Előfizetés

Lázár: közösen találtuk ki!

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.02.10. 06:00
Fotó: Azonnali
Szabálytalanságokat sejt az OLAF a hódmezővásárhelyi közvilágítási programban is. A miniszter nemrég azt mondta: Tiborcz Istvánnal együtt dolgozták ki azt.

„Tiborcz Istvánt ismerem polgármester koromból. (...) Közösen találtuk ki, hogy Hódmezővásárhelyen hogy fogjuk a közvilágítást modernizálni, ami nagyszerű program volt.” Ezt Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta még a múlt év novemberében egy kormányinfón, amikor megkérdeztük: miért találkozott, miről beszélt múlt ősszel egy kávézóban Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor miniszterelnök vejével?

A találkozót és a miniszter akkori nyilatkozatát egészen más megvilágításba helyezi az a Tiborcz István egykori érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. ügyeit vizsgáló OLAF-jelentés szerint a hódmezővásárhelyi közvilágítási projektben is súlyos szabálytalanságok, összeférhetetlenségek voltak. A miniszter szavai egyúttal semmissé tették a kormánymédia igyekezetét, amellyel igyekeznek Tiborczot "távolítani" az ügytől, hiszen maga Lázár ismerte el: ők ketten személyesen egyeztettek a projektről.

A hódmezővásárhelyi program ráadásul kulcsfontosságú az ügyben, hiszen miként arra az OLAF-jelentést megszerző 24.hu felhívta a figyelmet, épp Lázár János városából indult az Elios tendergyőzelmeinek története. Az Elios – pontosabban az akkor még ES Holding-nak nevezett cég – ott szerezhetett akkora megrendelésállományt, amelyet később referenciaként tudott felmutatni más közvilágítási tenderen.

Az 24.hu által ismertetett OLAF-jelentés szerint a pályázatokat kiíró, az akkor még Lázár János vezette város szabálytalanságok és összeférhetetlenségek egész sorát követte el a 940 millió forintos közvilágítási megrendelésnél. Az egyik korábbi vesztes versenytárs lett az ES Holding egyik beszállítója, ami egyértelműen tiltott gyakorlat: a versenyzők közötti összejátszás elkerülése miatt ugyanis szigorúan tilos, hogy a tendergyőztes a korábbi versenytársait alvállalkozóként bevonja az üzletbe.

TAKARÉKOS? LED-es fényforrások és hagyományos nátriumégők a hódmezővásárhelyi Kaszap utcában 2011- ben FOTÓ: MTI/KELEMEN ZOLTÁN GERGELY

TAKARÉKOS? LED-es fényforrások és hagyományos nátriumégők a hódmezővásárhelyi Kaszap utcában 2011- ben FOTÓ: MTI/KELEMEN ZOLTÁN GERGELY

A 24.hu írása szerint az OLAF kifogásolta azt is: a magyar közbeszerzési szabályok tiltják, hogy egy cég 10 százalékot meghaladó mértékben alvállalkozó legyen, ehhez képest a megrendelés túlnyomó részét valójában a bevont alvállalkozó végezte el. Az OLAF jelentéséből kiderül az is, hogy Hódmezővásárhelyen a közvilágítási tender kiírásánál és lebonyolításánál bábáskodó tanácsadó cég egyszerre dolgozott a kiíró önkormányzatnak és a kivitelező ES Holding-nak. És a cég szakértője később, az időközben miniszterré előlépett Lázár János munkatársa lett.

Erősen árulkodó az is: az ES Holding úgy nyerte el a vaskos, közel egymilliárdos megbízást 2010-ben, hogy 2008-ban nem volt bevétele, és forgalma még 2009-ben sem érte el a 10 millió forintot.

Felhők helyenként hószállingózással

Publikálás dátuma
2018.02.09. 23:22
Illusztráció/AFP
Szombaton nagyrészt erősen felhős lesz az ég, hosszabb napos időszakok délután nyugaton, északnyugaton lehetnek. Helyenként hószállingózás, gyenge havas eső is kialakulhat. Az északias szél gyenge, mérsékelt marad. Reggel az ország nagy részén fagyni fog, délután 1-6 fok várható.

