Karácsony miniszterelnök-jelöltségéről is csak a kampánynyitón mondják ki a végső szót

Publikálás dátuma
2018.02.09 22:22
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
Az MSZP és a Párbeszéd közös listájáról továbbá a két párt miniszterelnök-jelöltjéről gyors döntés született, más kérdésekben azonban voltak viták.

A szocialisták választmányának elsöprő többsége támogatta pénteki délutáni ülésén azt, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös listát állítson, valamint hogy a két párt közös miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke legyen – értesült a Népszava az ülésről, amely még a késő esti órákban is  tartott. Megállapodtak abban is, hogy támogatják a listán lévő helyek felosztását is, ennek értelmében a Párbeszédből a listavezető Karácsony Gergely mellett, a 11. helyen szereplő Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője szerepelne biztosan befutó helyen. A Párbeszédé lenne még továbbá a 19., a 33., a 44., az 55., a 66., a 77., a 88., a 99. és a 110. hely is. A megállapodás szerint a Párbeszéd négy egyéni körzetben állíthat jelöltet: Szabó Tímea indulna Óbudán, Dede Tamás Hajdúszoboszlón, de övék a jelölés joga Bicskén és az V. kerületben is.

Karácsony Gergely az ülésen felszólalva azt mondta, hogy „ez a szövetség több mint egy politikai termék, több mint két párt érdekszövetsége, sokkal inkább egy, a magyar politikában kialakult törésvonalakat újragondoló politika”. Álláspontja szerint az ellenzéki oldalon leginkább a hit hiányzik, a baloldali gondolat pedig akkor válhat erővé, ha jelöltek hitet is tudnak mellé adni.

Az MSZP választmányi ülésén öt perc felszólalási lehetőséget kapott a Liberális Párt két képviselője Bősz Anett és Sermer Ádám is. Fodor Gábor pártja ugyanakkor nehéz döntés előtt áll, hiszen nem az elnöknek, hanem Bősz Anettnek kínáltak a szocialisták befutó helyet, a 15.-et.

– Megkaptuk a lehetőséget, hogy felszólaljunk a választmány előtt. Ez már önmagában előremutató, pozitív hozzáállás volt az MSZP-től és úgy tűnik nem is volt eredménytelen – mondta a Népszavának Sermer Ádám. A Magyar Liberális Párt elnökhelyettese szerint ugyanis az eddigiekhez képest új irányú ajánlatcsomag került elő, amely a Magyar Liberális Pártot bevonná az MSZP és a Párbeszéd szövetségébe.

A jelöltek személyéről és sorrendjéről az MSZP szombati országos kampánynyitó kongresszusán mondják ki a végső szót, ám itt pusztán arról szavazhatnak majd, hogy elfogadják-e a választmány által meghatározott listát vagy sem. Ennek megfelelően ha a tagok módosítanának rajta, már nem lesz rá lehetőségük. A 11 órától kezdődő és várhatóan 14 óráig tartó párteseményen a lista mellett újra szavaznak majd Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségéről is. A kongresszuson felszólal majd Sergei Stanishev, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, valamint mások mellett Hiller István országgyűlési képviselő, Andor László volt uniós biztos, Karácsony Gergely tanácsadó testületének tagja, Mellár Tamás közgazdászprofesszor, valamint Magyar György ügyvéd, az MSZP és a DK által támogatott siófoki jelölt. Az esemény az előzetes tervek szerint Kunhalmi Ágnes, Molnár Gyula és Karácsony Gergely beszédeivel zárul.

