Előfizetés

Bocuse d'Or magyar döntő csütörtökön

Publikálás dátuma
2018.02.07. 06:16
Széll Tamás és csapata 4. helyezést ért el és két különdíjat nyert a lyoni világversenyen Fotó: Robert Szaniszlo/Nur Photo

Február 8-án rendezik a Bocuse d’Or magyar döntőjét. A gasztronómiai show lehetőséget biztosít a szakembereknek, hogy találkozzanak az ország legjobb szakácsaival, hiszen a rangos versenyen a selejtezőből tovább jutott hat séf mérkőzik meg egymással. A versenyzők a döntőben vegetáriánus és hús témát dolgoznak ki, melyekhez mártást, illetve legalább két garnírungot kell készíteniük témánként. A vegetáriánus étel kötelező alapanyagai: rizottórizs, fürjtojás, Gorgonzola sajt. Emellett kötelező használni egy zöldséget, illetve egy fűszert, amit a Magyar Bocuse d'Or Akadémia fog sorsolni. A hústéma kötelező alapanyagai: borjúszűz, borjúcsülök, és a csülökcsontban található csontvelő. A megmérettetés végére kiderül, ki képviselheti Magyarországot a torinói Európa Döntőn.

Tavaly a Lyonban rendezett világversenyen Széll Tamás vezette magyar csapat (Vomberg Frigyes, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin) 4. helyezést és két külön díjat - a legjobb hústálnak járót és a promóciós poszter különdíját - nyertek.

Versenyzők: Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István, Volenter István

Ferihegyi fosztogatók

Publikálás dátuma
2018.02.07. 06:15
Fotók: Tóth Gergő
Megelégelte a szaktárca, hogy Ferihegyen fosztogatják az utasok poggyászát és nagy razziát jelentett be. Erre valószínűleg Dél-Korea nagykövetségének figyelmeztetése miatt kerülhetett sor.

Január 19-én a budapesti Dél-koreai nagykövetség nyilvános Facebook-posztban hívta fel a figyelmet a Liszt Ferenc repülőtéren elharapódzott poggyászfosztogatásokra. Aznap több magyar utast is megloptak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium emiatt most soron kívüli hatósági ellenőrzést rendelt el a földi kiszolgálóknál, ami kiterjed az alvállalkozókra és az üzembentartó Budapest Airport Zrt.-re is. Vizsgálják például, hogy a munkavállalók repülőtérre történő be- és kilépése során milyen biztonsági intézkedéseket tesz és tett annak érdekében, hogy megakadályozza e bűncselekmények elkövetését. A tavasz elejére várható eredménytől függően a légiközlekedési hatóság korlátozni fogja minden olyan szervezet engedélyét, amely nem képes biztosítani, hogy a Budapestre érkező vagy onnan induló utasok poggyászaikat sértetlenül és bontatlanul, azok tartalmát, értéktárgyaikat hiánytalanul kapják vissza.

A Budapest Airport (BA) közleményben azt hangsúlyozza, hogy minden hiányosságot, mulasztást nagyon komolyan vesz. Az utasok és csomagjaik szállítása a légitársaságok feladata és felelőssége, a jegykezelést és a poggyászfelvételt szerződéses földi kiszolgáló társaságok végzik. A BA hangsúlyozza, tavaly a repülőtéren több mint 3 millió poggyászt kezeltek, ezek 0,002 százaléka lehetett érintett lopási esetekben. Ez - 6000 darab - nyilván a bejelentett esetekre vonatkozik.

Bár a cég szerint jelentősen csökkent a bejelentett lopások száma, közösségi oldalukon az utasok végeláthatatlanul sorolják sérelmeiket és azt, hogyan próbálták meg őket lerázni az illetékesek. Sokan már panaszt sem tesznek, ha nagyobb káruk nem keletkezett.

A helyzettel, már tavaly nyáron foglalkozott a Magyar Ügyvéd blog. Mint írták, odáig minden pórul járt utas eljut, hogy az adott légitársaság reptéri kirendeltségének vagy szerződött földi kiszolgáló partnerének elveszettpoggyász-pultjánál kell jelentkeznie még mielőtt elhagyná a tranzitzónát. Itt óvást kell emelnie, vagyis jegyzőkönyvet felvetetnie. A rutinos utazó telefonjában van néhány fotó a bőröndökről is, mert ez nagyban egyszerűsíti a jegyzőkönyvezést. Ha a csomag sérülten érkezik, az átvételtől számított hét napon belül terjeszthet elő kártérítési igényt a légitársaságnál. Erre általában egy webes felület áll rendelkezésre, de lehet, hogy már a repülőtéren az óvás felvételekor megpróbálják rendezni az ügyet. Követelhető a károk, továbbá a csomagból hiányzó tárgyak árának megtérítése.

Ugyanakkor épeszű ember nem szállít nagy mennyiségű készpénzt, ékszereket, fotófelszerelést a feladott poggyászban, tehát nem érdemes efféle holmi eltűnését a nyerészkedés reményében hozzákölteni a valósághoz. De tény, hogy a biztonsági előírások szigorodása miatt az utasok egyre inkább rákényszerülhetnek arra, hogy nagy értékű elektronikus eszközeiket a feladott poggyászban helyezzék el. Várható, hogy az ezek ellopásából, sérüléséből származó kártérítési igények száma meg fog ugrani – véli a Magyar Ügyvéd blog.

Vádat emelhetnek egy reptéri tolvaj ellen
Az eset még december 15-én történt, a repülő csomagterében nyitott ki egy férfi egy bőröndöt, és abból készpénzt tulajdonított el. A gyanúsítottat a helyszínen elfogták. A férfi kihallgatásán beismerte a bűncselekmény elkövetését. Az ügy nyomozását most fejezték be.

Váltás Mészáros híradójában

Császár Attilát nevezik ki az Echo TV a csatorna híradója megbízott főszerkesztőjének – értesült a 24.hu. Császár 2006. szeptember 18. éjszaka, a Gyurcsány-kormány elleni utcai zavargások kitörésekor, a Magyar Televízió Szabadság téri székházának ostromakor az akkori HírTV élő tudósításában többször egy valóra vált forradalom kezdetének nevezte az eseményeket.