Zűrzavaros a szír harctér

Publikálás dátuma
2018.02.12. 06:32
A Golán-fennsíkra telepített Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer ütegei képesek kivédeni a Szíria felől érkező, rövid hatótávo
A modern kor legátláthatatlanabb háborúja zajlik Szíriában. A szereplők száma egyre nő, a szövetségesek között is egyre több a feszültség.

Több légicsapást hajtott végre Izrael Szíriában szombaton szíriai és iráni katonai célpontok ellen, azt követően, hogy hajnalban egy drón behatolt Izrael légterébe, ahol mintegy másfél percig felderítő, azaz kémrepülést végzett, mígnem egy izraeli helikopter kilőtte. Izraeli médiajelentések szerint a drónt egy Tadmor melletti szír bázisról indították, de az izraeli hadsereg, az IDF által a médiában is bemutatott bizonyítékok szerint irányi gyártmányú és irányítású volt. Ennek bizonyítására az IDF műholdfelvételeket tett közzé a szír bázisról és a lelőtt drón maradványairól. Az izraeli hadsereg több hullámban válaszolt a behatolásra, először azt a bázist bombázták le, ahonnan a drónt kilőtték, majd Damaszkusz közelében lévő célpontokat is támadtak. Az izraeli légierő összességében tizenkét légicsapást mért a Szíria területén lévő, de, állításuk szerint valójában iráni katonai támaszpontok és fegyverraktárakra. Irán cáfolja, hogy az övéké lett volna a drón, és nevetségesnek nevezte az izraeli vádat, Szíriai pedig azt is tagadja, hogy a drón egyáltalán behatolt volna az izraeli légtérbe.

A légicsapás során a szír légvédelem egy izraeli F-16-os vadászgépet eltalált, amely le is zuhant, de már izraeli területen. A katapultáló pilóták megsérültek, de túlélték, a haifai kórházban kezelik őket.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy az izraeli kormány és a katonai vezetés a sabat idején válságtanácskozásra ült össze. A szombati munkaszüneti napot csakis rendkívüli esetekben sérti meg a politikum is. A tanácskozás végén Benjamin Netanjahu és a katonai vezetés jelezte, Izraelnek nem áll szándékában a helyzet eszkalálása, az ország békét akar, de a továbbiakban is védekezni fog a szír területről érkező iráni fenyegetés ellen. A miniszterelnöki sajtóiroda közleménye hangsúlyozta, „minden támadásra válaszolni fog a hadsereg”, „ez volt a politikánk és ez is marad”.

Izrael a szír polgárháború alatt nem első alkalommal hajtott végre célzott légicsapást szíriai célpontok ellen, de amint most a katonai vezetés is hangsúlyozta, ez volt a legjelentősebb. A Times of Israelnek nyilatkozva Tomer Bar az izraeli légierő egyik tábornoka azt mondta, az 1982-es Galileai Béke Hadművelet óta ez volt a legnagyobb izraeli légicsapás szír területen.

A 2011-ben kirobban szír polgárháború során Izrael nemcsak a határ és légtérsértésekre válaszolt, többször mért légicsapást iráni célpontokra és a Hezbollahnak szóló fegyverszállítmányokra. A tel-avivi vezetés már korábban leszögezte, nem nézi tétlenül, hogy Irán szíriai területen katonai bázisokat létesítsen és fegyvereket szállítson a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek, amely a Iránhoz hasonlóan az Aszad rezsim oldalán harcol a szíriai polgárháborúban az Iszlám Állam, de mérsékelt lázadók ellen is.

Antóni Gutteres a fegyveres konfliktus azonnali és feltétel nélküli beszüntetésére szólította fel a feleket, annak veszélyére is figyelmeztetett, hogy a fegyveres konfliktus átlépheti Szíria határait is. Irán és a Hezbollah ugyanis Izraelt és az Egyesült Államokat is támadással fenyegette meg a szombati szíriai légicsapás miatt. A Pentagon szóvivője válaszként leszögezte, az Egyesült Államok gépei nem vettek részt a szombati szíriai légicsapásban, és Washington álláspontja szerint Izraelnek joga van az önvédelemre, jogában áll kivédeni a területét és állampolgárait fenyegető veszélyeket, közölte Adrian Rankine-Galloway.

Netanjahu azt is elmondta, hogy a szombati izraeli hadműveletről Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel és Vlagyimir Putyinnal is tárgyalt telefonon. A damaszkuszi rezsim legfőbb támogatójának számító orosz elnököt emlékeztette, Izraelnek jogában áll kivédeni a szí területről érkező fenyegetéseket. Netanjahu szerint megállapodtak abban, hogy az izraeli és orosz katonai vezetés a jövőben is fenntartja koordinációs mechanizmust a fegyveres erőik közti összetűzések elkerülésének érdekében.

