szerepet vállalnak.
A belga kormány több lépcsőben, legutóbb július elején csökkentette az utcákon szolgálatot teljesítő katonák számát. Jelenleg mintegy 550 katona járőrözik a belga nagyvárosokban. Információk szerint a hadsereg folytatja a rendkívüli események alkalmával szükséges beavatkozásra való felkészülését, emellett komoly tartalékkapacitást állomásoztat, amely szükség esetén - a rendőrséggel együtt - azonnal bevethető.
Belgium a 2015 novemberében, Párizsban hét helyszínen elkövetett merényleteket követően hármas - "lehetséges és valószínű" - terrorkészültségi fokozatot rendelt el, majd a 2016 márciusában, Brüsszelben két helyszínen elkövetett támadásokat követően a legmagasabb, négyes - "súlyos és azonnali" - fokozatúra emelte a terrorfenyegetettség szintjét az ország egész területén. Belgium ekkor rendelte el 1800 katona folyamatos utcai járőrözését is.  A terrorfenyegetettségi szintet később hármas szintre minősítették vissza, majd az év elején kettes szintre csökkentették. A járőröző katonák számát ezzel arányosan ugyancsak mérsékelték. Belgiumban legutóbb május végén minősítették terrorcselekménynek egy magányos elkövető akcióját, amikor a 33 éves, Benjamin Hermann nevű elítélt kétnapos eltávozása alatt előbb rabtársával, majd két rendőrrel és egy civillel végzett Liege-ben. A férfi többször is azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar" (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) ezt követően közölte, az eset ellenére sem emelik az országos terrorkészültség szintjét. A liege-i támadást, ahogy 2015-ös párizsi és a 2016-os brüsszeli merényleteket is az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.
2018.08.20 11:28