Előfizetés

Elmosódó határok

Hompola Krisztina
Publikálás dátuma
2018.02.13. 06:45
Fotók: Szalmás Péter
Tényleg nehezen befogadható a kortárs klasszikus zene? Van átjárás a műfajok között? Tanítható a komponálás? Az Amerikában zeneszerzőversenyt nyert Kecskés D. Balázs mesélt lapunknak.

Huszonöt éves komponista, aki a minap nyerte meg az amerikai Garth Newel Piano Quartet zeneszerzőversenyét. A kamaraegyüttes már nyolcadszor írt ki pályázatot azzal a céllal, hogy bővítse repertoárját. Idén Kecskés D. Balázs Accusativus című zongoranégyese kilencven alkotás közül került ki győztesen. A mű amerikai bemutatója augusztus 11-én a Garth Newel Piano Quartet előadásában lesz. A washingtoni közönség talán nem idegenkedik majd a kortárs zenétől.

- A kortárs zenével szembeni bizalmatlanság történeti okokra vezethető vissza. Már a XIX. században megkezdődött a szétválás a progresszív irány és a populárisabb műfajok között. Ez a szakadás az 1950-es, 60-as években csúcsosodott ki, amikor a művészettel foglalkozó emberek egy része úgy gondolta, legyen teljes a tabula rasa, újat kell kezdeni, mert minden, ami a közönségnek tetszik, valamiképpen a propagandához kapcsolható. A közönség nemtetszésének szinte etikai értéke lett: nagyon beszédes Milton Babbitt, amerikai zeneszerző 1958-as, a közönség kortárs zenéhez való viszonyára reagáló cikkének a címe: Kit érdekel, hogy hallgatjátok-e? (Who Cares If You Lsten?). A közönség részben emiatt, a konzervatív, régi vágású modernizmus miatt idegenkedik ma is a kortárs zenétől. Aztán jött a hetvenes-nyolcvanas évek zenéje, amikor fordult a trend. Most inkább az jellemző, hogy nincs egyedül üdvözítő út: egymás mellett elő, párhuzamos univerzumok léteznek, nincsen egységes zenei köznyelv. A rengeteg kortárs darab közül nagyon sok tetszene a közönségnek, de nemigen jut el hozzájuk – mutatja be a gyakran tapasztalt averziók történetét Kecskés D. Balázs.

- Hat éves korom óta zenélek, furulyáztam, hegedültem, klarinétoztam és viszonylag későn, 12 évesen kezdtem zongorázni. Kisgyerekkoromtól fogva írok darabokat, 14 évesen a Bartók Béla Konzervatóriumba már zongora-zeneszerzés szakra vettek fel. Zongoratanáromtól, Kecskés Balázstól – névrokon – és Fekete Győr István zeneszerzés tanáromtól rengeteget tanultam, majd folytatódott mindez a Zeneakadémián Vajda Jánossal. 2016-ban diplomáztam, most a doktori képzést végzem a Zeneakadémián, eközben a konziban tanítok zeneszerzést – írja le eddigi pályafutását a komponista, aki a mesterségbeli tudás és a tehetség arányáról is beszél. - Igazat adok Umberto Econak, aki egyszer azt mondta, hogy a géniusz 20 százaléknyi tehetség és 80 százaléknyi izzadás. Sok mindent meg lehet tanulni a zeneszerző szakmából, fontos, hogy a növendék tisztában legyen azzal, hogy előtte mi mindent hoztak létre. Ebből sokkal többet lehet tanulni, mint tanácsok sorából. Hiszek abban, hogy sok műalkotás elemzése rávezeti őket saját pályájukra – vezet be tanítási módszerébe Kecskés D. Balázs.

Ami az alkalmazott zene és az önálló darabok, különböző műfajok közötti átjárhatóságot illeti Kecskés D. Balázs szerint a magas és a populáris kultúra, a zenei műfajok határai is egyre inkább elmosódnak. - Alfred Schnittke, a nagy orosz zeneszerző filmzenék tömkelegét is írta amellett, hogy saját műveket alkotott. Ugyanígy Arvo Part, a világhírű észt zeneszerző. Amerikában kialakult az indie classical irányzat, amely popzenei eszközökkel él klasszikus zenei keretek között. Talán abban különbözik leginkább a popzene a megkomponált zenétől, hogy utóbbi kottában, egy írásos dokumentumban van rögzítve, míg előbbi általában improvizatív gyökerű. "Ha az ember elkezd klasszikus gondolkodással írni, megszületik a fejében az ötlet, amivel papíron kezd el dolgozni, azaz egy absztrakt folyamat kezdődik el. Míg aki nem az írásbeliség talaján áll az alkotás folyamata során, csak a hangszerén tud keresgélni – említi a komponista.

Kecskés D. Balázs példaképei között az orosz Alfred Schnittke, a brit Thomas Ades, és a nagyok: Schubert, Mahler és Bach szerepelnek. Konzis diákként írt már dalt Juhász Gyula, Tóth Árpád és Weöres Sándor verseire, most pedig egy oratórikus műre készül, igaz a szövegről csak annyit tud, hogy a reformáció 500. születésnapjához kötődik majd. Írt már egyházi dalokat, és szeretne még inkább elmélyedni a műfajban, ami lehetséges vallásos meggyőződés nélkül is, bár nála adott a belső indíttatás.

