Antifasiszta város Észak-Toszkánában

Publikálás dátuma
2018.02.13 06:35
Fotó: Shutterstock
Fotó: /

Egyedi kezdeményezéssel lép fel egy olasz polgármester a szélsőségek ellen. Antifasiszta várost hozott létre. Terveit nagy siker kíséri.

Az észak-toszkánai Sant Anna di Stazzema sokáig Itália ékszerdobozának számított. 1944 augusztusában azonban a poklok poklát kellett átélnie. A tengerszint felett 600 méter felett elhelyezkedő településen a náci hadsereg elképesztő vérfürdőt hajtott végre. A faluban és a környező településeken mintegy 600 embert mészároltak le. A szerencsésebbek el tudtak menekülni a közeli hegyekbe. Ez a nap élénken beírta magát a helyiek emlékezetébe, hiszen az áldozatok többsége nő és gyermek volt.

Manapság a közeli Stazzemában összesen mintegy 3000-en élnek, írja a Spiegel, ám mindössze harmincra tehető a Sant Annában, az elátkozott faluban maradtak száma. A település a fasiszták áldozatainak emlékhelye lett.

Maurizio Verona stazzemai polgármester attól fél, látván az aggasztó európai és olaszországi fejleményeket, hogy ismét visszatérhet a szélsőségesek kora. A populisták, a radikálisok előretörése több uniós tagállamban valóban nem sok jót sejtet. Úgy véli, sokan lábbal tiporják az antifasizmuson, a liberalizmuson és a demokrácián alapuló olasz alkotmányt. Mind többször kerülnek elő a második világháború sötét korát idéző jelképek például falfirkákon, a közösségi oldalakon, a stadionokban, a labdarúgó mérkőzéseken, a bárokban, de ami a legnagyobb baj, hogy a közbeszédben is. A polgármester úgy véli, veszélybe kerültek mindazok a vívmányok, amelyeket „oly erősnek, stabilnak véltünk”.

Maurizio Verona ezért váratlan bejelentést tett: hogy útját állja a szélsőségek terjedésének, s figyelmeztesse honfitársait a leselkedő veszélyre, Stazzemát antifasiszta városnak kiáltotta ki. Valójában ez egy virtuális, csak az interneten létező települést jelent, ahol bárki „letelepedhet”. Az alapító okiratot Stazzema chartájának nevezik .

A polgármester szerint a virtuális lakók egy háborúk, terror és elnyomás nélküli világba kerülnek. A fejlődés garantált. A város lakói elutasítják a fasizmust, a totalitárius, önkényes rendszereket, a rasszizmust, az erőszakot, a diszkriminációt. Bár szakértők szerint a charta szövegének stílusa nem a magasröptű irodalmi művekét idézi, nem is ez volt a cél. A polgármester megfogalmazta igen sok olasz honfitársának félelmeit, vágyait. Stazzemában óriási sikert aratott a kezdeményezés, olyannyira, hogy háttérbe szorultak a populista Északi Liga támogatói.

A virtuális város lakóinak száma nem egészen két hónap alatt megközelítette a 20 ezret. A polgármester elismeri, sosem számított arra, hogy ennyien csatlakoznak majd. Sőt, már külföldről is sokan jelentették: ők is az antifasiszta településen kívánnak letelepedni.

Szerző
2018.02.13 06:35

Új otthont kapott az a 100 közbeszerzési ellenőr, aki olcsóbban dolgozik, mint az Orbán-család ügyvédje és társai

