Kicentizett kiszervezések

Publikálás dátuma
2018.02.07 06:00
KAMPÁNYTEJ Bajkai parlamenti képviselőnek készül, népszerűségét január végén tejosztással is növelni akarta - FORRÁS: BAJKAI IST
Kínosan ügyel a főváros közbeszerzési cége arra, hogy kihasználja a versenyeztetés nélkül elkölthető keretét. Örülhet ennek a kormányfő ügyvédje is.

"Jelenleg 4 felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadó megbízásunk van hatályban a 3-as metró felújítására. Ezek óradíjas megbízások, 200 órás megállapodások. Ha így kiszámolom, akkor 4 x 200 x 25 ezer, felfelé kerekítem a különböző díjakat: egyenlő 20 millió forinttal. Ennek ismeretében még kb. 40 millió forintig vehetünk igénybe közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadókat”.

Ez is olvasható abban a lapunk birtokába került 2017-es beszámolóban, amely a Fővárosi Közbeszerzési és Lebonyolító Kft. (FKL) vezetőinek készült. Arról világosították fel a cég illetékeseit, hogy eddig mennyiért vett igénybe külsős közbeszerzési szakértőket az FKL, és még mekkora összeget költhetnek el anélkül, hogy közbeszerzéssel kelljen eldönteni, kit foglalkoztatnak. A cég évi 64,1 milliót költhet el így. A tájékoztató arra is felkészíti a vezetőket, hogy mire hivatkozva kérhetik alvállalkozók bevonását: noha az FKL-nek a feladatokat saját szakembereivel kellene megoldania, kérhet külső segítséget, ha „a feladat ellátásának eredményessége annak egyedi, speciális jellege miatt más módon teljesíthető.”

Az FKL menedzsmentje ügyelt a részletekre is. A vezetői tájékoztatóban figyelmeztették kollégáikat, hogy az alvállalkozók igénybevételének mértéke nem haladhatja meg az ellátandó feladat 50 százalékát. Ha e felé lépnének, akkor már az FKL létjogosultsága kérdőjeleződne meg, a tulajdonos főváros észbe kaphatna, minek van szükség rájuk, ha nem képesek elvégezni a munkát. „Amennyiben a társaság és alvállalkozói közötti teljesítési arányok túlzott mértékben elmozdulnak, úgy adott esetben a társaság közfeladatellátási funkciója megkérdőjeleződhet” - olvasható a lapunk birtokába került anyagban.

A belső használatú dokumentumból idézettek nem harmonizálnak az FKL alapító okiratával. A céget ugyanis épp azzal a céllal hozta létre 2016-ban a főváros, hogy költséghatékonyan, a verseny tisztaságára figyelve, átláthatóan intézze cégei 100 millió forint alatti közbeszerzéseit. Kérdés, hogy a költséghatékonyságot és az átláthatóságot mennyiben segíti elő, ha belső erőforrások helyett külsős szakembereket, jobbára a versenyt elkerülve foglalkoztatnak évi 64 millió forintért.

Az FKL-hez két hete fordultunk azt kérve: adjon tájékoztatás arról, hogy kiket bíztak meg 2017-ben versenyeztetés nélkül közbeszerzési tanácsadással, és miért éppen őket választották. Választ nem kaptunk. A cég honlapján az éves közbeszerzési tervben nincs értékelhető adat, 2017-ra vonatkozóan üres nyomtatvány található, amit még 2016-ban írt alá a cég előző ügyvezetője. A közbeszerzések listája szintén 2016-os, még Kádár Attilához kapcsolódó ügyleteket tartalmaz, holott tavaly szeptembertől már Torma Szilvia vezeti a céget havi közel 1,5 millió forintos fizetéssel. Torma korábban az I. kerületben Nagy Gábor Tamás polgármester kabintejében dolgozott, 2014-től pedig Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter stábjának volt tagja, a kiemelt fejlesztéseket vizsgáló osztályt vezette.

