Tizenegyszeresére nőtt a gyógyszer ára - Nyugi, Németországban

Tizenegyszeresére emelte a szklerózis multiplex (krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin) új gyógyszerének árát a svájci Roche gyógyszergyár. A német betegek az eddigi 3 ezer helyett 33 ezer eurót kénytelenek fizetni érte évente.

Az ARD állami televíziós csatorna "Kontraste" című műsorában a gyógyszergyártó arra hivatkozott, hogy az eddigi hatóanyag, a Rituximab engedélye lejárt, az új, az Ocrelizumb ezzel szemben sokkal hatékonyabb. Német szakértők szerint az Ocrevusban húsz évig használt Rituximab semmivel sem volt rosszabb. "Mindkét hatóanyag ugyanazt a hatást éri el, kikapcsolja bizonyos vérsejtek működését" - mondta Bernhard Hemmer, a betegség szakértője.

Mivel azonban csak az új szernek van hivatalos engedélye, a német háziorvosok kötelesek ezt felírni, ami becslések szerint évente kétmilliárd euró többletköltséget jelent az egészségbiztosító számára.

Svédország elzárkózott a gyógyszercserétől, és a gyártó nyomása ellenére továbbra is a régit írják fel a betegeknek az orvosok.

Szerző

Korzikai autonómia: Macron nem enged a szakadároknak

Publikálás dátuma
2018.02.08. 14:41
Emmanuel Macron beszédet mond Korzikán, 2018. február 7. Fotó: BENOIT TESSIER / POOL / AFP

Emmanuel Macron lelkesítő hangvételben ígérte, személyesen kész azért tenni, hogy Korzikát megemlítsék az alkotmányban, számolt be az Euronews. A francia elnök már a tavaszi ülésszakban a parlament elé vinné az ügyet, mondta Korzika szigetén tett látogatása során, Bastiában. Ugyanakkor a sziget nacionalista vezetőinek törekvéseit elutasította.

Macron látogatása előtt több ezren tüntettek a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén a nagyobb autonómiáért. A Franciaország által 1768-ban annektált, saját nyelvvel bíró Korzika hivatalosan az ország 26 régiójának egyike, bár azoknál nagyobb függetlenséget élvez. A huszadik század során változó lendülettel, de folyamatosan törekedtek függetlenségre; ezek a törekvések az utóbbi években ismét felerősödtek. Jelzi ezt az is, hogy a legutóbbi választásokon a nacionalista Pe a Corsica (Korzikáért) párt szerzett többséget a regionális döntéshozásban. Ugyan egészen 2016-ig még egy szeparatista terrorszervezet, a Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front is aktívan jelen volt a sziget közéletében, legtöbben mégsem a teljes elszakadásért, hanem a mostaninál több jogot biztosító, Franciaországon belüli autonómiáért küzdenek. A törekvéseknek azok a francia aggodalmak állnak útjában, hogy Korzika példáján felbátorodva más régiók is hasonló függetlenségi törekvésekbe kezdhetnek.

Szerző

Egy kőgazdag amerikai orvos "gyógyítaná meg" a Los Angeles Times-t

Publikálás dátuma
2018.02.08. 14:07
Fotók: AFP

Félmilliárd dollárért Patrick Soon-Shiong megvásárolta a komoly anyagi gondokkal küzdő Los Angeles Times napilapot. A 65 éves orvost az Egyesült Államokban "Amerika leggazdagabb doktorának" nevezi a sajtó, becsült vagyona körülbelül 9 milliárd dollár. Soon-Shiong kínai szülők gyermekeként a Dél-afrikai Köztársaságban született, a Kaliforniai Egyetemen végzett, előbb sebészként dolgozott, később rák-, illetve a cukorbetegség kutatásával foglalkozó cégeket alapított, melyeket 8 milliárd dollárért adott el. A Los Angeles Times-t a chicagói központú Tronc médiavállalattól vásárolta meg. Soon-Shiongnak tulajdonrésze van a Troncnál, amelynek igazgatótanácsából tavaly kizárták, mert összeveszett Michael W. Ferro többségi tulajdonossal.

A lapnál az elmúlt húsz évben folyamatosak voltak az elbocsátások, a 90-es évek végén még 1300 munkatársa volt az újságnak, amely napjainkban 400 főt foglalkoztat.

Szerző