Előfizetés

Tiltott fegyverek - Vizsgálat indul Aszad ellen

Publikálás dátuma
2018.02.07. 17:26
Dúma, Kelet-Gúta: Az Aszad-rezsim keddi légicsapásában 47 civil vesztette életét. Fotó: Hamza Al-Ajweh / AFP

Vizsgálatot indít az Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a feltételezett mérgesgáz-támadások ügyében, tudósít az MTI. A hágai székhelyű szervezet szerdai közleményében tudatta, számba veszi a vegyifegyver-használatról szóló összes bejelentést, amely szerint a szíriai kormányerők mérges gázt vetettek be.

A nyilatkozat szerint a „hiteles forrásokból származó bejelentések” komoly aggodalomra adnak okot: az elmúlt hetekben több hír is érkezett arról, hogy a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim hadserege tiltott fegyvereket használt Damaszkusz és a kelet-gútai települések környékén. Az OPCW kijelenttette: a nemzetközi egyezmények megszegőit felelősségre kell vonni, a rendkívüli hatású fegyvereknek pedig nincs helye a mai világban.

Az ENSZ háborús bűncselekményekben illetékes szakértői kedden jelentették be, hogy vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint klórgázzal töltött bombákat vetettek be civilek ellen Szíriában az idlíbi Szarakib és a kelet-gútai Dúma településeken. A genfi székhelyű, Szíriával foglalkozó független ENSZ-vizsgálóbizottság szerint az ellenzéki fegyveres csoportok kezén lévő, Damaszkusz melletti Kelet-Gúta ostromai kimerítik a polgári lakosság válogatás nélküli bombázásának és szándékos kiéheztetésének a nemzetközi bűntényét.

Leváltották a nácizó alelnököt az EP-ben

Leváltották alelnöki posztjáról az Európai Parlament egyik alelnökét, Ryszard Czarneckit, mert "náci kollaboránsnak" nevezte egyik lengyel képviselőtársát.

Czarneczkinek azután kellett megválnia hivatalától, hogy egy blogbejegyzésben „szmalcownik”-nak nevezte a néppárti Róża Thunt. Ezt a szót használják a lengyelek a második világháború alatt a németekkel együttműködő, náci kollaboránsokra. Czarneczki a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) politikusa, az EP-ben az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjába tartozik. Azután intézett kirohanást a kereszténydemokrata Thun ellen, hogy a politikusnő egy televízióinterjúban bírálta a lengyel kormányt. Kijelentését később sem volt hajlandó visszavonni.

Czarnecki EP-képviselő marad, de mivel nem lesz alelnök, nem képviselheti az elnök helyett a parlamentet és nem vezetheti annak üléseit. Az Európai Parlamentnek 14 alelnöke van. A Konzervatívok és Reformerek frakcióját most felkérik, hogy állítson új jelöltet a posztra.

Bocuse d'Or - Az izgalmak fokozódnak

Publikálás dátuma
2018.02.07. 17:05
Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

Az idei Sirha Budapest kiállításon az élelmiszeripar, sütő- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, a gasztronómia, valamint a csomagolóipar legújabb trendjei és technológiáinak bemutatása mellett számos szakmai versenyt és fórumot rendeznek. A Sirha nemzetközi hálózat tagjaként megrendezett kiállítás a hálózat legnagyobb eseménye (a lyoni alapító rendezvény után), mivel 17 ország több mint 300 kiállítója mutatja be termékeit. Itt rendezik meg a többi között a Bocuse d'Or magyar döntőjét. A legrangosabb nemzetközi gasztronómiai verseny magyar fordulóján az ország legjobb szakácsai mérkőznek meg, hogy részt vehessenek a 2018-as európai döntőn, majd a 2019-es lyoni Bocuse d'Or Világdöntőn. Emellett a Hungexpo Zrt. és a Trade magazin idén harmadik alkalommal rendezi meg a Sirha Budapest innovációs termékversenyt, amelyben a kiállítás témájához illeszkedő innovatív megoldásokat értékeli a szakmai zsűri. A verseny díjait és elismeréseit a megnyitón adták át.

Magyarország soros elnöksége tiszteletére a Magyar Bocuse d'Or Akadémia és a meghívott szlovák, cseh és lengyel séfek a V4 menüt állítottak össze a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételekből. Szlovákia hideg étele szarvasborjú-terrine juhtúróropogóssal, homoktövisgyöngyökkel és diópestóval, salátával, Magyarország levese pedig egy gulyásleves újragondolva, gremolata fűszerkeverékkel. Csehország főétele omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel, Lengyelország főétele pedig kacsahús csicsókacsipsszel, zellergyökérpürével, füstölt túrógombóccal, fondant burgonyával és lóbabbal. A menüt Magyarország desszertje, egy újragondolt somlói galuska zárja. A magyar fogásokat Széll Tamás és Szulló Szabina, a Stand25 Bisztró séfjei álmodták meg. A fogásokhoz Szik Mátyás örökös magyar bajnok sommelier ajánl magyar borokat. Az Magyar Turisztikai Ügynökség meghirdette a V4 Menük Hetét, amelynek keretében a most bemutatott fogásokat a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben bárki megkóstolhatja február 12. és 18. között.