OLAF-Elios: Szekszárd a leggyanúsabb

Publikálás dátuma
2018.02.08 20:53

Fotó: /
A tolnai megyeszékhely esetében az OLAF egy sokszereplős szervezett csalási modellt talált, amelyben minden résztvevő az Elios győzelmét szolgálta.

Újabb részletek váltak nyilvánossá az Elios-ügyet vizsgáló OLAF-jelentésből: ezúttal a Tiborcz Istvánhoz, a kormányfő vejéhez köthető cég szekszárdi lámpatenderének visszásságait ismertették. A tolnai megyeszékhely önkormányzata nyilvánvalóan összejátszott az Orbán-közeli pályázatnyertessel – ezért is érthetetlen, hogy a részletesen dokumentált szekszárdi esetben a magyar hatóságok nem találtak semmi kivetnivalót.

Az OLAF-jelentést megszerző 24.hu szerint Szekszárd összesen 748 millió forintot fizetett ki a közvilágítás korszerűsítéséért két pályázat keretében, és az OLAF bizonyítottnak találta, hogy az Elios már előre tudott a majdani kiírásról, sőt annak feltételeit is befolyásolta. A város akkori fideszes polgármestere, Horváth István fél évvel azelőtt beszélt telefonon az Elios képviselőjével, Mancz Ivette-tel a pályázatokról, hogy a kiírások megjelentek volna. Ezután olyan feltételek kerültek bele a tenderbe, amelyeknek kizárólag a Tiborcz-cég tudott megfelelni (olyan pályázót kerestek, amelynek a megelőző két évben legalább 380 millió forint bevétele volt LED-es közvilágítási megrendelésekből, és öt év alatt volt legalább négy olyan egymást követő hete, amikor minimum 200 lámpát telepített hetente – mint korábbi írásunkban emlékeztettünk rá az Elios hódmezővásárhelyi LED-es projektje előtt ezt a technológiát ilyen nagy volumenben nem használták Magyarországon).

Tiborczé, nem Simicskáé
Az Eliost ES Holding néven 2009-ben alapították a Tiborcz-család és társuk, Erdei Bálint cégei. 2010 teljes sorcserét hozott: többséget szerzett a Simicska-birodalomhoz tartozó E-OS Enegiakereskedő, amivel a céget E-OS Innovatívra keresztelték át. A Simicska-cég egyik társa a Green Investments & Solutions lett, amit akkor Orbán András, majd 2013-tól a Tiborcz közeli ügyvédismerőseként számon tartott Hamar Endre jegyezett; 2014-15 között nevesítetten Tiborcz Istváné volt, azóta pedig a Tiborczhoz szintén közel sorolt Paár Attila csoportjának egyik cége, a WHB Befektetési Kft. a gazda. Az E-OS Enegiakereskedő másik E-OS Innovatív-béli társa először a ciprusi Biskelor, majd 2012-től az akkor Pénzes Attila, majd Erdei Bálint, 2016-tól pedig a szintén WHB Kft.-hez kerülő Green Universe lett. 2013-ban a két kisebbségi tulajdonos - tehát a Green Investments & Solutions és a Green Universe - megszerezte a Simicska-féle E-OS többségét, a cégnevet Eliosra módosítva. Az Elios azóta is a Tiborcz-közeli Paár Attila cégcsoportja része.
A sűrű tulajdonosi átrendeződések közepette 2009-től 2014-ig Tiborcz István mindvégig igazgatósági tag volt (mielőtt egy évig nevesítetten is áttételes résztulajdonos lett volna). Tiborcz István és Orbán Ráhel párkapcsolatának kezdete 2008 körülre tehető: Orbán Viktornak 2009-ben mutatták be. Az árbevétel mondhatni követte a két fiatal kapcsolatának szárba szökkenését. Az alapításkori 8 millió forint Simicskáék beszálltakor, 2010-ben közel 700 millióra, majd három milliárd fölé ugrott. Simicskáék kiszálltával a bevétel kétharmada elillant, ám 2015-re ismét 8 milliárd közelébe tornászták fel, hogy az Paár Attila beszálltával kétmilliárd alá essen. A társaság elsősorban önkormányzati közvilágítási tenderek beszállítójaként került a hírekbe, például Hódmezővásárhelyen, Szolnokon, Siófokon, Hévízen, Szekszárdon, Mezőhegyesen vagy Zalaegerszegen. De hozzájuk kötődött az újszilvási és a szegedi naperőműfejlesztés is. Ezek mindegyike esetében felmerült a cégre szabott pályáztatás és a túlszámlázás gyanúja. - Marnitz István

