Manilában is ellenség a független sajtó

Publikálás dátuma
2018.02.09 06:34
A Rappler nem tiszteli az államfő tekintélyét, ezért is került bajba Forrás: Rappler blog
Fotó: /

Veszélybe került az a híroldal, amely feltárta a kormány sötét ügyeit. Rodrigo Duterte elnök drog elleni véres háborújának ugyanis nem csupán a nemzetközi sajtóban van nagy visszhangja. Az aktivisták és független elemzők szerint számos ártatlan, civil áldozattal járó hajszáról a helyiek is rendszeresen értesülnek, többek között a Rappler nevű híroldalról. Az egyik legolvasottabb website csütörtöki címoldalán szintén az elnök szerepelt: mint a cikkből kiderült, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is vizsgálja az elmúlt másfél évben legalább 12 ezer ember életét követelő drogellenes hadjáratot.

Az ehhez hasonló tudósítások okozták a Rappler vesztét. Legalábbis ezt állítja az oldal alapítója és ügyvezető igazgatója, Maria Ressa, aki egy a BBC-nek adott interjúban elmondta: határozott benyomása, hogy január közepén azért vonták vissza a portál működési engedélyét, mert „túl sokat” foglalkozott a Rodrigo Duterte elnök vezette kormány sötét ügyeivel.

A manilai vezetés visszautasította a vádakat. Szerintük nincs veszélyben a szólásszabadság, és semmiképp sem állt szándékukban „elhallgattatni” a Rapplert. Maga az elnök is megszólalt az ügyben, mondván, semmi köze az egészhez. A képet azonban árnyalja, hogy a 100 milliós országban köztudott: az államfő sosem szerette a híroldalt, s korábban „álhírgyárnak” nevezte.

„Külföldről támogatott szervezet"
A Rappler a „problémás” anyagi támogatást az Omidyar Networktől és a North Base Media nemzetközi befektetési vállalattól kapta. Az előbbi céget az eBay „internetes piactér” alapítója, Pierre Omidyar jegyzi. A North Base Media pedig egy korábbi újságírókból álló kollektíva, amely különböző, médiaprojekteket támogat.

A hivatalos magyarázat szerint az illetékes hatóság (SEC) azért vonta vissza a Rappler engedélyét, mert van két amerikai befektetője, s ezzel megsértette az alkotmány azon kiegészítését, amely kimondja, hogy helyi médiavállalatok csak Fülöp-szigeteki állampolgárok tulajdonában állhatnak. Indoklásában az SEC azzal érvelt, az amerikai tőke nem csupán azt jelenti, hogy a tulajdonos nem Fülöp-szigeteki, hanem azt is, hogy a médiumot „külföldről irányítják”. Maria Ressa erre azt mondja, hogy az oldal Fülöp-szigeteki tulajdonban van, a szerkesztőség független, a külföldi tőke a szerkesztőségi munkára semmilyen hatással nincs. Ez azonban aligha hatja meg az SEC-t. Még tart a bírósági ügy, mivel a Rappler megtámadta a döntést. Ez magyarázza, hogy az oldalt nem kapcsolták le, egyelőre még üzemel. A történtek ellenére a szerkesztőség nem fogta vissza az oknyomozó újságíróit, a kormány kétes ügyeit kiteregető anyagok továbbra is megjelennek. Ressa szerint az utolsó pillanatig küzdeni fognak. Halvány azonban az esélye annak, hogy az országot autoriter módon irányító Duterte megkegyelmez a médiumnak. Az elnöknek egyébként sem baráti a viszonya a független sajtóval. A meghökkentő kijelentéseiről ismert egykori davaoi polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy a munkájuk végzése közben elhunyt újságírók megérdemlik a halált.

A kirohanások mellett sokan attól is tartanak, hogy Duterte a hozzá lojális pénzembereken keresztül is igyekszik elhallgattatni a kritikus hangokat. Erre utalt az is, hogy az elnökválasztási kampányát 2017 novemberében nagy összegekkel támogató Ramon Ang bevásárolta magát a Philippine Daily Inquirer napilapba, amely egészen addig a kormánnyal szembeni kemény hangvételéről volt híres. A felháborodás nyomán Ang természetesen igyekezett leszögezni: aggodalomra semmi ok, a lap a jövőben is a legmagasabb újságírói sztenderdeket fogja követni.

