Pártlista

Horváth Gábor ezt írta a lap szombati számában: „Egy Karácsony Gergely által vezetett névsor, amelyen politikusokon - például az előkelő helyen szereplő Kunhalmi Ágnesen - kívül a pártoktól többé-kevésbé független, vitathatatlan szakértelmű, tekintélyes emberek is feltűnnek, egyszerre sugallhatná a változást és nyugtathatná meg az ismeretlen jövőtől aggódókat”.

Nagyon egyetértek a főszerkesztő úr által megfogalmazott igénnyel/követelménnyel, de azóta már tudjuk, hogy a Magyar Szocialista Párt vezetői nem így gondolkodnak: a lista első tíz helyét kizárólag ismert pártemberek, továbbmegyek, többségében olyan tisztségviselők (elnök, elnökhelyettes, választmányi elnök, pártigazgató, frakcióvezető, volt pártelnök stb.) foglalják el, akik az elmúlt évek baloldali „sikertörténetének” kovácsai voltak. Új politikai szereplőknek nem nevezhetők, „pártoktól többé-kevésbé független”-nek pedig végképp nem.

A kérdés tehát az, hogy miért nincsenek a lista élmezőnyében „vitathatatlan szakértelmű, tekintélyes emberek”, holott ennek szükségességét a párt vezetői többször és hangsúlyosan meghirdették?! Több magyarázat is lehet, én két életszerűvel próbálkozom.

1. A párt korifeusai lehet, hogy kerestek nagy tudású, köztiszteletnek örvendő személyeket a listás jelöltségre, de azok – látván a baloldali politikai közösség morális állapotát és szomorú vergődését – visszautasították a felkérést.

2. Ennél valószínűbb az a változat, hogy az MSZP meghatározó személyiségei - tekintettel a „tuti” bejutást jelentő listás helyek szűkösségére – lemondtak a független értelmiségiek bevonásáról, és egymás között elosztották a parlamenti székeket. Megjegyzés: a Republikon Intézet friss becslése szerint az MSZP-Párbeszéd Szövetség összesen 15-25 közötti (egyéni+listás) képviselői mandátumot szerezhet, ebből következően a 1 -15 közötti listás helyek nagyon értékesek.

Az MSZP tehát „rövid” névsor befutásával számol, ami viszont arra utal, hogy a párt nem túl magabiztosan készül a kormányzati szerepvállalásra. Választási vereség esetén (aminek azért van realitása) a lista élén állók közül néhányan harmadszor is ellenzéki státuszba vezényelhetik a szocialista pártot. Ez az opció a jövőre nézve nem sok jót ígér (alapszervezetek vs. frakció).

A várhatóan 15-25 fős parlamenti csoportban (még ellenzékben is) igen jól mutatott volna néhány párt-független, originális gondolatot képviselő autonóm és hozzáértő specialista beválasztása. Ez nem történt meg. A régiek újrapozícionálták magukat, és a belső béke megőrzése érdekében a párt-tisztségviselők között osztották szét a helyeket. Természetesen tiszteletben tartom a politikai döntést, csak azt nem értem, hogy kívülről hozott „húzó” nevek hiányában milyen alapon számítanak a szavazó bázis bővülésére és széles társadalmi támogatottságra? A pártemberek kizárólagos lista-kedvezményezése fájó üzenet az egyre elkeseredettebb - pártoktól független – szakértelmiségiek számára: itt sincs rátok szükség, még mutatóban sem!

2018.02.13 07:01

Az egész országot hó boríthatja szerda reggelre

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Csütörtökön is havazni fog, de még jövő héten is folytatódni fog a "télies" időjárás.
Országos havazás várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden. Eleinte csak délen és keleten havazhat, ám szerdára virradóra dél, délnyugat felől kiterjedt havazás kezdődik, amely reggelre eléri az északi országrészt is. Egy mediterrán ciklon melegfrontja az éjszaka érkezik meg az ország fölé országos havazást hozva. A hóesés fokozatosan terjed észak felé, legkésőbb az Északi-középhegység térségét érheti el.
Szerda délelőttre várhatóan az egész országot hó borítja be.
A legtöbb friss hó a déli megyékben valószínű. Napközben a legtovább az ország északi, északnyugati felén havazhat. A déli határvidéken összességében 15 centiméter hó is hullhat. Délelőtt dél felől fokozatosan megszűnik a csapadék.
A havazás miatt szerdára Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok között valószínű. A csúcshőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul, ezért délen olvadni fog.
Csütörtökön napközben általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. A déli óráktól egyre többfelé várható csapadék: elsősorban nyugaton valószínű hó, másutt havas eső, eső, néhol ónos eső is hullhat. Helyenként megerősödhet a szél is. A hőmérséklet napközben 0 és plusz 5 fok között alakul. A hétvégén és a jövő héten is hasonlóan "télies" idő várható. Többnyire az ilyenkor szokásosnál is hidegebb lesz, és több alkalommal fordul elő csapadék, a Dunántúlon nagyrészt hó.
2019.01.22 18:40

Újabb köztévés felvétel szivároghatott ki: így vonszolták Hadházyt az MTVA-s biztonságiak

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:09
Hadházy Ákos az MTVA Kunigunda utcai székházánál
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Ez a harmadik szivárogtatás lehet az utóbbi időben: előbb Varju László bántalmazásáról, majd a nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán utasítgatásáról jelentek meg belsős képsorok.
Egy nappal azután, hogy a Főügyészség megállapította, az ellenzéki országgyűlési képviselőket az MTVA székházában bántalmazó biztonságiak jogszerűen jártak el, egy eddig nem látott felvétel került nyilvánosságra arról, ahogy Hadházy Ákost kivonszolják az épületből. A felvételt a hvg.hu tette közzé, és mint írják,
az új felvételen látszik, amint hat őr rángatja és cipeli Hadházyt, többüknél lőfegyver és gumibot van.
A képek alapján a felvételt az MTVA-hoz tartozó operatőr készíthette, mivel bárki is tartja a kamerát, a biztonságiak egyáltalán nem foglalkoznak vele, jelenlétét természetesnek veszik. Árulkodó továbbá a minőség is, az pedig tény, hogy két köztévés kamera is vette az eseményeket (látszik ez például Szél Bernadett felvételén, 49:30 körül). Ha valóban köztévés a forrás, akkor
az utóbbi időben ez lehet a harmadik kiszivárgott MTVA-s felvétel.
Előbb arról jelent meg a köztévé saját felvétele, amint fél tucatnyi biztonsági őr vonszolja a földön Varju Lászlót, miközben végtagjait facsarja. Majd olyan képsorok látták meg a napvilágot, melyek alapján ifj. Lomnici Zoltánnak felsőbb utasítás nyomán adták szájába a válaszokat az M1 Híradóba szánt interjúban.
2019.01.22 18:09
Frissítve: 2019.01.22 18:20