A 24.hu arról is beszámol, hogy az Elios közvilágítási üzletágának vezetője a pályázatok előkészítésébe is belefolyt, méghozzá a kiírói oldalon – miközben az Elios pályázóként a másik oldalon volt érdekelt: az OLAF ismertetett egy olyan Word dokumentumot, amelyet az igazgató készített, és amely 15 önkormányzat számára tartalmazott szerződésvázlatot. Arra is talált e-mail bizonyítékot az EU csalás elleni ügynöksége, hogy a nyertes cég más úton is bele tudott nyúlni a pályázati kiírásokba: Tiborcz üzlettársa, Hamar Endre érdekeltségében lévő Sistrade részt vett a pályázatok előkészítésében, és lehetővé tette, hogy az Elios munkatársa megjelenés előtt módosítsa a kiírásokat).

Figyelemreméltó, hogy mindezt az OLAF a szervezett csalás bizonyítékaként értelmezte, a magyar ügyészség illetve rendőrség viszont ugyanezen információkból semmilyen következtetést nem volt le – utóbbi 2016-ban megszüntette a nyomozást bűncselekmény hiányában.

Az Elios ügyében 13 milliárd forintnyi uniós támogatás visszafizetésének veszélye fenyeget. Az LMP törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy ilyenkor ne az adófizetők állják a számlát: ha egy vállalkozás visszaélései miatt az állam visszafizetésre kényszerül, akkor az adott cég tulajdonosa köteles lenne a visszavett támogatás 100 százalékával megegyező illetéket fizetni.

Meghátrált a zalaegerszegi Fidesz
Egy napig sem tartott a zalaegerszegi képviselő-testület kurucos kiállása az Elios-ügyben: miután a szerdai közgyűlésen a kormánypárti képviselők véletlenül megszavazták a szocialista és az LMP-s városatya indítványát, hogy a város kérje ki a kormánytól a Tiborcz István cégeivel kapcsolatos OLAF-jelentést, a kormánypárti képviselők csütörtökre rendkívüli közgyűlést hívtak össze, s egy új indítvány alapján hatályon kívül helyezték az előző napi döntést.
A Fidesz helyi frakcióvezetője megpróbálta megmagyarázni az előző napi bakit – ami, úgy tudjuk, komoly vihart kavart a budapesti pártközpontban is –, többek között arra hivatkozott, hogy a képviselők igencsak elfáradtak, s emiatt hibáztak.
– Legalábbis gyanús, hogy egyszerre hatan blokkoltak le – mondta Góra Balázs, az MSZP megyei alelnöke. – Sokkal inkább arról lehetett szó, hogy szerdán még működött a lelkiismerete az indítványt támogatóknak, csütörtökre viszont a komoly presszió hatására győzött a pártfegyelem, s szánalmasan kihátráltak korábbi véleményük mögül.
A szocialisták amúgy törvénytelenséget emlegetnek a rendkívüli közgyűléssel és az újonnan beterjesztett indítvánnyal kapcsolatban, hiszen a jogszabály szerint csak akkor lehet megismételtetni egy kérdésről a voksolást, ha a korábbi döntés miatt sérültek volna az önkormányzat érdekei.
– Miután ebben az esetben erről szó sincs – folytatta Góra Balázs –, így az MSZP-s és az LMP-s képviselők törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek a kormányhivatalnál.
A csütörtöki közgyűlés arra mindenesetre jó volt, hogy kiderült: az OLAF tavaly levelet küldött az önkormányzatnak, amelyben kérdéseket tett fel a 2015-ben befejeződött, 85 százalékban az unió által finanszírozott, egymilliárd forintos beruházással kapcsolatban, mely során az Elios Innovatív Zrt. ledes lámpákra cserélte a korábbi közvilágítást.
– Az ellenzéki képviselők kikérték ezt a levelet, illetve a város válaszait – jegyezte meg Góra Balázs –, ám nem kapták meg, a jegyző szerint ugyanis meg kell keresni a dokumentumokat, s ha meglesz, értesíti őket. Vagyis nem tudni, mire volt kíváncsi a korrupciót vizsgáló szervezet, s erre hogyan reagált a város kormánypárti vezetése. Csak annyi biztos, valamit bizonyosan talált az OLAF, hiszen csak azoknak a településeknek küldtek levelet, ahol visszaélésekre bukkantak. - Vas András