2018.02.09 22:22

Veszélyben dolgoznak a magyar munkavállalók

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:47
Az összes csok-támogatás feltétele, hogy tíz évig az adott ingatlanban kell élni FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát, ás folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma is.
Továbbra is rengeteg magyar dolgozik veszélyes körülmények között - derült ki a a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentéséből, amelyet a napi.hu szemlézett először. A 7098 vizsgált cégből 5305-nél találtak valamilyen szabálytalanságot, azaz négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát.
– Hat-hét éve folyamatosan növekszik a munkabalesetek száma – reagált a friss jelentésre lapunknak Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője. A szakértő szerint ennek két oka van: egyrészt a munkaerő hiány miatt olyan személyeket alkalmaznak, akik szakképzetlenek, vagy nem rendelkeznek gyakorlattal, így pedig balesetbe sodorják magukat, vagy másokat. Másrészt pedig a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a munkavédelmi oktatásokat tartalommal tartassák meg.
Mandrik István szerint tíz évvel ezelőtt nem 7098 céget vizsgáltak, hanem ennek a többszörösét. A már megszűnt Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ugyanis 1300-as állománnyal működött és minden megyében stabilan jelen voltak. Mandrik szerint érdemes figyelni az intézkedések minőségét is. A döntő többség ugyanis figyelmeztetéssel, vagy figyelemfelhívással zárul, így „gazdaságbarát” ellenőrzéseket tartottak.  Öt éve egyébként 17222 munkabaleset történt összesen, ez a szám viszont 2017-ben már 23378 nőtt. 2012-ben 62 halálos kimenetelű munkabaleset történt, míg 2017-ben már 79. Mandrik szerint nagyobb ellenőrzéssel és a munkaadók ösztönzésével lehetne megfékezni a folyamatos növekedést. – Ezeken kívül szükség lenne egy független biztosítóra, amely által a munkáltatók bónuszt kapnának, ha minden szabályt betartanak, míg maluszt (a casco biztosítás analógiájára), ha ezeket elmulasztják. Magyarország egyébként látszólag kimondottan jól áll a foglalkoztatási megbetegedések számában. Mandrik azonban úgy vélte, ez csak papíron igaz. Évek óta ugyanis alig, vagy egyáltalán nincs ilyen jelentés.
2018.08.15 19:47

Orbánnak várnia kell a díszvacsorával

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:04
AFP fotó
Fotó: /
A tudományos akadémia elnökének épp külföldön akad dolga, amikor a kormányfő és az akadémikusok vacsorája lenne. Ez lehet véletlen, de finom ellenállás is.
Elmarad Orbán Viktor miniszterelnök és a tudósok díszvacsorája, amelyet az elmúlt két évben tartottak szeptember 21-én, a Széchenyi István-emléknapon. Harmadszorra azért nem jön össze a kormányfő és a hazai tudományos élet fontosabb szereplői között a találkozó, mert Lovász Lászlónak, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének más programja van. Az MTA sajtótitkársága ugyanis azt közölte a 24.hu-val, hogy Lovász egy korábban leszervezett utazás miatt külföldön tartózkodik majd szeptember 21-én. A portál úgy tudja, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda csak a napokban értesült erről, emiatt pedig úgy döntöttek, hogy a társszervező nélkül nem tartják meg az eseményt. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása szerint azonban új időpontot egyeztetnek.
A feszült viszony arra vezethető vissza, hogy a parlament július 17-én olyan költségvetést megalapozó törvényjavaslatot fogadott el, amelynek értelmében az MTA összköltségvetésének csaknem fele, 28 milliárd forint a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül át. Ugyanakkor – mint arról lapunk tegnapi számában beszámoltunk - ha az MTA teljesíti a kormány feltételeit, akkor továbbra is ők dönthetnek a 28 milliárd forintról. Az Atv.hu szerint azonban igen súlyos feltételeket támasztana a kabinet: átalakítanák például az Akadémia vezetését és kormánydelegáltak is beülnének az akadémikusok mellé. A jövőben ez a testület döntene az Akadémia elnökéről és a kutatásfinanszírozási milliárdokról. Lukács András, az Oktatói Hálózat tagja erről lapunknak azt mondta, ez olyan „mintha egy ajtón betennék a lábukat, és ha nem nyomják teljes erővel vissza, akkor még beljebb hatolnak.”
Szerző
2018.08.15 19:04