Hat év alatt a csúcsra
A Rapplert 2012-ben alapították, s az elmúlt hat évben az egyik leglátogatottabb angol nyelvű híroldallá nőtte ki magát a Fülöp-szigeteken. A kormánnyal szemben kritikus hangvételű, oknyomozó cikkeivel vált ismertté. Alapítói között van a díjnyertes Maria Ressa, aki korábban a CNN vezető munkatársa volt Manilában és Dzsakartában. Fő területei közé tartozott a délkelet-ázsiai terrorista hálózatok feltérképezése, a témában egy könyvet is publikált.

2018.02.09 06:34

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17

Trump most a közösségi médiának ment neki

Publikálás dátuma
2018.08.19 08:22
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az elnök szerint a közösségi oldalak diszkriminálják a jobboldaliakat, egyenesen a cenzúra szót használta. A Facebbokot mások is támadják, de épp azért, mert nem teszi átláthatóvá, mi történt a 2016-os elnökválasztási kampányban.
Donald Trump amerikai elnök szombaton több Twitter-bejegyzésben is a közösségi média szerinte diszkriminatív, a jobboldalt hátrányosan megkülönböztető gyakorlatát bírálta. Az elnök nemtetszését fejezte ki jobboldali vagy jobboldalinak tartott személyiségek egyes platformokon történt felfüggesztését, kitiltását. Nem nevezte meg ugyan, hogy kire vagy kikre gondolt, de bejegyzései közvetlenül azután jelentek meg, hogy több oldal is – köztük a Facebook vagy a Spotify – kitiltotta az összeesküvési elméleteiről ismert Alex Jones publicistát. Kedden a Twitter is felfüggesztette a kommentátort, de csak egy hétre. „A közösségi hálók teljes mértékben diszkriminálják a republikánus/konzervatív hangokat – írta Trump, majd megjegyezte, hogy a kormány ezt nem fogja annyiban hagyni. „Sok jobboldali ember véleményét elhallgattatják, miközben másokéval semmit sem tesznek” – közölte, majd egy másik Twitter-bejegyzésben azt hangoztatta, hogy „a cenzúra nagyon veszélyes valami”. Egy harmadik bejegyzésében pedig leszögezte: „nincs még egy olyan hamishír-gyártó, mint a CNN vagy az MSNBC, és én mégsem kérem, hogy hagyjanak fel beteges magatartásukkal”. Trump már júliusban bejelentette: kormánya megvizsgálja a közösségi platformok gyakorlatát, amely szerinte elnyomja, alig láthatóvá zsugorítja konzervatív személyiségek vagy csoportok jelenlétét. Közben az NBC televízió szombaton hosszú riportot közölt arról, hogy a Facebook az elmúlt hónapokban ugyan jelentős lépéseket tett az átláthatóság érdekében, de bizonyos információkat változatlanul visszatart. Így például a 2016-ban, az amerikai elnökválasztási kampány idején a platformon megjelent információk és közlőik kiléte továbbra sem kutatható. A közösségi oldalt működtető vállalat vezetése a múlt hónapban jelentette be, hogy akadémiai kutatóknak lehetővé teszi a hozzáférést az adatbázisához, tanulmányozhatóvá válik számukra, hogy kik, hogyan és mit osztanak meg platformon és így kutathatóvá válik az is, hogyan terjednek a kacsák, álhírek, a kifejezetten dezinformációs céllal megszerkesztett bejegyzések vagy reklámanyagok. A tudósok hozzáférhetnek olyan adatokhoz és cikkekhez, amelyeket legalább hússzor megosztottak, és tanulmányozhatják az adatokat megosztó felhasználók életkorát, nemét és lakhelyét is. A 2017 januárja előtti adatbázishoz azonban a szakemberek nem férhetnek hozzá. „Ezzel a döntéssel nyilvánvalóan azokat a legfontosabb adatokat zárják el a kutatók elől, amelyeket pedig minden szakember látni szeretne” – nyilatkozta az NBC-nek Sarah Oates, a Maryland Egyetem médiatanszékének Oroszországgal és orosz propagandával foglalkozó oktatója. A Facebook vezetői nem kommentálták az NBC riportját és nem nyilatkoztak döntésük okairól sem.
2018.08.19 08:22