Kicentizett kiszervezések

Publikálás dátuma
2018.02.07 06:00
KAMPÁNYTEJ Bajkai parlamenti képviselőnek készül, népszerűségét január végén tejosztással is növelni akarta - FORRÁS: BAJKAI IST
Fotó: /
Kínosan ügyel a főváros közbeszerzési cége arra, hogy kihasználja a versenyeztetés nélkül elkölthető keretét. Örülhet ennek a kormányfő ügyvédje is.

"Jelenleg 4 felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadó megbízásunk van hatályban a 3-as metró felújítására. Ezek óradíjas megbízások, 200 órás megállapodások. Ha így kiszámolom, akkor 4 x 200 x 25 ezer, felfelé kerekítem a különböző díjakat: egyenlő 20 millió forinttal. Ennek ismeretében még kb. 40 millió forintig vehetünk igénybe közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadókat”.

Ez is olvasható abban a lapunk birtokába került 2017-es beszámolóban, amely a Fővárosi Közbeszerzési és Lebonyolító Kft. (FKL) vezetőinek készült. Arról világosították fel a cég illetékeseit, hogy eddig mennyiért vett igénybe külsős közbeszerzési szakértőket az FKL, és még mekkora összeget költhetnek el anélkül, hogy közbeszerzéssel kelljen eldönteni, kit foglalkoztatnak. A cég évi 64,1 milliót költhet el így. A tájékoztató arra is felkészíti a vezetőket, hogy mire hivatkozva kérhetik alvállalkozók bevonását: noha az FKL-nek a feladatokat saját szakembereivel kellene megoldania, kérhet külső segítséget, ha „a feladat ellátásának eredményessége annak egyedi, speciális jellege miatt más módon teljesíthető.”

Az FKL menedzsmentje ügyelt a részletekre is. A vezetői tájékoztatóban figyelmeztették kollégáikat, hogy az alvállalkozók igénybevételének mértéke nem haladhatja meg az ellátandó feladat 50 százalékát. Ha e felé lépnének, akkor már az FKL létjogosultsága kérdőjeleződne meg, a tulajdonos főváros észbe kaphatna, minek van szükség rájuk, ha nem képesek elvégezni a munkát. „Amennyiben a társaság és alvállalkozói közötti teljesítési arányok túlzott mértékben elmozdulnak, úgy adott esetben a társaság közfeladatellátási funkciója megkérdőjeleződhet” - olvasható a lapunk birtokába került anyagban.

A belső használatú dokumentumból idézettek nem harmonizálnak az FKL alapító okiratával. A céget ugyanis épp azzal a céllal hozta létre 2016-ban a főváros, hogy költséghatékonyan, a verseny tisztaságára figyelve, átláthatóan intézze cégei 100 millió forint alatti közbeszerzéseit. Kérdés, hogy a költséghatékonyságot és az átláthatóságot mennyiben segíti elő, ha belső erőforrások helyett külsős szakembereket, jobbára a versenyt elkerülve foglalkoztatnak évi 64 millió forintért.

Az FKL-hez két hete fordultunk azt kérve: adjon tájékoztatás arról, hogy kiket bíztak meg 2017-ben versenyeztetés nélkül közbeszerzési tanácsadással, és miért éppen őket választották. Választ nem kaptunk. A cég honlapján az éves közbeszerzési tervben nincs értékelhető adat, 2017-ra vonatkozóan üres nyomtatvány található, amit még 2016-ban írt alá a cég előző ügyvezetője. A közbeszerzések listája szintén 2016-os, még Kádár Attilához kapcsolódó ügyleteket tartalmaz, holott tavaly szeptembertől már Torma Szilvia vezeti a céget havi közel 1,5 millió forintos fizetéssel. Torma korábban az I. kerületben Nagy Gábor Tamás polgármester kabintejében dolgozott, 2014-től pedig Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter stábjának volt tagja, a kiemelt fejlesztéseket vizsgáló osztályt vezette.

Bár az FKL nem árulja el, kivel és összesen hány forintért szerződött, lapunk úgy tudja: az egyik közbeszerzési alvállalkozó az Aponius Consulting Kft. volt. A társaság még egy éve sem működik, 2017. május végén jegyezték be, tulajdonosa pedig Bajkai István ügyvéd. Bajkairól mostanában egyre többet hallani. Nemrég a miniszterelnököt képviselte sikeresen abban a személyiségi jogi perben, amit Hadházy Ákos (LMP) indított Orbán ellen, de védte Orbán Ráhelt is a 24.hu-val szemben. A főképpen közbeszerzésekkel és nemzetközi joggal foglalkozó, résztulajdonában álló SBGK ügyvédi iroda négy konzorcium tagjaként 13,5 milliárd forintos megbízáshoz jutott az elmúlt években a Miniszterelnökségtől. Bajkai az SBGK tagjaként 2016-ban 150 millió forint osztalékot vett fel. Bajkai ott volt a Bibó István Kollégiumban a kezdetek kezdetén, a Fidesz 37 alapítója közé tartozik. 2016-ban a legnagyobb magánadománnyal, 3 millió forinttal támogatta a kormánypártot, 2018-ban a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje lett a főváros 5. számú választókerületben. Decemberben a nevével ellátott tojást kaptak terézvárosiak – választókerülete a VI. kerületbe is átér. Január végén pedig fejenként két liter, szintén nevével címkézett tejet osztott a rászorulóknak a VII. kerületi Garay téren.

