Látogatási tilalom az esztergomi kórházban

Publikálás dátuma
2018.02.12. 11:48
Forrás: Vaszary Kolos Kórház/Facebook
Látogatási tilalom lépett életbe hétfő reggel az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban az influenzás megbetegedések terjedése miatt - közölte a kórház főigazgatója az MTI-vel.

Kanász Gábor tájékoztatása szerint az intézmény dorogi telephelyén egyelőre látogathatók a betegek. Az Esztergomban elrendelt teljes körű látogatási tilalom visszavonásig érvényes. Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

Szerző

250 millió forint csapódott be Növényi Norbert alapítványánál

Publikálás dátuma
2018.02.12. 10:09
Forrás: Facebook/Simonka György
Hazugság, hogy a kormány csak Németh Szilárdot szereti, nálunk a birkózok közpénzre vannak ítélve: most Növényi Norbert alapítványánál csörgött a kassza.

Kétszázötvenmillió forintos uniós támogatást nyert el karácsony előtt Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó Békés megyei alapítványa, írja a Magyar Nemzet. Az újság a sikert annak tulajdonítja, hogy az alapítvány kuratóriumában csücsül Simonka György fideszes országgyűlési képviselő bizalmasa. Persze eddig sem volt titok, hogy az olimpikon birkózó és a fideszes honatya erősen szimpatizálnak: Növényi például 2014-ben versben énekelte meg a politikus nagyságát.

Ám – a jelek szerint – kapcsolatuk nemcsak a szellemek összeéréséről szól, de az anyagiakról is: ezt jelzi, hogy a sportoló által 2014-ben alapított Növényi Norbert Tehetséggondozó Alapítvány kuratóriumában feltűnt Baráth Richárd, aki Simonka jobbkeze.

Asszisztensi, illetve sofőri feladatai mellett Baráth társtulajdonos, valamint tisztségviselő több, Simonka érdekeltségébe tartozó cégben. Így nem véletlen, hogy Növényi alapítványának székhelye ugyanarra a Békés megyei Csanádapácán lévő címre van bejelentve, mint amit Baráth saját lakcímeként adott meg a hivatalos cégjegyzékben.Baráth Richárd mások mellett társtulajdonosa – Simonkával együtt – a Magyar Termés Tész Kft.-nek is, amely Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása alapján 973 millió forintos kárt okozott Magyarország és az EU költségvetésének.

Szerző

Felgöngyölíthette az OLAF az Elios-projektek kapcsolati hálóját

Publikálás dátuma
2018.02.12. 09:51
Forrás: Facebook
Mielőtt a pályázatot kiírták volna, már lényegében nyert az Elios – így működött a rendszer.

Az összeférhetetlenség a legsúlyosabb bűn egy uniós forrásból finanszírozott projekt esetében – ha az EU ilyesmit bizonyítottnak lát, akkor a teljes támogatási összeget visszafizetteti. Márpedig az Elios Innovatív Zrt. esetében – a 24.hu állítása szerint – az Európai Csalás Elleni Hivatal összeférhetetlenséget térképezett fel. (Vissza is követel több mint 13 milliárd forintot a cég által bonyolított közvilágítási projektek dotációjából.)

A szervezőt nem az egyes önkormányzatoknál kell keresni, hanem inkább a tanácsadók, illetve az azok mögött álló magánszemélyek között, erre a következtetésre jutott az OLAF – írja a szervezet jelentését megszerző 24.hu. Márpedig az OLAF által vizsgált 35 beruházás mindegyikében szinte azonos módon menedzselték a pályázatokat, és a rendre felbukkanó tanácsadók némelyike, illetve az Elios között átfedések mutathatóak ki.

Ahogy arról már többször szó volt 22 projektben működött közre a Sistrade Kft. (és az azt vezető Hamar Endre), általában az önkormányzatoknak segédkezett az előkészítésben, többnyire az energetikai tanulmányokat készítette el. Mivel ezek gyakorlatilag determinálják az ügymenetet és meghatározzák a műszaki feltétteleket, gyakorlatilag már a pályázati start előtt eldőlt, hogy ki a befutó. Nem csoda, Hamar Endre 2013 januárja és 2014 áprilisa között a Sistrade-ben és az Eliosban is tulajdonos volt.

Illetve akad még egy céges átfedés is. Egy Eupro Projektmenedzsment Kft. nevezetű cégben is tulajdonos volt hamar – ez a vállalkozás kilenc, az OLAF által vizsgált tendernél biztosított projektmenedzsment-szolgáltatást. (2013 áprilisa és 2014. áprilisa között Hamar egyszerre volt tulaj az Eupro Projektmenedzsment Kft.-ben és az Eliosban.) Az Euproban egy Lázár János holdudvarához sorolt üzletember volt Hamar üzlettársa. Kárpáti Péter György a legelső beruházásnál, Hódmezővásárhelyen adta a közbeszerzési tanácsokat egy másik cége, az Ész-Ker Kft. révén.

Szerző