Előfizetés

Klórgázzal támadhattak civilekre a szír kormányerők (videó)

Publikálás dátuma
2018.02.05. 16:41
Idlib, civilek túlélők után kutatnak egy légitámadás helyszínén, 2018. február 5. Fotó: Ahmet Rahhal / AFP

Az Oroszország támogatását is bíró Aszad-rezsim légereje hajtotta végre a gáztámadást, számol be róla az Euronews. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint vasárnap öt embert vittek kórházba az Idlib tartományban lévő Sarakebben egy gáztámadás után. Szemtanúk szerint feltehetően klórgázt használtak a városban.

Múlt héten az Egyesült Államok külügyminisztere nyilatkozta, az Iszlám Állam mellett Aszad hadserege is rendszeresen bevet vegyi fegyvereket a szíriai polgárháborúban.

A vasárnapi légitámadások összesen 10 civil áldozatot követeltek. Hatan Kafr Nabl városában haltak meg, négyen pedig Maasarinben és Maaret al-Noomane-ban. Utóbbi városban feltehetően az orosz légierő hajtotta végre a támadást, ami során egy kórházat is találat ért.

Bíró elé állt, de hallgat Salah Abdeslam Brüsszelben

Publikálás dátuma
2018.02.05. 16:03
AFP fotó
Megkezdődött Salah Abdeslam büntetőperének tárgyalása hétfőn Belgiumban, a 2015. november 13-ai párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét hajnalban szállították át franciaországi börtönéből Brüsszelbe, ahol gyilkossági kísérlet miatt kell bíróság elé állnia- írja az MTI.

 A rendőrség 2016 márciusában, néhány nappal a brüsszeli robbantások előtt házkutatást tartott a belga főváros Forest nevű kerületében egy lakásban, amely - mint később kiderült - a párizsi terrortámadások óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált. A művelet során tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek, a két másiknak viszont sikerült elmenekülnie. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, a szökevényeket nem sokkal később elfogták.

 Az RTBF közszolgálati csatorna beszámolója szerint Abdeslam közölte, hogy nem fog válaszolni a kérdésekre, és a vádirat ismertetésekor sem volt hajlandó felállni. Jogomban áll hallgatni, ez a védelmi stratégiám része. A hallgatásom ugyanakkor nem tesz bűnössé vagy bűnözővé. Vannak kézzelfogható és tudományos bizonyítékok, azt akarom, hogy azok alapján ítéljenek meg - mondta a 28 éves férfi Marie-France Keutgennek, az elnöklő bírónak. Nem félek maguktól. Bízom Allahban - tette hozzá, ahogy azt is, hogy szerinte a muszlimokat szigorúbban ítélik meg, mint másokat, esetükben szó sincs az ártatlanság vélelméről.

 Abdeslam nem járult hozzá, hogy őt ábrázoló képeket közöljenek a tárgyalásról a médiában.

A hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket Brüsszelben a tárgyalás idejére, melyen a marokkói származású, francia állampolgár Salah Abdeslam mellett társa, Soufien Ayari is jelen van, aki ellen ugyancsak gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Belgiumban.  Az Igazságügyi Palota környékére mintegy száz rendfenntartót vezényeltek ki. "Valószínűleg városszerte több lesz rendőr az utcákon" - tájékoztatott Yves Stephen, a belga belügyi válságközpont szóvivője.   Sajtóhírek szerint a tárgyalás négy napig tart, és Abdeslamot minden este visszaszállítják a Párizshoz közeli börtönbe, ahol őrizetben tartják.   Az ügyészség képviselője elmondta, hogy ha bűnösnek találják őket, akár 20 év börtönt is kiszabhatnak a vádlottakra.

A francia fővárosban 2015. november 13-án hét helyszínen követtek el merényleteket. A 130 ember halálát követelő terrortámadások elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Villám csapott egy Budapestre tartó repülőbe

Publikálás dátuma
2018.02.05. 14:06
A barcelonai El Prat repülőtér - a kép illusztráció. Fotó: Alexandros Michailidis / AFP

Villámcsapás érte a Wizz Air Barcelona-Budapest járatát hétfő reggel, értesült a Népszava. Mint a Flightaware.com radarképén látható, a repülőgép röviddel felszállása után visszafordult, a légitársaság honlapján szereplő információk szerint az utasok várhatóan 23:30-ra érnek Budapestre.

A repülésben viszonylag gyakorinak számít, hogy egy repülőt villámcsapás ér. Ez általában nem veszélyezteti a repülés biztonságát, de ettől függetlenül, minden ilyen eset után alaposan átvizsgálják az érintett járművet.