Minden lében két kanállal

Horváth István az utóbbi négy-öt évben lett Tolna megye fideszes erős emberéből az országos nagypolitika szereplője, igaz, a széles ismertséget annak is köszönheti, hogy egyre-másra bukkan fel a neve különféle furcsa ügyletek körül.

A Fideszbe 1996-ban lépett be, 2006-tól szekszárdi polgármester. 2010-ben lapunk írta meg, hogy a Horváth érdekeltségébe is tartozó Permitto Kft az állami tulajdonú Gemenc Volántól nyomott áron megvett egy Paks közeli busztelephelyet, majd a Gemenc Volán azon melegében visszabérelte azt a Permittótól, így néhány év alatt a vételár is visszacsörgött a vállalkozásnak. A Permitto sikerszériája ezzel nem állt meg: a telephelyet később már az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. bérelte ki a cégtől.

Horváth neve leginkább a 2013-ban elkövetett a trafikcsalás kapcsán került be a köztudatba: az akkor még fideszes Hadházy Ákos által titokban készített hangfelvétel tanúsága szerint egy frakcióülésre a helyi trafikpályázók listájával érkezett – amit hivatalosan nem tudhatott volna –, majd a tagokkal kedélyesen végigvették, hogy ki a megbízható jobboldali, és ki kaphat trafikot. Bár később a trafikbizottság azoknak adott üzletet, akiket erre Horváthék alkalmasnak találtak – köztük Horváth húgának –, ám az ügyészség arra jutott, hogy nem történt bűncselekmény. Később egy újabb hangfelvétel is kiszivárgott, ezen a helyi fideszesek Horváth István jelenlétében még 2012-ben arról trécseltek, hogy bővítik a Wosinszky utcai óvodát, ám úgy, hogy a hogy a 85 százalékos uniós támogatást élvező beruházás túlárazott lesz, mert így a városnak telik majd a 15 százalékos önrészre. Bár a képviselők tudták, hogy az óvodát 60 millióért fel lehet újítani, ám a munkát elnyerő vállalkozó 105 milliós ajánlattal nyert, és végül 130 millióba került a beruházás. Hadházy Ákos az ügyben feljelentést tett, ám 2017 őszén lezárták a nyomozást.

A mezőgazdász családból jövő Horváth 2010-től a mezőgazdasági bizottság elnökhelyettese volt, majd 2013-tól Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kinevezte a kormány sertésprogramjának felett őrködő miniszteri megbízottnak. Megbízása csak 2014 nyarán jelent meg, azaz másfél évig tényleges poszt nélkül tárgyalt a piac szereplőivel „a húsmarha, a juh és a gyógynövény termékpálya szervezéséről". Közben szinte a semmiből virágba borult Horváth 2011-ben, minimális befektetéssel alapított családi agrárérdekeltsége: a Bikácsi Agrár Kft-ről nemrég írtuk meg, hogy két év alatt közel félmilliárd forint uniós támogatást ítéltek meg neki. - Batka Zoltán

