Előfizetés

Farsangolni lehet, közlekedni nem nagyon

Változik a fővárosban a 15-ös, a 16-os, a 16A, a 105-ös, a 115-ös autóbusz, valamint a 2-es, a 19-es és a 41-es villamos közlekedése, mert ma 10 és 19 óra között rendezik a Várkert Bazárnál a V4 Farsang elnevezésű rendezvényt. A résztvevők számától függően az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 110-es, a 112-es, a 133E és a 178-as autóbusz közlekedésében is lehet változás.

Az eredetileg bejelentett tervekkel ellentétben a Lánchidat tegnap még nem zárták le, ma viszont ez is megtörténik.

Részletes információkat itt talál!

NYT: Hogyan vált Orbán Európa legfőbb politikai kihívásává?

Publikálás dátuma
2018.02.11. 09:52
FOTÓ: FRANCOIS LENOIR / POOL / AFP

Több hazai elemzőt, szakértőt is idéz a The New York Times szombati cikkében, amelyben meglehetősen kritikus képet fest Orbán Viktorról és kormányáról. A lap európai és hazai politikai és egyéb elemzőket, szakembereket idézve hosszasan elemzi, hogyan indult el Magyarország a 2010-es választások, vagyis a Fidesz újbóli kormányra lépése óta az autokrácia irányába, illetve miként vált mostanra Orbán Viktor az Európai Unió legnagyobb politikai kihívásává.

Orbán Viktor a puha autokrácia egyik furcsa változatává formálta át Magyarországot úgy, hogy kombinálta mindezt a „csókosok” kapitalizmusával, szélsőjobbos retorikával és egypárti politikai kultúrával. Eközben Magyarország uniós tag maradt ráadásul, és dollármilliárdoknak megfelelő összegű támogatást kap az EU-tól – írják.

Az elemzés megemlíti hogyan akarta az Orbán-féle rezsim bezáratni a Közép-európai Egyetemet (CEU), szólnak Tiborcz István Elios-ügyéről és Mészáros Lőrinc páratlan gazdasági sikereiről.

A cikk hosszan elemzi, hogy miként vette át és formálta a maga „szája ízére” az Orbán-kormányzat a közjogi rendszert, mit és hogyan változtatott meg hatalma bebetonozására.

"A választási törvény nem felel meg a demokratikus sajátosságoknak" – állítja az írásban Vörös Imre, a Magyar Alkotmánybíróság alapító tagja -, Magyarország tehát nem demokratikus ország.

Az elemzés azt jósolja, hogy egyebek mellett a választási rendszeren végrehajtott változások miatt szinte biztos, hogy a Fidesz áprilisban megnyeri a választásokat.

Megállapítják, hogy Orbán Viktor valószínűleg az Európai Unió legnagyobb kihívása. Idézik a lengyel Jog és Igazságosság párt vezetőjét Jaroslaw Kaczynskit, aki szerint Orbán megmutatta, hogy nincs lehetetlen Európában. Például megmutatta, hogyan kell udvarolni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és dicsérte Recep Tayyip Erdogant, Törökország elnökét.  Megemlítik azt is, hogy ő volt az első európai vezető, aki már kampánya alatt nyíltan támogatta a republikánus elnöki jelöltet, Donald  Trumpot.

Az írás szerzője Patrick Kingsley, munkáját Budapestről Kőműves Anita és Novák Benjamin, Londonból Palko Karasz segítette.  

Hétfőtől érkeznek a választási értesítők

Hétfőn kezdik kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt.

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében az országgyűlési választás kitűzéséről, és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítők nyomtatása a február 9-i névjegyzéki állapotnak megfelelően pénteken kezdődött meg, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.

A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb február 19-éig postázzák az értesítőt a lakcímükre arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza.
Azok, akik korábban már regisztráltak nemzetiségi választópolgárként az országgyűlési választásra, ezt az információt is megtalálják az értesítőjükön. Az értesítő tartalmazza továbbá a szavazás helyét, idejét, és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát.

Ez azért fontos, mert a 2014-es voksoláshoz képest - amikor 10 382 szavazókör állt a választók rendelkezésére -, az idén már csak 10 286 szavazókör lesz, vagyis sokan lesznek olyanok, akik nem a megszokott szavazókörükben voksolnak.

A jelölteknek a választási irodák által kiadott ajánlásgyűjtő íveken kell az induláshoz szükséges támogató aláírásokat összegyűjteniük.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az április 8-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.