Bár az FKL nem árulja el, kivel és összesen hány forintért szerződött, lapunk úgy tudja: az egyik közbeszerzési alvállalkozó az Aponius Consulting Kft. volt. A társaság még egy éve sem működik, 2017. május végén jegyezték be, tulajdonosa pedig Bajkai István ügyvéd. Bajkairól mostanában egyre többet hallani. Nemrég a miniszterelnököt képviselte sikeresen abban a személyiségi jogi perben, amit Hadházy Ákos (LMP) indított Orbán ellen, de védte Orbán Ráhelt is a 24.hu-val szemben. A főképpen közbeszerzésekkel és nemzetközi joggal foglalkozó, résztulajdonában álló SBGK ügyvédi iroda négy konzorcium tagjaként 13,5 milliárd forintos megbízáshoz jutott az elmúlt években a Miniszterelnökségtől. Bajkai az SBGK tagjaként 2016-ban 150 millió forint osztalékot vett fel. Bajkai ott volt a Bibó István Kollégiumban a kezdetek kezdetén, a Fidesz 37 alapítója közé tartozik. 2016-ban a legnagyobb magánadománnyal, 3 millió forinttal támogatta a kormánypártot, 2018-ban a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje lett a főváros 5. számú választókerületben. Decemberben a nevével ellátott tojást kaptak terézvárosiak – választókerülete a VI. kerületbe is átér. Január végén pedig fejenként két liter, szintén nevével címkézett tejet osztott a rászorulóknak a VII. kerületi Garay téren.

Októbertől a főváros az FKL-t beolvasztotta a Budapesti Városüzemeltetési Holdingba. Kérdéseinkre egyik cég sem válaszolt, ahogyan Bajkai Istvántól sem kaptunk reagálást érdeklődésünkre.

Drága teher
A főváros számára – mint arról már írtunk – eddig kudarc az FKL működése, miután többször is képtelen volt határidőre dolgozni például a BKV-nak. A BKV villamosenergia-beszerzésének pályáztatásával annyira megcsúszott 2016-ban, hogy a közlekedési társaság kénytelen volt ismét maga bonyolítani az eljárást. A BKV azonban nem tudott megszabadulni a cégtől, mert az együttműködésre a főváros kötelezi. „Tény, hogy a Fővárosi Közbeszerzési Kft. eljárása a humán kapacitáshiánya miatt több esetben lelassult, illetve elhúzódott. A Fővárosi Közgyűlés határozatai nem adnak lehetőséget a BKV Zrt. számára a szerződés egyoldalú felmondására. Adott közbeszerzései vonatkozásában a BKV Zrt.-nek a Fővárosi Közbeszerzési Kft. lebonyolítását szükséges igénybe venni” - írta lapunknak a BKV.A rossz útra hivatkozva nem viszik el a szemetet egy baranyai faluból

Publikálás dátuma
2019.04.23 21:24
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Túl keskeny az út, a fák is rálógnak – ezzel magyarázta a hulladékszállító cég, hogy miért kerülik el Mattyot. A buszok ugyanitt simán közlekednek.
A Baranya megyei Matty-Keselyősfapusztai részén élők maradtak hulladékszállítás nélkül. Ők azt mondják, hogy már régóta próbálják a helyzetet rendezni, de eddig nem sikerült. Ráadásul az érintettek sem akartak nagyon megszólalni, egyiküket Pécsen sikerült elérnie az ATV Híradójának. „Több mint egy éve harcolunk, hogy a szemetet tőlünk is elszállítsa a Dél-Kom, de az útra való tekintettel, mivel ugye, hogy nem megfelelő, így közölték, hogy oda nem jönnek le” – panaszkodott Híradónknak a faluban élő Banó Irén.
Matty polgármestere sem kívánt az esettel kapcsolatban nyilatkozni. Intézkedés mindössze annyi történt, hogy az érintett lakók kaptak egy kukát - ez jutott a teljes falura.
„Kihelyeztek Matty községbe egy szemétlerakót, hogy mindenki vigye oda a saját szemetét. Hát, sajnos nem mindenkinek van autója, meg, ha van is, ezt mi nem tudjuk teljesíteni”
– folytatta a helyi nő.A szolgáltatás leállításával kapcsolatban az ATV Híradója kereste a hulladékszállító céget is. Írásban azt a választ kapták, hogy tavaly június óta nem számláznak a keselyősfapusztai lakóknak, mivel az önkormányzattal kötött szerződésben levő feltételeknek az út nem felel meg.  A szolgáltató szerint az út túl keskeny, és a fák is belógnak, így nem tudják a balesetmentes közlekedést biztosítani. A helyiek szerint eközben a buszok használják ezt az utat és gond nélkül közlekednek erre a településrészre is.