Vasárnap száraz, naposabb időre készülhetünk, csupán délen, délkeleten és a középső tájakon lehet időnként több felhő az égen. Nem lesz jelentős a légmozgás. A fagyos reggelt követően délután 2-7 fokra készülhetünk.

Hétfőn nyugat felől felhők érkeznek, szórványosan kisebb havazás, havas eső is kialakulhat. Északnyugaton megélénkülhet az északi-északnyugati szél. Kedden szeles lesz az idő, többfelé hullhat hó, havas eső. Délutánonként 1-6 fokra számíthatunk.

Karácsony miniszterelnök-jelöltségéről is csak a kampánynyitón mondják ki a végső szót

Zoltai Ákos Lőrincz Tamás, Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.02.09. 22:22
Fotó: Tóth Gergő
Az MSZP és a Párbeszéd közös listájáról továbbá a két párt miniszterelnök-jelöltjéről gyors döntés született, más kérdésekben azonban voltak viták.

A szocialisták választmányának elsöprő többsége támogatta pénteki délutáni ülésén azt, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös listát állítson, valamint hogy a két párt közös miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke legyen – értesült a Népszava az ülésről, amely még a késő esti órákban is  tartott. Megállapodtak abban is, hogy támogatják a listán lévő helyek felosztását is, ennek értelmében a Párbeszédből a listavezető Karácsony Gergely mellett, a 11. helyen szereplő Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője szerepelne biztosan befutó helyen. A Párbeszédé lenne még továbbá a 19., a 33., a 44., az 55., a 66., a 77., a 88., a 99. és a 110. hely is. A megállapodás szerint a Párbeszéd négy egyéni körzetben állíthat jelöltet: Szabó Tímea indulna Óbudán, Dede Tamás Hajdúszoboszlón, de övék a jelölés joga Bicskén és az V. kerületben is.

Karácsony Gergely az ülésen felszólalva azt mondta, hogy „ez a szövetség több mint egy politikai termék, több mint két párt érdekszövetsége, sokkal inkább egy, a magyar politikában kialakult törésvonalakat újragondoló politika”. Álláspontja szerint az ellenzéki oldalon leginkább a hit hiányzik, a baloldali gondolat pedig akkor válhat erővé, ha jelöltek hitet is tudnak mellé adni.

Az MSZP választmányi ülésén öt perc felszólalási lehetőséget kapott a Liberális Párt két képviselője Bősz Anett és Sermer Ádám is. Fodor Gábor pártja ugyanakkor nehéz döntés előtt áll, hiszen nem az elnöknek, hanem Bősz Anettnek kínáltak a szocialisták befutó helyet, a 15.-et.

– Megkaptuk a lehetőséget, hogy felszólaljunk a választmány előtt. Ez már önmagában előremutató, pozitív hozzáállás volt az MSZP-től és úgy tűnik nem is volt eredménytelen – mondta a Népszavának Sermer Ádám. A Magyar Liberális Párt elnökhelyettese szerint ugyanis az eddigiekhez képest új irányú ajánlatcsomag került elő, amely a Magyar Liberális Pártot bevonná az MSZP és a Párbeszéd szövetségébe.

A jelöltek személyéről és sorrendjéről az MSZP szombati országos kampánynyitó kongresszusán mondják ki a végső szót, ám itt pusztán arról szavazhatnak majd, hogy elfogadják-e a választmány által meghatározott listát vagy sem. Ennek megfelelően ha a tagok módosítanának rajta, már nem lesz rá lehetőségük. A 11 órától kezdődő és várhatóan 14 óráig tartó párteseményen a lista mellett újra szavaznak majd Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségéről is. A kongresszuson felszólal majd Sergei Stanishev, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, valamint mások mellett Hiller István országgyűlési képviselő, Andor László volt uniós biztos, Karácsony Gergely tanácsadó testületének tagja, Mellár Tamás közgazdászprofesszor, valamint Magyar György ügyvéd, az MSZP és a DK által támogatott siófoki jelölt. Az esemény az előzetes tervek szerint Kunhalmi Ágnes, Molnár Gyula és Karácsony Gergely beszédeivel zárul.