Jobboldali szavazók a legnagyobb álhírfogyasztók

Publikálás dátuma
2018.02.06 16:54
NICHOLAS KAMM / AFP
Fotó: /
Egy friss kutatás szerint az álhírek döntő többségét Donald Trump hívei olvassák és terjesztik az Egyesült Államokban.

A gyenge színvonalú, szélsőséges, szenzációhajhász, összeesküvés-elméletektől hemzsegő hírek többségét az Egyesült Államokban jobboldali olvasók fogyasztják – derül ki az Oxfordi Egyetem frissen publikált tanulmányából.

A kutatást az angliai felsőoktatási intézmény „számítógépes propaganda projektjének” keretén belül végezték, s az amerikai elnök múlt heti, évértékelő beszédét megelőző három hónapot vizsgálták – emlékeztet a The Guardian. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy ebben az időszakban kik, és miért osztottak meg álhíreket a közösségi médiában.

A Twitteren Trump hívei fogyasztják a legtöbb álhírt, és az általuk megosztott tartalmak döntő többsége is ilyen jellegű cikkekből áll” – olvaható a tanulmányban, amelyből kiderül, hogy a másik, igen népszerű közösségi oldalon, a Facebookon is hasonlóak az arányok.

A kutatás során 13500 amerikai Twitter-felhasználó, s 48 ezer nyilvános Facebook-oldal adminjának internetezési szokásait követték figyelemmel. Első sorban arra voltak kíváncsiak, hogy milyen weboldalakról osztottak meg tartalmakat.

A demokraták és a republikánusok különböző forrásból szerzik a híreket, és csak igen kevés az átfedés” – írták a szakemberek, akik azt tapasztalták, hogy a társadalomra mostanság jellemző rendkívül erős megosztottság a virtuális világban is igen hangsúlyos.

Szerző
2018.02.06 16:54

Transznemű kormányzójelölt Vermontban

Publikálás dátuma
2018.08.15 20:02

Fotó: facebook.com/christineforvermont/
Az állam erősen liberális, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A jelenlegi kormányzó viszont republikánus.
A transznemű Christine Hallquist lesz az amerikai Demokrata Párt kormányzójelöltje a kicsiny északkeleti Vermont államban az idén novemberben esedékes „félidős” választáson, amelynek során újraválasztják az Egyesült Államok képviselőházát és a szenátus egyharmadát, valamint kormányzói, illetve egyéb önkormányzati tisztségek betöltéséről döntenek. Hallquist három másik indulót győzött le a kedden tartott vermonti demokrata előválasztáson. Az eddigi előválasztásokon már több tucat transznemű önjelölt indult – túlnyomórészt a demokraták színeiben -, de ez volt az első eset, hogy valamelyikük meg is nyerje saját pártja előválasztását, és jogot szerezzen a másik nagy párt jelöltjével való megmérkőzésre. Vermont erősen liberális szemléletű, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A többség 1992 óta mindig a demokrata jelöltre szavazott az elnökválasztáson – a kormányzóválasztást azonban 2016-ban történetesen a republikánus jelölt nyerte meg. 
Témák
Vermont
2018.08.15 20:02

Diákokat robbantottak fel Kabulban - 48 halálos áldozatról tudni

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:41

Fotó: AFP/
Az utóbbi idők százak életét követelő támadássorozatának részeként, öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán Afganisztán fővárosában. A célpont egy oktatási központ volt.
Öngyilkos merénylő robbantott Kabul egy főként síiták által lakott részén fekvő oktatási központban szerdán - írja a Reuters. Meghalt 48 diák, és 67-en megsérültek.
Az Iszlám Állam jellemzőivel bíró terrortámadást még nem vállalta magára senki. A tálibok - akik szintén szerdán az afgán kormány katonáinak tucatjait ölték meg - közleményben utasították el, hogy közük lenne a merénylethez.
Az október 20-ra kitűzött afganisztáni parlamenti választás közeledtével, a hatóságok attól tartanak, csak még több hasonló támadásra lehet majd számítani az országban.
2018.08.15 19:41