Szenátusi egyezség a költségvetésről

Publikálás dátuma
2018.02.09 06:33
Trump évértékelő beszéde bizonyára segítette az új egyezséget Fotó: AFP/Win Mcnamee
Fotó: /

Megállapodás született Washingtonban a kormányzó republikánusok és az ellenzéki demokraták szenátusbeli vezetői között a pótköltségvetésről. Így elkerülhető a szövetségi kormányzat újabb leállása.

Az alku értelmében a rendes költségvetésen felül további 300 milliárd dollár elköltését tennék lehetővé a következő két évben. A republikánusok a Pentagon forrásainak növelését könyvelhetik el eredményként, a demokraták pedig különböző hazai programokra – így például floridai és texasi katasztrófaelhárításra, infrastruktúrafejlesztésre, a veteránok támogatására – harcoltak ki több pénzt.

Mindkét párton belül vannak azonban elégedetlenkedők: a republikánusok táborában a szélsőséges „teapártiak” sokallják a demokraták követelésére megadott összegeket, a demokraták leginkább liberális szárnya pedig azt hiányolja, hogy a törvénycsomagba nem került be az illegális bevándorlónak számító fiatalok amerikai tartózkodásának a törvényesítése, holott erre vonatkozóan korábban a republikánusok részéről is elhangzottak ígéretek. Tény ugyanakkor, hogy a demokraták sem mentek bele ennek a Fehér Ház által követelt ellentételezésébe, nem hagyták jóvá a mexikói határra tervezett védőfal építési költségeit.

Donald Trump elnök Twitter-üzenetben méltatta a megállapodást, kiemelte, hogy az nagyon fontos a hadseregnek. Egyúttal sürgette, hogy mindkét párt törvényhozói támogassák azt. Chuck Schumer, a szenátusi demokrata csoport vezetője is "áttörésről" beszélt.

Az egyezséget még csütörtökön szavazásra kívánták bocsátani a szenátusban, azzal, hogy ha sikerül biztosítani a szükséges többséget, rögvest átküldik a törvényt a képviselőházba megerősítésre. Éjfélig le kellett bonyolítani az egészet, mert egyébként csak addig volt felhatalmazása az amerikai szövetségi kormánynak az esedékes kiadások folyósítására. Az idén egyszer már leállt emiatt a kormányzati apparátus nagy részének a működése, igaz, csak másfél napra, de a kongresszus két háza lényegében tavaly december eleje óta újra meg újra mindig csak néhány héttel hosszabbítgatta azt a határidőt, ameddig fedezik a kormányzat működését. Ez a mostani alku hosszabb távra rendezheti a kérdést.

Szerző
2018.02.09 06:33

Merkel: végre kell hajtani a minszki megállapodást

Publikálás dátuma
2018.08.18 20:08

Fotó: SPUTNIK/ SERGEY GUNEEV
Németország és Oroszország egyaránt felelősséggel tartozik azért, hogy megoldódjanak a nemzetközi viszonyokat terhelő nagy válságok - mondta a német kancellár szombaton Vlagyimir Putyinnal kezdett tárgyalása előtt.
A Meseberg-kastély udvarán az orosz államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy Németország készen áll az együttműködésre Oroszországgal a válságok rendezéséért. Elsőként a kelet-ukrajnai helyzetet említette, aláhúzva, hogy végre kell hajtani a válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást. Ugyancsak Ukrajnáról szólva elmondta, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezetéktől függetlenül meg kell őrizni Ukrajna tranzitország szerepét az Európába irányuló orosz gázexportban. A szíriai polgárháborúval kapcsolatban kiemelte, hogy meg kell akadályozni a humanitárius katasztrófát Idlíb városában és a térségben, és az ENSZ vezetésével az egész országban be kell indítani a politikai rendezést.

Putyin: nincs alternatívája a minszki megállapodásnak

Csak annak végrehajtásával lehet lezárni az ukrajnai válságot - jelentette ki az orosz elnök a német szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában.   Vlagyimir Putyin a Meseberg-kastély udvarán a német kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában arról is beszélt, hogy lehetségesnek tartja az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat-2 földgázvezetékkel kapcsolatban annak a német elvárásnak a teljesítését, hogy megmaradjon Ukrajna tranzitország-szerepe az orosz gázexportban. Mint mondta, az ukrajnai tranzit "hagyománya" fennmaradhat, ha megfelel a gazdaságosság feltételének. A szíriai polgárháborúról szólva kiemelte: dolgozni kell a béke és a biztonság megteremtésén azon területeken, amelyekre visszatérhetnek a menekültek, köztük olyan szíriaiak is, akik Európába menekültek a hazájukból.  
Szerző
2018.08.18 20:08

Félmilliárd eurós kártérítést ígérnek a genovai áldozatok csaláldjának

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:26

Fotó: AFP/ PIERO CRUCIATTI
Félmilliárd euró kártérítést helyezett kilátásba Genova városa az áldozatok családtagjai számára, valamint a híd újjáépítését ígérte a leomlott szerkezetet üzemeltető autósztráda-társaság vezérigazgatója. Mindeközben az áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Az áldozatok családjait félmilliárd euróval, vagyis 160 milliárd forintnak megfelelő összeggel kívánják segíteni: a pénzt hétfőtől Genova önkormányzatának készek átutalni a legsürgősebb segítségnyújtásra. Ezenkívül segíteni kívánnak a hídomlástól érintett lakóházakból kiköltöztetett több mint 600 ember költségeinek fedezésében is. Bejelentették, hogy mielőbb alternatív útvonalat teremtenek a hídomlás okozta közlekedési nehézségek enyhítésére. Giovanni Castellucci, az Autostrade per l'Italia vezérigazgatója és a társaság elnöke, Fabio Cerchiai bejelentette: a vállalat készen áll arra, hogy teljesen lebontsa a leomlott hidat és helyére acélhidat emeljen. Hangsúlyozták, hogy ismereteik szerint a híd rendszeres ellenőrzés alatt állt, és "jó egészségnek" örvendett. Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes közösségi oldalára azt írta, az állam "nem fogad el alamizsnát" a sztrádatársaságtól. A híd roncsai alatt újabb holttestet találtak, és az egyik kórházban ápolt súlyos sérült, egy 37 éves román férfi meghalt, így a halálos áldozatok száma 43-ra emelkedett.
Szerző
2018.08.18 19:26
Frissítve: 2018.08.18 20:11