Elmosódó határok

Publikálás dátuma
2018.02.13 06:45
Fotók: Szalmás Péter
Fotó: /
Tényleg nehezen befogadható a kortárs klasszikus zene? Van átjárás a műfajok között? Tanítható a komponálás? Az Amerikában zeneszerzőversenyt nyert Kecskés D. Balázs mesélt lapunknak.

Huszonöt éves komponista, aki a minap nyerte meg az amerikai Garth Newel Piano Quartet zeneszerzőversenyét. A kamaraegyüttes már nyolcadszor írt ki pályázatot azzal a céllal, hogy bővítse repertoárját. Idén Kecskés D. Balázs Accusativus című zongoranégyese kilencven alkotás közül került ki győztesen. A mű amerikai bemutatója augusztus 11-én a Garth Newel Piano Quartet előadásában lesz. A washingtoni közönség talán nem idegenkedik majd a kortárs zenétől.

- A kortárs zenével szembeni bizalmatlanság történeti okokra vezethető vissza. Már a XIX. században megkezdődött a szétválás a progresszív irány és a populárisabb műfajok között. Ez a szakadás az 1950-es, 60-as években csúcsosodott ki, amikor a művészettel foglalkozó emberek egy része úgy gondolta, legyen teljes a tabula rasa, újat kell kezdeni, mert minden, ami a közönségnek tetszik, valamiképpen a propagandához kapcsolható. A közönség nemtetszésének szinte etikai értéke lett: nagyon beszédes Milton Babbitt, amerikai zeneszerző 1958-as, a közönség kortárs zenéhez való viszonyára reagáló cikkének a címe: Kit érdekel, hogy hallgatjátok-e? (Who Cares If You Lsten?). A közönség részben emiatt, a konzervatív, régi vágású modernizmus miatt idegenkedik ma is a kortárs zenétől. Aztán jött a hetvenes-nyolcvanas évek zenéje, amikor fordult a trend. Most inkább az jellemző, hogy nincs egyedül üdvözítő út: egymás mellett elő, párhuzamos univerzumok léteznek, nincsen egységes zenei köznyelv. A rengeteg kortárs darab közül nagyon sok tetszene a közönségnek, de nemigen jut el hozzájuk – mutatja be a gyakran tapasztalt averziók történetét Kecskés D. Balázs.

- Hat éves korom óta zenélek, furulyáztam, hegedültem, klarinétoztam és viszonylag későn, 12 évesen kezdtem zongorázni. Kisgyerekkoromtól fogva írok darabokat, 14 évesen a Bartók Béla Konzervatóriumba már zongora-zeneszerzés szakra vettek fel. Zongoratanáromtól, Kecskés Balázstól – névrokon – és Fekete Győr István zeneszerzés tanáromtól rengeteget tanultam, majd folytatódott mindez a Zeneakadémián Vajda Jánossal. 2016-ban diplomáztam, most a doktori képzést végzem a Zeneakadémián, eközben a konziban tanítok zeneszerzést – írja le eddigi pályafutását a komponista, aki a mesterségbeli tudás és a tehetség arányáról is beszél. - Igazat adok Umberto Econak, aki egyszer azt mondta, hogy a géniusz 20 százaléknyi tehetség és 80 százaléknyi izzadás. Sok mindent meg lehet tanulni a zeneszerző szakmából, fontos, hogy a növendék tisztában legyen azzal, hogy előtte mi mindent hoztak létre. Ebből sokkal többet lehet tanulni, mint tanácsok sorából. Hiszek abban, hogy sok műalkotás elemzése rávezeti őket saját pályájukra – vezet be tanítási módszerébe Kecskés D. Balázs.

Ami az alkalmazott zene és az önálló darabok, különböző műfajok közötti átjárhatóságot illeti Kecskés D. Balázs szerint a magas és a populáris kultúra, a zenei műfajok határai is egyre inkább elmosódnak. - Alfred Schnittke, a nagy orosz zeneszerző filmzenék tömkelegét is írta amellett, hogy saját műveket alkotott. Ugyanígy Arvo Part, a világhírű észt zeneszerző. Amerikában kialakult az indie classical irányzat, amely popzenei eszközökkel él klasszikus zenei keretek között. Talán abban különbözik leginkább a popzene a megkomponált zenétől, hogy utóbbi kottában, egy írásos dokumentumban van rögzítve, míg előbbi általában improvizatív gyökerű. "Ha az ember elkezd klasszikus gondolkodással írni, megszületik a fejében az ötlet, amivel papíron kezd el dolgozni, azaz egy absztrakt folyamat kezdődik el. Míg aki nem az írásbeliség talaján áll az alkotás folyamata során, csak a hangszerén tud keresgélni – említi a komponista.

Kecskés D. Balázs példaképei között az orosz Alfred Schnittke, a brit Thomas Ades, és a nagyok: Schubert, Mahler és Bach szerepelnek. Konzis diákként írt már dalt Juhász Gyula, Tóth Árpád és Weöres Sándor verseire, most pedig egy oratórikus műre készül, igaz a szövegről csak annyit tud, hogy a reformáció 500. születésnapjához kötődik majd. Írt már egyházi dalokat, és szeretne még inkább elmélyedni a műfajban, ami lehetséges vallásos meggyőződés nélkül is, bár nála adott a belső indíttatás.

Infó: Tisztelgés Debussy előtt

Új Liszt Ferenc Kamarakórus - Debussy, Kecskés D. Balázs, Emszt András, Bucz Magor, Poulenc művei

Március 9. - Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

2018.02.13 06:45

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00