Influenza - Terjed, de jó hír is van

Publikálás dátuma
2018.02.06 11:00
Illusztráció: Shutterstock
Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat. A közszolgáltatást nyújtó vállalatok dolgozóit ingyenesen kapják a védőoltást, a megelőzéshez azonban mindenkinek tennie kell - hangzott el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat sajtótájékoztatóján.

Egyre több kórházban van látogatási tilalom

Fotó: Népszava

Fotó: Népszava

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hétfő este frissített listája szerint a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ fővárosi Róbert Károly körúti, Podmaniczky utcai, Szanatórium utcai, továbbá Balatonfüreden a Szabadság utcai, Hévízen az Ady Endre utcai és a Kossuth Lajos utcai telephelyén léptettek életbe látogatási tilalmat valamennyi osztályon.Látogatási tilalmat rendeltek el Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház aneszteziológiai és intenzívterápiás, csecsemő- és gyermekgyógyászati, továbbá szülészet-nőgyógyászati osztályán, az újszülöttrészlegen, valamint a pulmonológiai, a krónikus belgyógyászati, az ápolási és az onkológiai osztályon. Szintén hétfőtől tilos a látogatás Heves megyében a gyöngyösi Bugát Pál Kórház intenzív, pszichiátriai, gyermek-újszülött és szülészeti osztályán. Komárom-Esztergom megyében a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézetben és a tatabányai Szent Borbála Kórházban valamennyi fekvőbeteg-ellátó osztályán életbe lépett látogatási tilalom. Az influenzajárvány miatt korábban elrendelt látogatási tilalmak továbbra is érvényben vannak, ezek fővárosi, továbbá Baranya, Békés, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyei egészségügyi intézményeket érintenek - írja az MTI.

Az influenzajárvány terjedésének visszaszorítására, a megbetegedések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hétfőn Budapesten. A kiemelt közszolgáltatásokat ellátó állami vállalatok - az energiaellátásért, a postai szolgáltatásokért, a tömegközlekedésért felelős cégek - dolgozói sok emberrel kerülnek kapcsolatba, ezért számukra ingyenesen biztosítják az influenza elleni védőoltást, és az érintett intézményekben elrendelték a napi többszöri, fokozott takarítást, fertőtlenítést a járvány visszaszorítására.

Jó hír: B-típusú a vírus

Fotó: Népszava

Fotó: Népszava

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos az InfoRádiónak elmondta, a mostani influenzajárványért 90 százalékban a B-típusú vírus felelős, ami kisebb betegszámot és szövődményt eredményez. Tavaly az A-típusú vírus tombolása idején háromszor annyian lettek betegek, mint idén. A helyettes országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet az az influenza elleni védőoltások fontosságára, azt kérte, akiknek ajánlják, oltassa be magát. „Akkor van értelme védőoltást beadatni, ha tudjuk azt, hogy valószínűleg két héten belül nem találkozunk olyan emberrel, akitől megkapjuk, ugyanis két hétre van szüksége a szervezetnek, hogy a védettsége kialakuljon.” Hozzátette, mivel minden évben más az oltások összetétele, ha valakit minden évben beoltanak, nagyobb lesz a védettsége, kialakul a keresztvédettség, ami több vírus ellen hat.

Hogyan ússzuk meg?

Fotó: Népszava

Fotó: Népszava

Az influenza vírusai cseppfertőzéssel terjednek, sőt, ahogy megírtuk, egy amerikai kutatás szerint akár kilégzéssel is, azaz tüsszögés, köhögés sem kell a terjedéséhez, ráadásul akár öt-hét napig is fertőzhet. Jellemzője a magas láz, az erős fejfájás, az izomfájdalmak és a fáradtságérzet, ami akár 2-3 hétig is megmaradhat. A járvány terjedésének megállítását segíti, ha a már megbetegedett ember nem megy közösségbe, zsúfolt helyre, ha muszáj, viseljen maszkot, amelyet akkor is használjunk, ha influenzás van a közelünkben. Alaposan, legalább 20 másodpercen keresztül mossunk kezet. Aludjunk eleget, legalább napi hét órát, igyekezzünk változatosan táplálkozni és rendszeres mozogni. A sport ugyanis nemcsak az ellenálló-képességünk növeli, hanem az immunrendszert gyengítő stressz levezetésére is jó módszer - írja a Házipatika

Szerző

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.