Influenza - Terjed, de jó hír is van

Publikálás dátuma
2018.02.06. 11:00
Illusztráció: Shutterstock
Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat. A közszolgáltatást nyújtó vállalatok dolgozóit ingyenesen kapják a védőoltást, a megelőzéshez azonban mindenkinek tennie kell - hangzott el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat sajtótájékoztatóján.

Egyre több kórházban van látogatási tilalom

Fotó: Népszava

Fotó: Népszava

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hétfő este frissített listája szerint a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ fővárosi Róbert Károly körúti, Podmaniczky utcai, Szanatórium utcai, továbbá Balatonfüreden a Szabadság utcai, Hévízen az Ady Endre utcai és a Kossuth Lajos utcai telephelyén léptettek életbe látogatási tilalmat valamennyi osztályon.Látogatási tilalmat rendeltek el Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház aneszteziológiai és intenzívterápiás, csecsemő- és gyermekgyógyászati, továbbá szülészet-nőgyógyászati osztályán, az újszülöttrészlegen, valamint a pulmonológiai, a krónikus belgyógyászati, az ápolási és az onkológiai osztályon. Szintén hétfőtől tilos a látogatás Heves megyében a gyöngyösi Bugát Pál Kórház intenzív, pszichiátriai, gyermek-újszülött és szülészeti osztályán. Komárom-Esztergom megyében a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézetben és a tatabányai Szent Borbála Kórházban valamennyi fekvőbeteg-ellátó osztályán életbe lépett látogatási tilalom. Az influenzajárvány miatt korábban elrendelt látogatási tilalmak továbbra is érvényben vannak, ezek fővárosi, továbbá Baranya, Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyei egészségügyi intézményeket érintenek - írja az MTI.

Az influenzajárvány terjedésének visszaszorítására, a megbetegedések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hétfőn Budapesten. A kiemelt közszolgáltatásokat ellátó állami vállalatok - az energiaellátásért, a postai szolgáltatásokért, a tömegközlekedésért felelős cégek - dolgozói sok emberrel kerülnek kapcsolatba, ezért számukra ingyenesen biztosítják az influenza elleni védőoltást, és az érintett intézményekben elrendelték a napi többszöri, fokozott takarítást, fertőtlenítést a járvány visszaszorítására.

Jó hír: B-típusú a vírus

Fotó: Népszava

Fotó: Népszava

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos az InfoRádiónak elmondta, a mostani influenzajárványért 90 százalékban a B-típusú vírus felelős, ami kisebb betegszámot és szövődményt eredményez. Tavaly az A-típusú vírus tombolása idején háromszor annyian lettek betegek, mint idén. A helyettes országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet az az influenza elleni védőoltások fontosságára, azt kérte, akiknek ajánlják, oltassa be magát. „Akkor van értelme védőoltást beadatni, ha tudjuk azt, hogy valószínűleg két héten belül nem találkozunk olyan emberrel, akitől megkapjuk, ugyanis két hétre van szüksége a szervezetnek, hogy a védettsége kialakuljon.” Hozzátette, mivel minden évben más az oltások összetétele, ha valakit minden évben beoltanak, nagyobb lesz a védettsége, kialakul a keresztvédettség, ami több vírus ellen hat.

Hogyan ússzuk meg?

Fotó: Népszava

Fotó: Népszava

Az influenza vírusai cseppfertőzéssel terjednek, sőt, ahogy megírtuk, egy amerikai kutatás szerint akár kilégzéssel is, azaz tüsszögés, köhögés sem kell a terjedéséhez, ráadásul akár öt-hét napig is fertőzhet. Jellemzője a magas láz, az erős fejfájás, az izomfájdalmak és a fáradtságérzet, ami akár 2-3 hétig is megmaradhat. A járvány terjedésének megállítását segíti, ha a már megbetegedett ember nem megy közösségbe, zsúfolt helyre, ha muszáj, viseljen maszkot, amelyet akkor is használjunk, ha influenzás van a közelünkben. Alaposan, legalább 20 másodpercen keresztül mossunk kezet. Aludjunk eleget, legalább napi hét órát, igyekezzünk változatosan táplálkozni és rendszeres mozogni. A sport ugyanis nemcsak az ellenálló-képességünk növeli, hanem az immunrendszert gyengítő stressz levezetésére is jó módszer - írja a Házipatika

Szerző

Gyurcsány pártja bedobná magát a nemrég lekollaboránsozott Szél Bernadettért

Publikálás dátuma
2018.02.06. 10:31
Forrás: Facebook/szelbernadett
Öt százalékkal kellene megugrania Szél Bernadettnek az MSZP, a DK és az LMP összesített, 2014-es eredményét, ha el akarja hozni a második Pest megyei választókerületet. Javában megy a visszalépési matek.

