Feloldották az éjjeli kamionstopot

Reggel 6 órától ismét áthaladhatnak a kamionok a letenyei magyar-horvát határátkelőn, ahol szerda késő estétől korlátozták a teherforgalmat a horvát hatóságok - írta az MTI rendőrség közlése alapján.

A havazás miatt szerdán késő este a 7,5 tonnánál megengedett össztömegű járművekre rendeltek el belépési tilalmat a horvát hatóságok. A korlátozást csütörtök reggel 6 órakor oldották fel Letenyénél, így a tehergépjárművek forgalma ismét zavartalan.

Szerző

Még mindig nincs áram 18 településen - És folytatódik a havazás

Publikálás dátuma
2018.02.08. 09:21
MTI Fotó: Sóki Tamás
Tizennyolc településen 1373 fogyasztónál szünel - a délelőtti állapot szerint - az áramszolgáltatás Vas és Zala megyében - közölte az MTI-vel az E.ON szóvivője.  Zalában 952, Vasban pedig 421 fogyasztót érint az áramszünet. A legtöbb hiba hajnali 3 óra 30 perckor történt, ekkor még több mint hétezer fogyasztót érintett, a hibák elhárításán folyamatosan dolgoznak, de napközben keletkeztek újabbak.

Az áramkimaradást az okozta, hogy erdős területeken a hó súlya miatt fák dőltek az elektromos vezetékekre a középfeszültségű hálózat több szakaszán. Egy-egy vonalon gyakran több 20-25 méter magas fát kellett eltávolítani ahhoz, hogy az elszakadt vezetékek helyreállítását megkezdhessék szakembereik. Munkájukat nehezíti, hogy erősen felázott erdős talajon kell közlekedniük.

MTI Fotó: Sóki Tamás

MTI Fotó: Sóki Tamás

Az előrejelzés szerint a  Dunántúlon folytatódik a havazás, de a déli órákra már fokozatosan csökken a csapadék intenzitása. A Dunántúl keleti részén inkább havas eső várható.  A hó inkább csak a magasabb helyeken maradhat meg. Ma estig egyébként egy mediterrán ciklon vonul északkelet felé, áramlási rendszerében nedves, ma az előoldalon enyhe, holnap a hátoldalán hideg léghullámok érkeznek térségünk fölé.

Reggel 6 órától ismét áthaladhatnak a kamionok a letenyei magyar-horvát határátkelőn, ahol szerda késő estétől korlátozták a teherforgalmat a horvát hatóságok. Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a havazás miatt szerdán késő este a 7,5 tonnánál megengedett össztömegű járművekre rendeltek el belépési tilalmat a horvát hatóságok. A korlátozást csütörtök reggel 6 órakor oldották fel Letenyénél, így a tehergépjárművek forgalma ismét zavartalan.

Szerző
Témák
tél havazás áram
Frissítve: 2018.02.08. 14:06

Kiderült, Orbán fél a fiatal demokratáktól - Újra utcára mennek a diákok

Publikálás dátuma
2018.02.08. 09:13
A januári tüntetés - Népszava fotó: Tóth Gergő
 

Január 19-én több ezer diák állt ki egy korszerű, diákközpontú, igazságos oktatási rendszerért. A diákok 12+1 pontban fogalmazták meg azonnali követeléseiket, amelyek teljesülésére írásos garanciát vártak január 31-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Mivel a minisztérium részéről nem érkezett érdemi válasz a követelésekre, ezért a diákok Magyarország miniszterelnökéhez fordultak, hogy vállaljon nyilvános vitát az oktatási rendszer problémáiról. Orbán Viktor ezt a meghívást a február 7-i határidőig nem fogadta el, Lázár János pedig a múlt heti kormányinfón minden konkrétumot nélkülözve azt mondta, hogy a pontok között komolyan veendő dolgok és zagyvaságok is szerepelnek - írja a magukat "fiatal demokratákként" meghatározó diákcsoport a közösségi portálon.

Mint kiderült, Orbán Viktor fél a fiatal demokratáktól, megtagadta fiatalkori önmagát és nem mer kiállni nyilvános vitára az oktatási rendszer problémáit saját bőrükön tapasztaló diákokkal, így nem kaptunk választ még arra a kérdésre sem, hogy a kormány pontosan mely pontokat tartja zagyvaságnak. Például a tehetséges, de nehéz anyagi helyzetű diákok esélyegyenlőségét, a diákok és tanárok szólásszabadságát, vagy esetleg a diákok felelős állampolgárságra való nevelését?

Sajnáljuk, hogy a kormány teljes mértékben hátat fordított a diákság és a minőségi oktatás ügyének. Véleményünk szerint az oktatás az egyik legfontosabb nemzeti ügy, amely évtizedekre előre alapozza meg Magyarország jövőjét.

Éppen ezért mi, a január 19-i diáktüntetés szervezői úgy határoztunk, hogy most a döntéshozókénál magasabb szint képviselőihez, a magyar néphez fordulunk. Mivel a kormány semmibe vette az ország jövőjéért aggódva megfogalmazott kéréseinket, ezért nekünk, magyar embereknek kell közösen rendszert váltanunk az oktatásban.

Február 23-án, pénteken 17:30-tól nagyszabású tüntetést tartunk az oktatási rendszerváltásért, amely során a Deák Ferenc térről indulva közösen a Parlament elé vonulunk majd. A korszerű, minőségi magyar oktatás kialakításának fontosságára való tekintettel az egész országot várjuk magunk mellé!

Találkozunk február 23-án! Ez az utolsó reményünk arra, hogy korszerű oktatásban tanulhassunk, hogy normális körülmények között dolgozhassunk itthon, és ne kényszerüljünk külföldre egy élhetőbb jövőkép reményében!

Szerző