Mindenki mindenki ellen
A szíriai polgárháborúban szinte a kezdetektől fogva mindkét oldalon megjelentek a külföldi szereplők is. Aszad elnök oldalán ott áll Irán és a libanoni Hezbollah, majd 2014-től Oroszország is. A felkelők mögött kezdettől szaúdi, és más öbölmenti országok álltak anyagi támogatókként, az Iszlám Állam zsoldosai a világ minden tájáról érkeztek. Az Egyesült Államok hivatalosan a Szír Demokratikus Erőket támogatja, amelynek főereje az YPG kurd milícia. Törökország három hete Afrinnál a kurdokat bombázza. Múlt héten amerikai gépek mértek légicsapást Aszad-párti milíciákra. Szíriában egyre gyakoribb a szövetségesek közötti súrlódás.

Szerző

Lenin csokoládéba öntve

Publikálás dátuma
2018.02.12. 06:31
Lenin mauzóleumának fizetőssé tétele sok oroszban ellenérzést vált ki, a nosztalgiázókat pedig egyenesen sokkolta Fotó: AFP/Mikh
A szovjet múlt biztos jövedelemforrás a seftelőknek is. A dicsőséges nagybirodalmi éra apró kacatjai sokat érnek. A nagyok kultusza virágzik, Lenin csokoládéban éledt újra.

Hajdanán a fából készült egymásba illeszthető matrjoska babák ajándékozása volt a sláger a Szovjetunióban, már csak azért is, mert ezek általában nem tartoztak a hiánycikkek közé. Aztán jött a rendszerváltozás, és kiderült, hogy a Sztálin és a Lenin figurákra, a párttagsági könyvekre, a magas állami kitüntetésekre, a szovjet katonaruhákra is van vevő az orosz vagy akár a magyar bolhapiacokon.

Manapság Moszkvában változatlanul virágzik a két vezért imitáló üzletelők piaca. A Leninhez, Sztálinhoz hasonló emberek abból próbálnak megélni, hogy az erre a célra tökéletesen megfelelő Vörös téren mutogatják magukat, és némi készpénz fejében közös fotózásra invitálják az ott sétáló oroszokat és külföldi turistákat. Ez az üzlet vesztett minőségéből, gyenge hasonmások is megjelentek a terepen, nem kell azonban nagyon félniük, mert egyre kevesebben vannak olyanok, akiknek az emlékezetében a két bolsevik vezér arcmása élesen megmaradt. Így hát gyakran elegendő, ha a Sztálint utánzó díszes fehér egyenruhát ölt, tányérsapkát nyom a fejébe, pipát a szájába, vagy Lenin esetében szakállat ragaszt fel magának. Bár Oroszországban még ma is találkozni Lenin nevével, metró állomást, állami könyvtárat, sőt még közigazgatási egységet is elneveztek róla, a fiatalok sokat nem tudnak róla.

Mivel a vezérek hasonmásainak feltünése a rendőri figyelmeztetések közepette már kevesebb embert hoz lázba, új műsort társítottak a korábbihoz. Lenin és Sztálin összeverekednek, vagy mondjuk megjelenik a színen váratlanul a zseniális költő, Puskin, hogy nekiugorjon az egyik népvezérnek.

A Vörös téren naponta soktízezer ember megfordul, ezért mindig akadnak elegen, akik hajlandóak egy közös fotózásért 100-300 rubelt kifizetni. Ebből, mint a „Komszomolszkaja Pravda” összeállításából kiderül, van, akinek összejön akár 50 ezer rubel is naponta. Néhány moszkvai lakás ára több év alatt. Mivel a bemutatót törvény nem tiltja, még adózni is hajlandóak a hasonmások.

Az újgazdagok olyan éttermeket, kávézókat is felkeresnek, amelyeket a szovjet éra jelképeivel díszítettek fel, Lenin plakátokkal és idézetekkel, az étlapokon pedig a szovjet korszak ételeivel. Egyes ilyen helyek jó üzletnek bizonyultak, mások csődbe mentek, hiába ajánlottak „Párt-fasírtot”, „Krupszkaja salátát” vagy a forradalom kezdetét hirdető „Auróra lövés” elnevezésű koktélt. A Leninről elnevezett bárok inkább a fiatalok körében népszerűek. Van olyan cukrászda Szentpéterváron, amelyben Lenin cukorba és csokoládéba öntve ehető meg. Másutt 2500 rubelért megvehető az „Iljics” elnevezésű kilós csokoládé. A forradalom századik évfordulójára még Lenin portrés cukorkát is forgalomba hoztak.

