Tényfeltáró videóért tiltanák le az orosz ellenzéki vezér honlapját (videó)

Publikálás dátuma
2018.02.12. 13:08
Alekszej Navalnij a moszkvai Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) irodájában. Fotó: Mladen ANTONOV / AFP

Tiltólistára tette Alekszej Navalnij weboldalát az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) a hétvégén, miután az ellenzéki politikus közölt egy tényfeltáró videót, amelyben azt állítja, hogy Oleg Gyeripaszka milliárdos 2016 augusztusában egy sikamlós norvégiai jachtos horgászással vesztegette meg Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettest, tudósít az MTI.

Navalnij nem kevesebbet állít, mint hogy Gyeripaszka a hajóúton Donald Trump akkori amerikai elnökjelölt kampányfőnökétől, Paul Manforttól származó értesüléseket osztott meg Prihogykóval. Az ellenzéki blogger szerint a helyettes kormányfő az orosz diplomácia vezetőjénél, Szergej Lavrovál is nagyobb befolyást gyakorol Moszkva külpolitikájára. Gyeripaszka korábban üzleti kapcsolatban állt Paul Manaforttal, aki ellen vádat emelt Robert Mueller, a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozást kivizsgáló különleges ügyész.

Trump kampányfőnökének orosz kapcsolatai
Már korábban kiderült, Putyin strómanja volt Manafort, Trump első kampányfőnöke: Manafort évi 10 millió dolláros szerződés keretében dolgozott ki Gyeripaszka számára stratégiai tervet, melynek részét képezte például a sajtó befolyásolására tett javaslat is az Egyesült Államokban, Európában és egyes volt szovjet tagköztársaságokban. A tervet ezekkel a szavakkal mutatta be megrendelőjének: „ez nagymértékben erősíti majd Putyint, hogy mind belpolitikai, mind külpolitikai tekintetben újra fókuszálja politikáját”. Manafortot  – akit már vád alá helyeztek, ügyeit az FBI vizsgálja – az amerikai elnökválasztás alatt is többször ajánlott eligazítást Gyeripaszkának.

A videóban Navalnij közölte, hogy Gyeripaszka luxushajóúttal, prostituáltakkal és a magángépén való utaztatással megvesztegette Prihogykót. Emellett azt állította, hogy a miniszterelnök-helyettes törvényes jövedelméből semmiképp sem vásárolhatta meg a moszkvai és a főváros környéki ingatlanjait. Értesüléseit Navalnij egy Násztya Ribka nevű fehérorosz eszkortnak a közösségi médiában közzétett posztjaiból, valamint a Gyeripaszkával intim kapcsolatba került nőnek a hajókirándulásról is megemlékező könyvéből merítette.

Gyeripaszka és Prihogyko a milliomos jachtján. A kép egy részlet Navalnij 25 perces, angolul végig feliratozott videójából, forrás: Youtube.

Gyeripaszka és Prihogyko a milliomos jachtján. A kép egy részlet Navalnij 25 perces, angolul végig feliratozott videójából, forrás: Youtube.

A Roszkomnadzor szombaton vette fel a lajstromba a weboldalt, amelynek elérhetőségét blokkolni fogja Oroszországban, ha a kifogásolt anyagot három napon belül nem távolítják el róla. Ivan Zsdanov, a Navalnij-féle Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány ügyvédje közölte, hogy a hatóság intézkedését meg fogja fellebbezni.

Gyeripaszka valótlannak nevezte a videóban elhangzottakat, és személyes adatok közlése miatt beperelte Ribkát. Rágalmazás címén pert helyezett kilátásba Navalnijjal szemben is.

Oleg Gyeripaszka Vlagyimir Putyin elnökhöz közelálló üzletember, Prihogyko pedig a Jelcin-korszak óta folyamatosan vezető tisztségeket tölt be az elnöki és az államapparátusban, ami ritkaságszámba megy Moszkvában. Alekszej Navalnij, az egyik legjelentősebb ellenzéki politikus Oroszországban, akit a központi választási bizottság – felfüggesztett szabadságvesztésére hivatkozva – nem engedett elindulni az idén márciusi elnökválasztáson. Mikor legutóbb tüntetést szervezett, melyen a választások bojkottjára szólított fel, a hatóságok őrizetbe vették, irodájába pedig betörtek és átkutatták azt.

Szerző

Elios botrány - Lázár bedobta a kommunikációs jolly jokert

Vajon meddig lehet még blattolni ezzel a közhellyel? A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanis egy politikai akció része az Elios Innovatív Zrt. ügyében született OLAF-jelentés. Jelentsen ez bármit is. 

Az OLAF-jelentés időzítése nem volt véletlen, kizárólag a kampánynak szól - ezt mondta Lázár János hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatóján.   A hódmezővásárhelyi közvilágítási rendszer - az országban elsőként megvalósított - korszerűsítése kiválóan működő, a városnak energiamegtakarítást hozó, a lakosság számára jobb megvilágítást eredményező fejlesztés, melyre büszke lehet az önkormányzat - hangsúlyozta az MTI szerint a politikus.

Szerző

V4 - Ráégett a tűzijáték a Lánchídra

Publikálás dátuma
2018.02.12. 12:12
AFP fotó
A vasárnap esti tűzijáték komoly nyomokat hagyott a Lánchídon. Az Euronews egyik olvasója/nézője küldte a felvételt, aki munkába menet vette észre a rakéták után maradt kormos, égett nyomokat.

A Várkert Bazár honlapján olvasható ismertető szerint a V4-es családi program zárása volt az este 6 órakor a Lánchíd járdáiról fellőtt tűzijáték.  A koncertek és hagyományőrző látványosságok sok érdeklődőt vonzottak, a tűzijáték után a budai Duna-parton és az Alagúton át sétált el a közönség, a Lánchidat lezárva tartották éjjel 11 óráig a pirotechnikai eszközök maradványainak összegyűjtése miatt. A fotó alapján vagy a takarítás nem volt szakszerű, vagy a rakéták indítása. 

Szerző