„Nem lehet Facebook-oldal nélkül politizálni” – Csak elvétve volt vita az EP-jelöltek pódiumbeszélgetésén

Publikálás dátuma
2019.04.23 20:06

Fotó: Népszava/ Draskovics Ádám
Fideszes aspiráns egyáltalán nem tűnt fel a hazai EP-jelöltek első, nyilvános pódium-beszélgetésén.
Ne Orbán Viktorról szóljon az esemény, amennyire lehet, ezt a nevet minél kevesebbszer használják – így vezette fel Pogátsa Zoltán az Új Egyenlőség főszerkesztője azt a pódium-beszélgetést, amelyen az európai parlamenti választáson induló pártok prominensei cseréltek eszmét. A kedd esti eseményen Cseh Katalin a Momentum, Dobrev Klára a DK, Vágó Gábor az LMP listavezetője, valamint Jávor Benedek az MSZP-Párbeszéd és Lukács László a Jobbik uniós jelöltje vett részt. – Nem lehet Facebook-oldal nélkül politizálni – jelentette ki Cseh Katalin. A Momentum aspiránsa legfontosabb kihívásának azt tartja, hogy visszaállítása a politika becsületét. Nem szabad ugyanis hagyni – folytatta Cseh Katalin –, hogy a populisták primitív üzenetekkel hergeljék a kiábrándult embereket. Cseh szerint ha a választók nem tudják, hogy egy politikus mit csinál, akkor nem is hisznek neki. – Generációváltás kell, hiszen csak így tudjuk elérni, hogy Magyarország ne szakadjon le Európa testéről – szögezte le a Momentum listavezetője. Dobrev Klára is úgy vélte, az uszítás ellen a legjobb módszer, hogy eljussanak mindenhova. – A magyar embereknek meg kell értenie, hogy az EU nem külpolitika – fogalmazott. Dobrev egyébként az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett, a multiadóról beszélt. – Ma Európában a legnagyobb és leggazdagabb cégek képesek kikerülni az adófizetést. Az államok ugyanis egyenként tárgyalnak velük. Ha 28 tagállam és 500 millió fogyasztó áll velük szemben, akkor hatékonyabban tudunk fellépni az adóelkerülés ellen – mondta. Az MSZP-Párbeszéd listájának negyedik helyezettje, Jávor Benedek volt a beszélgetés résztvevői közül az egyetlen, akinek van már EP-képviselői tapasztalata. Jávor sokszor érezte az elmúlt öt évben, hogy szélmalom harcot folytat Magyarország európai megítélésével kapcsolatban. – Most azonban már úgy érzem, rájöttek, hogy mi folyik hazánkban – fogalmazott a politikus, hozzátéve: már nem a rávilágítás lesz a legfontosabb feladata, hanem hatékony tetteket kicsikarni az európai intézményekből. – Az új EP-parlament ideális összetétele az lenne, ha csak szerzetesek ülnének Brüsszelben – fogalmazta meg vágyait a jobbikos Lukács László. A politikus szerint ugyanis nekik van csak ideje mindennel foglalkozni, a képviselőknek nem. Lukács mindenesetre hangsúlyozta, hogy a Jobbik a bérunió témáját és a biztonságos Európát akarja sikerre vinni, illetve elérni. Vágó Gábor nem adhat mást, mint a lényege. – Nem csupán hangoztatom, hogy a klímaváltozás ellen küzdeni kell, konkrét lépéseket is teszek majd az Európai Zöldekkel – ígérte az LMP listavezetője. Vágó meglátása szerint ugyanis a zöldek képesek lesznek majd királycsinálóként, meghatározó szerepben tetszelegni az új Európai Parlamentben. A politikus örülne annak, hogy ha a magyar emberek meglátnak egy poloskát, akkor a klímaváltózás jusson az eszükbe. Vágó egyébként fontosnak tartotta megjegyezni, hogy már akkor is rosszul van, ha Kecskeméttől kell távol lennie két hetet. Vita a jelöltek között egyébként csak elvétve bontakozott ki. Az egyik ilyen alkalom az volt, amikor Dobrev Klára az Európai Egyesült Államok ideájáról beszélt. Vágó Gábor szerint örvendetes, hogy a DK most már megadóztatná a multinacionális cégeket, de – Vágó szerint – a 2010 előtti kormányzásukra nem ez volt jellemző. Jávor Benedek pedig úgy látta, szükség van együttműködésre a tagállamok között, de „más” Európa is kell és orvosolni kell azokat a problémákat, amelyeket eddig a kontinensnek nem sikerült. Derültséget váltott ki a közönség soraiból az, amikor a jobbikos Lukács László arról beszélt, hogy az EU az összes hibájával együtt szimpatikus lenne neki egy társkereső alkalmazáson.