Publikálás dátuma
2018.08.22 09:26
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Kiderült, kiknek vett ingatlant a Miniszterelnökség az Andrássy úton.
Miközben Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter 15-20 százalékos létszámleépítést jelentett be a közigazgatásban, 100 fővel duzzasztja saját minisztériumát – tudta meg a 24.hu. A portál szerint a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztályából nagy létszámú, teljesen új alkalmazottakból álló egységet csinálnak. Információik szerint a szuperellenőr-apparátust a tárca új szerzeményében, az Andrássy út 70. szám alatt található exkluzív ingatlanban helyezik el. Az irodaházba, amely korábban az ORCO Group és a CIB Bank központja volt, több mint száz ember költözik. A kancellária 2,9 milliárd forintért vette meg az épületet. Mi is beszámoltunk arról: az ügylet furasága, hogy a háztömb eladásán régóta ügyködő cég az év elején még 1,7 milliárdra becsülte fel az épület piaci értékét, majd pár hónappal később az OTP ingatlancége, az Inga Kettő Kft. akarta megvenni az épületet, ám akkor már hirtelen 2,9 milliárdos lett az ár. Ekkor lépett a miniszterelnökség és bejelentette az épületre a vételi szándékát, mire az OTP-cég visszalépett, ám maradt a néhány hónap alatt 1,2 milliárddal megdrágult vételár.  A 3000 négyzetméteres ingatlan megvétele miatt feljelentést tett Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. A portál azt írja, bár a szocialista párt elnöke szerint a költségvetés lehúzása történt,
a Miniszterelnökségen úgy kalkulálnak, hogy a száz új alkalmazott felvétele és a csaknem 3 milliárd forintos épületvásárlás „rövid időn belül gazdaságos lesz”. A kalkulációnál pedig – információik szerint – az eddig a külsős tanácsadók által számlázott 15950 forint + áfa óradíjat vették alapul.
A portál azt írja, a világörökségi környezetben történt bevásárlást összekapcsolják az uniós projektek ellenőrzésének fiaskójával. Az Európai Bizottság auditorai ugyanis lesújtónak találták a magyar közbeszerzésellenőrzést, a mintának kiemelt 29 projektből 24 súlyos szabálytalanságot leltek, és a magas hibaarány miatt durván minden tizedik eurót visszakérik. Ez a vizsgált, 2015 és 2017 közötti időszakra több mint 150 milliárd forint pénzügyi korrekciónak nevezett támogatásmegvonást jelent. A súlyos visszafizetni való olyan körülmények között keletkezett, hogy minden korábbinál nagyobb összegű, 4,8 milliárd forintos tanácsadói keretszerződést kötött a Miniszterelnökség, hogy külső erők segítsék a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzését. A konzorcium pedig olyan nagyágyúkból állt, mint az Orbán családot is képviselő ügyvédi iroda, a Bajkai István-féle SBGK, a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, valamint a korábbi kancelláriaminiszter, Lázár János holdudvarába sorolt Ész-Ker Kft. Azt, hogy a 100 belső munkatárs bevetése mennyivel lesz olcsóbb, mint a külső konzorcium gigaszerződése volt, azt nem tudni, de Gulyás szerint indokolt és költséghatékony a belső munkatársak felvétele, csökkenti azokat a költségeket, amelyeket a magyar állam fizetett eddig.
2018.08.22 09:26
Frissítve: 2018.08.22 09:26

Szándékosan teszik nyomasztóvá a tranzitzónákat a déli határon

Publikálás dátuma
2018.08.22 09:00
Teljesen letakarták az ablakokat
Fotó: MIGSZOL/ KÉKESI MÁRK
Válogatott módon teszik lehetőleg minél nyomasztóbbá a tranzitzónákban tartózkodók életét a magyar hatóságok. A röszkei tranzitzónában ugyanis nem csak a konténerek erdőre néző ablakait hegesztették le fém lapokkal, de még a drótkerítésre is ilyenek kerültek, teljesen eltakarva a kilátást. 
Vagyis ha egy menekült, aki a legális utat választja és a jogszabályoknak megfelelően beadja a kérelmét a magyar hatóságokhoz, ügye elbírálásáig még csak a szabadság illúzióját jelentő erdőt sem nézheti a tranzitzónából.
- Nehéz másra gondolni, mint hogy a magyar hatóságokat az vezérelte: nehogy már egy afgán kisfiú például egy mókusban gyönyörködhessen, ha véletlenül észreveszi valamelyik fán
- mondta a Népszavának Kékesi Márk, a Migszol menekülteket segítő csoport szegedi szervezetének tagja.
A tranzitzónán belül valóban börtönszerű körülmények vannak: dupla kerítés, szögesdróttal, rácsok mindenütt, ráadásul az utóbbi időben a közvetlen családtagokat leszámítva a hatóságok elkezdték szétválasztani egymástól a rokonokat. A 150 fős röszkei tranzitzónát ugyanis több kisebb részlegre osztották, ezek között pedig nincs szabadon átjárás. Sőt, valójában Szerbia felé sem, bár a kormány ezt kommunikálja. Oda ugyanis csak úgy lehet visszamenni „szabadon”, ha az illető vállalja, több hónapot a határ túloldalán tölt, mire újra beadja a menekültkérelmét. Ez azért okoz gondot, mert a Balkáni útvonalon sok család szakad szét, így a magyar tranzitzónákba érkezett menekültek nem járhatnak át a másik oldalra, hogy rokonaikról érdeklődjenek. Kékesi Márk szerint a nyomasztó hangulat mellett a higiénés körülmények viszonylag jónak nevezhetők a mosdók, vécék tiszták, a bánásmódra sem nagyon szoktak panaszkodni. Bár régebben érezhetőbben humánusabb volt a hatóságok hozzáállása, a helyzet fokozatosan romlik. Ráadásul a jogerős ítéletre várók valóban nem kapnak ételt a tranzitzónában, mert a hatóság álláspontja szerint nem kötelesek őket ellátni. Mára már egyébként nagyon kevés menekült próbálkozik a magyar határ felé, a legtöbben Bosznia-Hercegovinába tartanak, ahol abban bíznak, hogy az embercsempészek segítségével az Adrián átjutva Olaszországba mehetnek. 
2018.08.22 09:00
Frissítve: 2018.08.22 09:00