2018.02.08 20:53

Távkonfrontáció Lázár és Márki-Zay között: abcúgozás és mozgalom

Publikálás dátuma
2018.08.20 11:11

Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely
Rendezvény és ellenrendezvény satujában ünnepelt Hódmezővásárhely: a politikai ring egyik sarkában a regnáló polgármester, Márki-Zay Péter beszélgetett ellenzéki közéleti figurákkal, míg a másik sarokban Lázár János, a Miniszterelnökség volt vezetője, jelenlegi dohánybiztos szólt be Márki-Zaynak egy díjátadón. "Abcúg a szájhősnek, és háromszoros vivát minden cselekvő vásárhelyi polgárnak" - üzente Lázár.
A dohánybiztos azután ragadta magához a szót, hogy egy idős orvosházaspár megkapta az idén alapított Boldog Gizella díjat, írja a hvg.hu. Az exminiszter az 1018 évvel ezelőtti államalapításról szólva a keresztény Európához való csatlakozást emelte ki, majd nyilván ott folytatta, hogy ma Magyarország legfontosabb dolga a keresztény családokban gondolkodó kontinens megmentése. Lázár szerint most a Fidesz feladata a hatalom megszerzésével az, hogy 2030-ra Magyarországot Európa legjobb helyévé tegyék, és nem az, hogy újabb hatalomra tegyenek szert. Annak érdekében, hogy Hódmezővásárhely is jobb hely legyen,  Lázár szerint a meg kell erősíteniük a helyi közösségeket, és olyan példákat kell állítaniuk, akik a közhatalom birtoklása (értsd: Vásárhely esetében ez a polgármesteri poszt hiányát jeleni) nélkül sem tértek le a Szent István kijelölte útról. A városban szerinte most rombolás folyik, és az üres szavak idejét kell élniük, ezért az ő feladatuk most a közösségek erősítése. A Kossuth téren szervezett pódiumbeszélgetésen Róna Péter az elmúlt években elköltött 14 000 milliárd forint rossz elköltéséről, illetve annak következmény nélküliségét rótta fel az unió közösségének. Ez utóbbit mindegyikük hibaként említette, ezért főként az Euróapi Ügyészséghez csatlakozás fontosságát emelték ki. Márki-Zay Péter még ennél is tovább ment, szerinte egy európai FBI felállítása is indokolt lenne. Márki-Zay Péterhez még az ünnep előtt olyan információk jutottak el, hogy tojászápor fog rájuk zúdulni, most ez elmaradt, de nem alapítottak pártot sem, ahogy ezt a helyi jobboldali média már jó előre beharangozta. A polgármester szerint persze időszerű volna legalább egy mozgalom megalapítása, erre vélhetően még az idén sor is kerülhet.
2018.08.20 11:11
Frissítve: 2018.08.20 15:16

Hét tonna tűzijáték borítja fénybe Budapestet

Publikálás dátuma
2018.08.20 10:44
Tűzijáték 2017. augusztus 20-án, Budapesten
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Két hónapig dolgoztak a produkción az augusztus 20-ai tűzijáték szervezői: 21 ezer látványos fényeffekt robban hétfőn este a főváros felett.
Hatvan ember majdnem kéthavi munkája zárul ma este kilenc órakor. Ekkor indítják Budapesten a hagyományos augusztus 20-ai tűzijátékot, az időjárás pedig kifejezetten kedvez az ünneplésnek - írja összefoglalójában az atv.hu.
A pirotechnikai show több szempontból is a legek gyűjteménye lesz: összesen hét tonna tűzijáték – ebből 2500 kilónyi robbanóanyag – repül hétfőn este a a levegőbe.
A fényjátékban a magyar trikolór színei és az arany dominálnak, a 21 ezer effekt pedig különféle virágformákat, fűzfa ligetet formáz majd, de kirajzolódik majd arany színnel a korona is.
a technikusok annyi kábelt használtak fel, hogy az gond nélkül lefedné a Budapest-Hatvan távolságot.

Nézelődni jó lesz, utazni kevésbé

2018.08.20 10:44