Októbertől a főváros az FKL-t beolvasztotta a Budapesti Városüzemeltetési Holdingba. Kérdéseinkre egyik cég sem válaszolt, ahogyan Bajkai Istvántól sem kaptunk reagálást érdeklődésünkre.

Drága teher
A főváros számára – mint arról már írtunk – eddig kudarc az FKL működése, miután többször is képtelen volt határidőre dolgozni például a BKV-nak. A BKV villamosenergia-beszerzésének pályáztatásával annyira megcsúszott 2016-ban, hogy a közlekedési társaság kénytelen volt ismét maga bonyolítani az eljárást. A BKV azonban nem tudott megszabadulni a cégtől, mert az együttműködésre a főváros kötelezi. „Tény, hogy a Fővárosi Közbeszerzési Kft. eljárása a humán kapacitáshiánya miatt több esetben lelassult, illetve elhúzódott. A Fővárosi Közgyűlés határozatai nem adnak lehetőséget a BKV Zrt. számára a szerződés egyoldalú felmondására. Adott közbeszerzései vonatkozásában a BKV Zrt.-nek a Fővárosi Közbeszerzési Kft. lebonyolítását szükséges igénybe venni” - írta lapunknak a BKV.2018.02.07 06:00

Matolcsy nem bír szépség nélkül élni: több százmilliót költ az MNB képekre

Publikálás dátuma
2018.11.21 11:19

Fotó: Népszava/
Lassanként a jegybank lesz a legnagyobb magyar műgyűjtő: az úgynevezett Értéktár program keretében 30 milliárdért vehet festményt, szobrot, hangszert, miegymást.
A különböző okokból külföldre került műkincseket hozza vissza az országba a jegybank 2014-ben indult Értéktár-programja. A projekt nem szűkmarkú: 30 milliárdos keretéből most fordított 300 milliót festményekre. 
A féltucatnyi kép közül két igazán izmos tétel akad. Csernus Tibor (1927-2007) Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész Saint-Tropez című festményének tulajdonjogát 110 millió forintért szerezheti meg a Matolcsy György vezette intézmény, míg , Jan Van Der Heyden (1637-1712) Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményének tulajdonjogát 400 ezer euró (mintegy 130 millió forint) értékben vásárolná meg.
2018.11.21 11:19

Gruevszki-ügy: megszólalt az amerikai külügyminisztérium

Publikálás dátuma
2018.11.21 10:34

Fotó: AFP/ JIM WATSON
A Népszava megkereste a washingtoni külügyminisztériumot Nikola Gruevszki politikai menedékjogával kapcsolatban, a választ itt közöljük.
Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma továbbra is figyelemmel kíséri Nikola Gruevszki ügyét, különös tekintettel a megítélt politikai menedékjogot illetően – a közölte a Népszava megkeresésére a State Department. Lapunk arra volt kíváncsi, miképp kommentálja az amerikai kormány Gruevszki menedékjogát, különösen annak fényében, hogy a washingtoni külügyminisztérium korábban deklarálta: Gruevszkit Macedóniában kellene felelősségre vonni. A Külügyminisztérium most azt írta, álláspontjuk szerint Gruevszkivel szemben Macedóniában „alapos és átlátható jogi eljárás folyt”, és ennek eredményeként ítélték két év letöltendő börtönre, miközben „az ítéletet több bíróság is megerősítette”. Megjegyzendő: a volt kormányfő ellen négy másik ügyben is eljárás folyik. Az az amerikai mondás, hogy „meggyőződésünk, hogy Macedóniában megfelelő módon folyt az ügyben a jogi eljárás és Nikola Gruevszki felelősségre vonása”. éles ellentétben áll a magyar kormány álláspontjával, amelyik arra hivatkozik, hogy Gruevszki ellen nem jogállami keretek között folyt a bírósági eljárás. Emlékeztetőül: Nikola Gruevszkit azért ítélték két év letöltendő börtönre, mert miniszterelnökként hivatali befolyásával visszaélve nyúlt bele egy közbeszerzésbe egy 600 ezer eurós Mercedes megvételekor.
2018.11.21 10:34
Frissítve: 2018.11.21 10:40