Külföldre csempészett gyerekek - Szót emelt az ombudsman

Publikálás dátuma
2018.02.06. 16:33
Illusztráció/Shutterstock
Az ombudsman szerint a gyermekek jogellenes külföldre vitelének megelőzéséért felül kell vizsgálni a jelenlegi szabályozást, amely hiányos és bizonytalan - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint Székely László azért kezdeményezett vizsgálatot, mert egyre gyakoribb, hogy az egyik szülő a gyermeket önhatalmúlag, a másik szülő beleegyezése nélkül és a felügyeleti jogait sértve elviszi az országból vagy egy másik országban visszatartja.

Magyarországon a gyerekek külföldre vitelét - a Hágai Gyermekelviteli Egyezmény, valamint uniós jogszabályok mellett - egy 1988-as miniszteri rendelet szabályozza, amely azonban elavult, hiányos, valamint olyan ellentmondásokat vet fel, amelyeket a hatósági és bírósági szervek értelmezéssel nem képesek feloldani.

A biztos megállapította, hogy a magyar hatóságok munkatársainak szabályismeretei hiányosak, valamint az érintett szülők is tájékozatlanok. Székely László ezért a szabályozás felülvizsgálatát, az ilyen ügyekkel foglalkozó szakemberek képzését, a külföldre költöző szülők érthetőbb tájékoztatását, valamint a mediáció szélesebb körű igénybe vételét sürgeti. Emellett indokoltnak tartaná, hogy a gyermekekkel dolgozó szakembereknek egységes szakmai protokoll, illetve szakmai kézikönyv készüljön a jogellenes külföldre viteli ügyeket potenciálisan előidéző helyzetekről, azok megelőzéséről. Véleménye szerint időszerű lenne egy ismeretterjesztő, on-line hozzáférhető, közérthető tartalmú kézikönyv elkészítése az érintetteknek.

Az alapvető jogok biztosa az igazságügyi miniszternél kezdeményezte a Hágai Gyermekelviteli Egyezmény végrehajtásáról szóló miniszteri rendelet komplex felülvizsgálatát, az emberi erőforrások miniszterét pedig felkérte, hogy tekintse át a gyermek külföldi tartózkodásához szükséges igazolásokat előíró szabályokat és újítsa meg a jogellenes külföldre vitel hatékony megelőzésével kapcsolatos szakmai, oktatási anyagokat.

A biztos javasolta a megyei és a fővárosi kormányhivatalok vezetőinek, intézkedjenek, hogy az irányításuk alá tartozó gyámhatóságok eljárásuk során adjanak figyelemfelhívó tájékoztatást a külföldre vitel szabályairól, valamint gondoskodjanak arról, hogy az egyes gyámhatóságok munkatársait képzéseken és továbbképzéseken folyamatosan informálják a jogellenes külföldre vitel megelőzését szolgáló szabályokról.

Szerző

Aláírja Duda a holokauszt-törvényt

Publikálás dátuma
2018.02.06. 16:02
JANEK SKARZYNSKI / AFP
Andrzej Duda lengyel elnök kedden jelezte, hogy aláírja a nagy felháborodást kiváltó holokauszt-törvényt.

Egészen mostanáig bizonytalan volt, hogy Duda aláírja-e a törvényt, hiszen Izraeltől az Egyesült Államokig kormányok és magánszemélyek tömegei tiltakoztak ellene, s miután a lengyel parlament felsőháza megszavazta, maga az elnök is úgy fogalmazott, hogy alapos elemzésnek veti alá. 

Mint arról lapunk is beszámolt, a vitatott törvény lehetővé teszi, hogy büntetőjogi felelősségre vonás induljon azon lengyelekkel és külföldiekkel szemben, akik a lengyel államnak tulajdonítják a náci háborús bűnöket. Ennek nyomán például akár három éves szabadságvesztést kockáztat meg az a személy, aki a nácik által elfoglalt, Lengyelországban működtetett táborokat „lengyel koncentrációs táboroknak” minősíti.

Miután a közelmúltban publikussá vált a dokumentum szövege, Varsó össztűz alá került: a bírálók szerint ezzel egyebek között bátorítják a holokauszttagadókat, veszélybe sodorják a túlélőket, valamint Lengyelország szerepét is relativizálják.

Duda azonban méltatta a törvényt, „amely védi a lengyel érdekeket… becsületet, és a történelmi igazságot” – idézte Duda mai beszédét a BBC. A kormány szerint ideje, hogy a történtekért végre ne a lengyel államot hibáztassák, hiszen a német és a szovjet megszállás után az megszűnt létezni.

Az elnök – mintegy Izraelnek tett gesztusként – hozzátette, hogy a törvényt továbbküldi az alkotmánybíróságnak, hogy ellenőrizzék, vajon összhangban van-e a lengyel alaptörvénnyel. Erre azonban csak azután kerül sor, hogy aláírta a törvényt. Ismerve az alkotmánybíróság függetlenségével kapcsolatos aggályokat, aligha találnak kivetnivalót a törvényben.

Szerző

Balesetben halhatott meg "Tyson", az Argo-filmek egyik főszereplője

Publikálás dátuma
2018.02.06. 15:34
Forrás: Argo Youtube
Elhunyt Kiss József, aki Árpa Attila Argo című filmjével vált országosan ismertté. Tyson megformálója a második részben is látható volt. Halálhírét most afilm rendezője tette közzé a Facebook-oldalán.  A film közösségi oldalán az olvasható, hogy értesüléseik szerint Kiss József közúti baleset áldozata - írja a Femina.hu. 

Nyugodj békében, drága barátom.  Még mindig várom, hogy felhívj és azzal a tipikus röhögéseddel azt mondd: “Nyugi, csak poén volt. De nem hívsz - írta a közösségi portálon Árpa Attila. 

Kiss József játszott Hajdu Szabolcs Necropolis című vizsgafilmjében. Árpa pedig nemcsak az Argo-filmekben, de egy Tankcsapda-klipben is rendezte: a Hatalom nélküli rend Balog Tibi, Pszichó és Tyson életét mutatja be. Nem volt hivatásos színész, az építőiparban dolgozott. Két gyermeket hagyott hátra maga után. 

2015-ben az Argo másik híres szereplőjétől búcsúzott Árpa Attila: 

Szerző