Egy közismert választójogi szakértővel, Tóth Zoltán egykori belügyi államtitkárral hódítaná meg a Pest megyei kettes választókerületben lakók szívét az MSZP és a DK. Pontosabban az utóbbi, ugyanis a két párt megállapodása értelmében itt a Gyurcsány-formáció állíthat jelöltet. Akinek elvileg Szél Bernadett-tel kellene megharcolni a szavazatokért. És a pálya az LMP elnökének lejt, hiszen személyes népszerűsége – a Vasárnapi Hírek által a Publicus Intézettől megrendelt mérés szerint – 44 százalék. Azaz nagy eséllyel ő tűnik az emberek szemében erős kihívónak – márpedig a kutatások azt bizonyítják: ha valakiről a választók elhiszik, hogy változtathat, akkor félreteszik a párthűséget, és átszavaznak.

Nem véletlen, hogy – amint azt a HVG is írja – a Közös Ország szervezte „jelöltgyűlésen” a budaörsi polgármester egyetlen kérdést szegezett az indulóknak: összefognak-e. És a jelek szerint a DK értette a polgármester, illetve az idők szavát, ugyanis Tóth Zoltán arról beszélt, hajlandó visszalépni, ha a pártvezetők megalkusznak, de az LMP-nek is adnia kell valamit. És a kérés alapvetően jogos, hiszen a 2014-es eredmények azt mutatják: Szél majdnem 11 százaléknyi voksot szedett össze, míg az együtt induló baloldali pártok jelöltje több mint 27 százalékot. Azaz valóban az MSZP-DK bázis lehet a királycsináló. Persze ehhez az kell, hogy Szél legalább 5 százalékkal múlja felül a 2014-es, összesített 38 százalékos eredményt.

Felkészültség híján
Szükség esetén a Momentum jelöltje is visszalép, de legalább átgondolja. Szemző Áron a nyugdíj- és adórendszerről szóló közönségkérdésekre nem válaszolt, mondván nem érzi magát elég felkészültnek.

Szerző

Kormányhivatalnokok bilincsben

Publikálás dátuma
2018.02.06. 09:29
Shutterstock illusztráció
Ukrán állampolgároknak készíthettek hamis okiratokat Hajdúdorogon - írja a Magyar Nemzet. 

Kormányhivatali alkalmazottakat vett őrizetbe január 24-én a rendőrség Hajdúdorogon. A BRFK a nyomozásban érintettek azonosíthatóságának elkerülése miatt csak annyit árult el, hogy hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntett gyanúja miatt vettek őrizetbe négy magyar állampolgárt egy 2017. május 4-én elrendelt nyomozás keretében.

A lap úgy értesült, hogy egy kiterjedtebb bűnözői hálózatot sejtető, szövevényes ügyről van szó, ami indokolja a nagyszabású rendőri akciót, valamint a városban tapasztalt titkolózást.

Szemtanúk szerint a helyi görögkeleti egyházi iskola sportközpontja mellett megállítottak egy ukrán rendszámú autót, amelyet átkutattak, és a sofőrt is igazoltatták. A rajtaütés után a rendőrök a járási hivatal irodájába mentek. A két, megbilincselt hivatalnokkal a lakásukhoz hajtottak, ahol házkutatást tartottak és iratokat foglaltak le.

Ugyanazon a napon egy másik a ingatlannál is kutattak a rendőrök.  A lap információi szerint a fodrászatként működő családi házba mintegy negyven ukrán állampolgárságú személy volt lakcím szerint bejelentve. Forrásaik úgy tudják, a meggyanúsított – és jelenleg is őrizetben lévő – kormányhivatali alkalmazottak olyan vezető alárendeltségébe tartoztak, aki egy közismert személlyel áll szoros kapcsolatban.

Szerző