Infó: Tisztelgés Debussy előtt

Új Liszt Ferenc Kamarakórus - Debussy, Kecskés D. Balázs, Emszt András, Bucz Magor, Poulenc művei

Március 9. - Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Megrendelés van, szakember nincs az építőiparban

Publikálás dátuma
2018.02.13. 06:22
Népszava fotó

Tavaly az építőipari termelés 29,6 százalékkal haladta meg 2016. évi alacsony bázist, amikor az ágazat éppen 18,8 százalékkal visszaesett az előző évihez képest. Az épületek építése 27, az egyéb építményeké 34,8 százalékkal emelkedett 2017-ben, míg az előző évben ezeknél 3,7, illetve 33 százalékos volt a visszaesés.

A 2017. decemberében megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 124,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 170,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az ágazat akár 0,9 százalékponttal is hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez - mondta hétfőn Varga Mihály gazdasági miniszter a KSH adatainak ismeretében. Szerinte a növekedést a kormány lakáspiacot támogató intézkedései: az otthonteremtési program és a lakásáfa csökkentése is nagymértékben segítette.

Az elemzők már korántsem osztják a szaktárca vezetőjének derűlátását. Mester Nándor, az Otthontérkép csoport vezető elemzője a rendelésállomány jelentős, mintegy 30-35 százalékos visszaesésére számít az év második felétől, amiatt, hogy az új lakásokra érvényes kedvezményes 5 százalékos áfakulcs 2020-tól ismét visszaáll 27 százalékra. A kisebb építőipari cégeket a feketemunka felé tolja, illetve sok cég csődbe mehet.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a nagy kereslet hatására a fejlesztők jelentős építőipari kapacitást építettek ki az elmúlt években. A foglalkoztatottak száma tízéves rekordot ért el, a tavalyi harmadik negyedévben meghaladta a 300 ezret. Az ágazatban továbbra is jelentős gondot jelent a munkaerőhiány.

A munkaerőhiányt 2018-ban a technológiai fejlesztésekkel, a vállalatirányítási eszközök korszerűsítésével, a saját géppark, munkatársak foglalkoztatására törekvéssel lehet enyhíteni - nyilatkozta a Népszavának Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. Ez javíthatja a hatékonyságot, de a szemléletváltás nem megy egyik évről a másikra. Ezért átmenetileg szükség van pótlólagos munkaerőre. A 35 ezer új belépő jelentős része nem szakmabeli, be kell tanítani őket, ami idő és költségigényes. A szerbiai, ukrajnai vendégmunkások nem oldják meg az építőipar gondjait, legföljebb lokálisan enyhítenek a munkaerőhiányon.

Kapcsolódó
Még tart a lakásboom

MNB-recept a felzárkózásra

B. M.
Publikálás dátuma
2018.02.13. 06:20
Fotó: Tóth Gergő

Egyre távolodik a Magyar Nemzeti Bank szakértői gárdája a Matolcsy György elnök által fémjelzett gazdaságpolitika támogatásától, de még számos jel mutat arra, hogy teljes mértékben nem sikerült szakítaniuk ezzel az ideológiával. Ez derült ki a jegybanki vezetőknek a tegnapi, ötödik alkalommal megrendezett Lámfalussy konferencián elhangzott előadásaiból. Az elnök továbbra is hitet tett a laza monetáris politika folytatása, tulajdonképpen a tartósan 0,9 százalékos alapkamat mellett. Ugyanakkor elismerte, hogy a fenntartható gazdasági felzárkózáson még dolgozni kell. Ehhez kapcsolódva Nagy Márton alelnök kifejtette, hogy az elmúlt hetek tapasztalatai arra engednek következtetni: véget ért a csekély (tőzsdei) árfolyamhullámzások kora. Megállapította, hogy Magyarországon gyakorlatilag megvalósult a teljes foglalkoztatottság. Annak kapcsán, hogy a munkát terhelő adókról a fókusz a fogyasztást terhelő adókra helyeződött át, az Európai Unióban legmagasabb, 27 százalékos általános forgalmi adót (áfa) sikeresnek ítélte. Nagy Márton az államadósság csökkentéséről azt mondta, az a legnagyobb mértékűek egyike az Európai Unióban. Arról viszont nem szólt, hogy mi volt az oka annak, hogy néhány héttel ezelőtt felfelé kellett korrigálni a tavalyi GDP arányos államadósságot, az Európai Unió szakmai szervének észrevétele alapján.

Egyelőre nem sikerült a kelet-közép-európai térségben a fenntartható növekedés és felzárkózás megteremtése - ismerte el Virágh Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója, így a monetáris politikának továbbra is ehhez hozzá kell járulnia. Hitet tett a magyar gazdaság tőkeintenzív fejlesztése mellett, mintegy ellentmondva Orbán Viktor kormányfő által hangoztatott munkaintenzív bővülésnek. Megállapította, hogy a termelékenység lassan javul, és ezen változtatni kell. Virág Barnabás hat olyan csapdát vélt felfedezni a magyar gazdaságban, amelyekkel már rövid távon is szembe kell nézni. Ilyenek a demográfiai csapda, a képzett munkaerő hiánya, az alacsony hazai hozzáadott érték, valamint az, hogy az uniós források ugyan még hajtják a növekedést, de nem lehet tudni, hogy középtávon mi lesz.

A magyar gazdaság fenntartható felzárkózásának megteremtésében több pillért is említett az ügyvezető igazgató: az állami szinten növekedésbarát környezetet, a további reformokat az adózásban, az e-kormányzás erősítését, az új ipari- és exportstratégia kidolgozását, az innovációs kapacitás erősítését és a modern infrastruktúra megteremtését, mérethatékonyságot a kkv-szektorban, valamint az új technológiák gyorsabb adaptációját.