Előfizetés

Egyre többen vásárolnak mobiltelefonról

Publikálás dátuma
2018.02.05. 14:31
Fel kell készülniük a webshopoknak a mobilos vásárlókra FOTO: Shutterstock
Tízből hét interneten vásárló rendelt már terméket külföldi kiskereskedőtől, ennek két fő oka a jobb árakban, illetve a speciális  termékben vagy márkában keresendő.

A biztonságos fizetés a legfontosabb szempont a külföldi kereskedő kiválasztásakor a vásárlók számára - derült ki a UPS logisztikai cég friss összeurópai kutatásából. Második helyen áll a megrendelés egyértelműen feltüntetett összköltsége, ideértve a vámokat és egyéb adóterheket is, de fontos a visszárukezelés, a vásárló saját valutájában közölt árak feltüntetése, és a kézbesítés gyorsasága is.

A kutatásából az is kiderült, hogy majdnem minden európai e-vásárló szokott online piactereken vásárolni. A vásárlók 67 százaléka szerint egyik fő ok, amiért a piactereket választják az egyedi kereskedők helyett, hogy így jobb ár érhető el, 43 százalék pedig úgy látja, hogy ily módon valamennyi termékkategóriában szélesebb választékot találnak.

Az európai online vásárlók több mint fele fontosnak tartja a különböző felajánlott szállítási lehetőségeket a termékek keresése és kiválasztása során, 75 százalékuknak fontos az ingyenes visszaküldési lehetőség is. Emellett 63 százalék megfontolásra érdemesnek találja az alternatív kiszállítási pontok választását, amennyiben azok széles időintervallumban elérhetők, és olcsóbb opciót jelentenek, mint az lakóhelyükre történő kiszállítás.

A kutatás rávilágított: a kereskedőknek „mobilabban” kell gondolkodniuk, hiszen az okostelefonon keresztül leadott rendelések száma egyre növekszik: az okostelefon-felhasználók 43 százaléka vásárolt már készülékéről. A vásárlók ezen kívül is számos vásárláshoz kapcsolódó tevékenységhez használják mobileszközeiket. Egyebek mellett 78 százalék az üzletek, vagy az üzletekkel kapcsolatos információk megtalálásához, szintén 78 százalék a rendelések nyomon követéséhez, és 75 százalék az árak összehasonlításához is igénybe veszi a mobilját.

"Soros-pénzből képviseltem Orbán Viktort"

Publikálás dátuma
2018.02.05. 12:35
Népszava fotó
"Magyarország jelenlegi miniszterelnökét Soros-pénzből képviseltem" - reagált az LMP volt elnöke a Magyar Idők mai cikkére.

"Évtizedek óta a Soros-hálózat vonzásában" címmel közölt leleplezőnek szánt cikket Szél Bernadettről, az LMP miniszterelnök-jelöltjéről és több más LMP-s politikusról hétfői számában a Magyar Idők. Megemlítették Schiffer Andrást, a párt volt vezetőjét is: "érdemes megemlíteni, hogy ekkor már Schiffer András is a Védegylet oszlopos tagja volt, mindamellett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa és az LMP alapító tagja. A liberális Védegylet mögött már bizonyítottan Soros György áll" - írták.

Schiffer András a Facebook-oldalán reagált: "A Magyar Idők mai "leleplezéséhez" csak egyetlen apró kiegészítést tennék, ami nyilván véletlenül maradt ki a cikkből. Amint azt az elmúlt tíz évben számtalanszor elmondtam, igen, 1996-2008. között dolgoztam a TASZ-nak (ennyit a leleplezésről). Ennek keretében, a TASZ akkori ügyvivői testületi döntése alapján, vállaltam el pl. 2007. decemberében Orbán Viktor képviseletét is. Amióta internet van, nyilvános, hogy a TASZ Soros-támogatásokat kapott és kap. Tehát, igen, Magyarország jelenlegi miniszterelnökét Soros-pénzből képviseltem."

Kétszer annyi határon túli magyar szavazhat idén, mint 2014-ben

Publikálás dátuma
2018.02.05. 12:27
Fotó: Vajda József

A Nemzeti Választási Iroda kimutatásából kiderül, már 336,5 ezer határon túli magyar regisztrált a választási névjegyzékébe. A Magyar Nemzet összehasonlítása szerint ez a szám január közepén még 319 ezer volt – csak három hét alatt újabb 20 ezer levélszavazó jelentkezett. Mint írják, főleg a vajdasági és erdélyi magyarok jelentkeztek az elmúlt időben.

A kivándoroltak közül ezzel szemben mindössze 3187-en regisztráltak eddig, legtöbben, 427-en Londonból. Nem meglepő; a pálya lejt, és ellenük. Levélszavazás helyett ők csak személyesen, egy-egy nagykövetségen vagy konzulátuson adhatják le szavazataikat, lakhelyüktől gyakran több ezer kilométerre. Ha pedig haza is utazna egy kivándorló a választások környékén, ő feltehetően egy hétvégével korábban, húsvétkor lesz az országban.

A legutóbbi, 2014-es választásokon regisztrált közel 194 ezer választóból 128 ezren adtak le érvényes szavazatot – 95,5 százalékban a Fideszre. „Ne Sydney-ből, Caracasból vagy Székelyudvarhelyről döntsék el, hogy milyen legyen a magyar egészségügyi vagy nyugdíjrendszer” – ezzel a felvetéssel kezdett Gyurcsány Ferenc és a DK még novemberben aláírásgyűjtésbe azért, hogy a kettős magyar állampolgárság ne járjon automatikusan szavazati joggal is.

Más pártok nem csatlakoztak a kezdeményezéshez, bár 2 százaléknál egyik sem kapott több szavazatot 2014-ben. Az MSZP például Kolozsváron és Marosvásárhelyen kampányolt. Utóbbi helyszínen a párt – a Párbeszéddel közös – miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely azt is hangsúlyozta, nyitottak a határon túli magyarok még aktívabb részvételére az ország politikai életében.

A nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyarok legkésőbb március 24-ig vetethetik fel maguk a központi névjegyzékbe.