A tömegáruk között Lenin fotójával díszitett futballtrikókat találni 940 rubelért. Dupla áron kapható az, amely Lenint punknak ábrázolja. Kelendőbbek azonban a sarló-kalapácsos mezek. S talán azok is, amelyekről Putyin elnök néz ránk.

Lenin szobrot nem nehéz találni Oroszországban, az „alkotók” most inkább olyan kisméretű mellszobrokkal kereskednek, amelyek idétlen és ízléstelen formákba öntik a forradalom vezérét. Egyrészt tehát igyekeznek tőkét kovácsolni abból, hogy sok emberben nosztalgia él a szovjet korszak iránt, másrészt abból, hogy mások viszont határozottan elutasítják a múlt feltámasztását. Itt-ott felötlött annak a lehetősége, hogy egyes portékák miatt feljelentést tesznek, ettől azonban végül elálltak.

Mindenből üzletet csinálnának, még a Mauzóleumból is. Azok, akik megfizettetnék az árát annak, hogy valaki belépjen a Mauzóleumba, arra hivatkoznak, hogy a fáraók sírhelyét sem lehet ingyen megszemlélni Egyiptomban, miért nem kérnek akkor pénzt Leninért, hiszen évente a költségvetésből akár 13 millió rubel is elmegy a fenntartására. Ha belépőt kérnének, akkor ennek sokszorosát lehetne behajtani. Ez az ötlet biztosan nem kap zöld utat a megvalósításhoz, mert bár a külföldi turisták sokasága gond nélkül fizetne, a nosztalgiázó oroszokat biztosan felbőszítené.

Szerző

Íme a Magyar Filmdíj jelöltjei

A Magyar Filmakadémia Egyesület vasárnap este hozta nyilvánosságra, hogy mely filmeket és mely alkotókat jelölik a Magyar Filmdíjra. Az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről versenyezek a legjobb játékfilmnek járó díjért. 

A szervezők MTI-hez eljuttatott összegzése szerint a filmakadémia tagjai titkos szavazással döntöttek arról, hogy a 23 kategóriában melyik 5 alkotást és alkotót jelölik a 3. Magyar Filmdíjra. Az ünnepélyes díjátadót március 11-én este a Vígszínházban rendezik meg, a legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással döntenek majd a nyertesekről.

A közlemény szerint az 1945, az Aurora Borealis, A Viszkis, a Kincsem és a Testről és lélekről versenyezek a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért. A tévéfilmek közül a benevezett négy alkotás, az Árulók, a Csandra Szekere, az Egy szerelem gasztronómiája és az Utolsó adás kaptak jelölést. A legjobb dokumentumfilm kategóriában az Egy nő fogságban, az Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből, a Granny Project, az ULTRA és a Visszahúz a múlt - Ember Judit portréja kapták a legtöbb szavazatot. A legjobb kisjátékfilm kategóriában A Kockaember, az Asszó, a Cinematographer, a Földiek és a Zabigyerek vannak a jelöltek között, míg az animációk közül A kozmosz nagykövetei, az Albrecht Dürer rinocérosza, az Egy komisz kislány naplója - 2.epizód: Mr.Barnum cirkusza, a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek és a WireLess kapta a legtöbb szavazatot.

Az 5 műfaji kategória mellett 16 szakmai kategóriában - rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv (játékfilmek és tévéfilmek esetében egyaránt), vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester - adnak majd ki díjakat.

A játékfilmes kategóriában a legjobb női főszereplőnek járó díj jelöltjei között van Balsai Móni (Jupiter Holdja), Borbély Alexandra (Testről és lélekről), Máhr Ági (Az Állampolgár), Petrik Andrea (Kincsem) és Tóth Ildikó (Aurora Borealis - Északi fény).

A játékfilmes kategória legjobb férfi főszereplője Jéger Zsombor (Jupiter Holdja), Morcsányi Géza (Testről és lélekről), Nagy Ervin (Kincsem), Rudolf Péter (1945) és Terhes Sándor (OUT-Kihűlés) közül kerül ki.

A legjobb játékfilmes rendezőnek járó díj jelöltjei között szerepel Antal Nimród (A Viszkis), Enyedi Ildikó (Testről és lélekről), Mundruczó Kornél (Jupiter Holdja), Török Ferenc (1945)  Vranik Roland (Az Állampolgár).

Szerző
Témák
Magyar Filmdíj