Előfizetés

Korzikai autonómia: Macron nem enged a szakadároknak

Publikálás dátuma
2018.02.08. 14:41
Emmanuel Macron beszédet mond Korzikán, 2018. február 7. Fotó: BENOIT TESSIER / POOL / AFP

Emmanuel Macron lelkesítő hangvételben ígérte, személyesen kész azért tenni, hogy Korzikát megemlítsék az alkotmányban, számolt be az Euronews. A francia elnök már a tavaszi ülésszakban a parlament elé vinné az ügyet, mondta Korzika szigetén tett látogatása során, Bastiában. Ugyanakkor a sziget nacionalista vezetőinek törekvéseit elutasította.

Macron látogatása előtt több ezren tüntettek a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén a nagyobb autonómiáért. A Franciaország által 1768-ban annektált, saját nyelvvel bíró Korzika hivatalosan az ország 26 régiójának egyike, bár azoknál nagyobb függetlenséget élvez. A huszadik század során változó lendülettel, de folyamatosan törekedtek függetlenségre; ezek a törekvések az utóbbi években ismét felerősödtek. Jelzi ezt az is, hogy a legutóbbi választásokon a nacionalista Pe a Corsica (Korzikáért) párt szerzett többséget a regionális döntéshozásban. Ugyan egészen 2016-ig még egy szeparatista terrorszervezet, a Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front is aktívan jelen volt a sziget közéletében, legtöbben mégsem a teljes elszakadásért, hanem a mostaninál több jogot biztosító, Franciaországon belüli autonómiáért küzdenek. A törekvéseknek azok a francia aggodalmak állnak útjában, hogy Korzika példáján felbátorodva más régiók is hasonló függetlenségi törekvésekbe kezdhetnek.

Egy kőgazdag amerikai orvos "gyógyítaná meg" a Los Angeles Times-t

Publikálás dátuma
2018.02.08. 14:07
Fotók: AFP

Félmilliárd dollárért Patrick Soon-Shiong megvásárolta a komoly anyagi gondokkal küzdő Los Angeles Times napilapot. A 65 éves orvost az Egyesült Államokban "Amerika leggazdagabb doktorának" nevezi a sajtó, becsült vagyona körülbelül 9 milliárd dollár. Soon-Shiong kínai szülők gyermekeként a Dél-afrikai Köztársaságban született, a Kaliforniai Egyetemen végzett, előbb sebészként dolgozott, később rák-, illetve a cukorbetegség kutatásával foglalkozó cégeket alapított, melyeket 8 milliárd dollárért adott el. A Los Angeles Times-t a chicagói központú Tronc médiavállalattól vásárolta meg. Soon-Shiongnak tulajdonrésze van a Troncnál, amelynek igazgatótanácsából tavaly kizárták, mert összeveszett Michael W. Ferro többségi tulajdonossal.

A lapnál az elmúlt húsz évben folyamatosak voltak az elbocsátások, a 90-es évek végén még 1300 munkatársa volt az újságnak, amely napjainkban 400 főt foglalkoztat.

Hárman segítik, ha rájön a szükség - A farsangi herceg nehéz élete

Publikálás dátuma
2018.02.08. 13:50
Illusztráció/AFP
Nem kizárólag fény és pompa a farsangi herceg élete Németországban. Ezt a címet egy évre adják, birtokosának ebben az időszakban mindent alá kell rendelnie a feladat ellátásának. A Der Spiegel című hetilapnak neve elhallgatását kérve nyilatkozott az egyik nagyváros farsangi hercege.

"Gyermekkori álmom vált valóra, amikor én lehettem a farsangi herceg - mondta a 49 éves férfi. - Kisgyermekkoromtól kezdve minden évben igyekeztem minél több farsangi rendezvényre eljutni, és irigykedve néztem a herceget, akit mindenki körülrajong. Amint lehetett, tizennyolc éves koromban tagja lettem a város farsangi egyesületének, és aktívan részt vettem a különböző események előkészítésében. Négy évvel ezelőtt pályáztam először a farsangi herceg címére, tavaly végre teljesült az álmom, az elmúlt egy év életem legboldogabb és egyben legnehezebb időszaka is volt."

A férfi szerint az embereknek fogalmuk sincs arról, mennyire megváltozik valakinek az élete, aki herceg lesz: kiadásaiból szerinte egy jobb autót is vehetett volna, szabad ideje szinte egyáltalán nem volt, igaz, rengeteg élménnyel gazdagodott.

"Nincs családom, ezért otthon senkivel sem kellett elszámolnom a távol töltött idővel, túlzás nélkül mondhatom, minden hétvégén több rendezvényen vettem részt, de a hétköznap estéim is csak elvétve voltak szabadok. Iskolákba, kórházakba, otthonokba hívtak, még pszichiátriai betegeknél is jártam, sokszor az otthonomtól távolabb vendégeskedtem, ilyenkor az úti- és szállásköltséget én álltam. Mindenhova hercegnek beöltözve kellett elmennem, a ruha karbantartása komoly költségekkel járt, arról nem is beszélve, hogy például a WC-zéshez három ember segítségére volt szükségem, enélkül nem tudtam kibújni az öltözékből. Ennek annyi előnye volt, hogy sehol sem ittam sokat, igyekeztem minél kevesebbszer kitenni magam ennek a tortúrának. A farsangi időszakban arra is volt példa, hogy egy nap alatt 16 rendezvényen kellett megjelennem. Nagyon fárasztó volt, rengeteg pénzembe került, mégis életem legszebb időszakaként emlékszem erre az egy évre."